Η Κομισιόν εξειδικεύει τις εξαγγελίες Γιούνκερ

Στην εξειδίκευση των χθεσινών εξαγγελιών του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την προώθηση των εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ με τρίτες χώρες, προχώρησε σήμερα η Κομισιόν, ανακοινώνοντας ένα νομοθετικό πακέτο που περιλαμβάνει προτάσεις για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πλαισίου για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων, ώστε να μην θίγονται τα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ στους τομείς της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης, σχέδια εντολών για την έναρξη των εμπορικών διαπραγματεύσεων με Αυστραλία και Νέα

Ζηλανδία, τη συγκρότηση συμβουλευτικής ομάδας για τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ και σχέδιο εντολής για την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία πολυμερούς δικαστηρίου επενδυτικών διαφορών.

Στα σημαντικότερα στοιχεία της δέσμης περιλαμβάνονται:

- Πρόταση για τη δημιουργία ευρωπαϊκού πλαισίου για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων. Θα εξασφαλίζει ότι οι ξένες επενδύσεις παραμένουν σημαντική πηγή πλούτου στην ΕΕ, ενώ θα προστατεύονται τα ουσιώδη συμφέροντα της ΕΕ. Η νομοθετική πρόταση συνοδεύεται από σύνολο μέτρων που έχουν άμεση εφαρμογή. Αυτά αναπτύσσονται σε ειδική για το θέμα ανακοίνωση, όπου σκιαγραφείται η στρατηγική ανάγκη για έναν τέτοιο έλεγχο.

- Συστάσεις προς το Συμβούλιο για έναρξη διαπραγματεύσεων για εμπορικές συμφωνίες με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Οι συμφωνίες αυτές θα βασιστούν στις πρόσφατες επιτυχείς συμφωνίες, μεταξύ άλλων, με τον Καναδά, το Βιετνάμ, τη Σιγκαπούρη καθώς και την Ιαπωνία, ώστε να διευρυνθεί η συμμαχία των εταίρων που είναι προσηλωμένοι σε προοδευτικούς κανόνες για το παγκόσμιο εμπόριο.

- Σύσταση προς το Συμβούλιο να αρχίσει διαπραγματεύσεις για τη σύσταση πολυμερούς δικαστηρίου για τον διακανονισμό επενδυτικών διαφορών. Αυτή η σημαντικότατη καινοτομία στην παγκόσμια διακυβέρνηση, θα είναι ακόμα ένα βήμα για μια πιο συνεκτική, πιο δίκαιη και με μεγαλύτερη διαφάνεια προσέγγιση για την αντιμετώπιση των καταγγελιών εταιρειών στο πλαίσιο συμφωνιών για την προστασία των επενδύσεων.

- Διαφάνεια χωρίς προηγούμενο. Δημοσιεύοντας τα σχέδια εντολών για τις διμερείς εμπορικές συμφωνίες με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, και για πολυμερή συμφωνία για τον διακανονισμό των επενδυτικών διαφορών, η Κομισιόν αποφάσισε να δημοσιεύει στο εξής όλες τις συστάσεις της για οδηγίες διαπραγμάτευσης για τις εμπορικές συμφωνίες (γνωστές ως εντολές διαπραγμάτευσης). Όταν υποβάλλονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο τα έγγραφα αυτά, παράλληλα, θα στέλνονται αυτόματα σε όλα τα εθνικά κοινοβούλια και θα είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό. Αυτό θα επιτρέψει να γίνεται μια ευρεία συζήτηση, χωρίς αποκλεισμούς, σχετικά με τις σχεδιαζόμενες συμφωνίες από την αρχή. Επιπλέον, η Κομισιόν ζητά από τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν ότι οι ενδιαφερόμενοι συντελεστές σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο θα συμμετέχουν στις εμπορικές συνομιλίες.

- Δημιουργία μιας συμβουλευτικής ομάδας για τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ. Η ομάδα αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στην Κομισιόν να έρχεται σε επαφή με την κοινωνία των πολιτών και να συγκεντρώνει ευκολότερα διαφορετικές ιδέες και απόψεις από μια ευρεία και ισορροπημένη ομάδα ενδιαφερόμενων συντελεστών, όπου θα περιλαμβάνονται συνδικαλιστικές οργανώσεις, οργανώσεις εργοδοτών, ενώσεις καταναλωτών και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις. Η δημιουργία αυτής της ομάδας έρχεται σε συνέχεια των προσπαθειών της Κομισιόν να καταστήσει πιο διαφανή και χωρίς αποκλεισμούς την εμπορική πολιτική της.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα