Η Κίνα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον(pics+vid)

Το 19ο Συνέδριο του Κομουνιστικού Κόμματος της Κίνας σηματοδότησε την αρχή μιας νέας εποχής και μιας νέας σελίδας για το μέλλον της Κίνας, όπως αναφέρουν Κινέζοι αξιωματούχοι.

Μέσα από τα συμπεράσματα του Συνεδρίου καθορίστηκε η στρατηγική και οι στόχοι τους οποίους θα ακολουθήσει η χώρα για τα επόμενα 35 χρόνια. Η Κίνα αλλάζει, εξελίσσεται, διαβάζει εγκαίρως τα σημάδια και κάνει τους απαραίτητους ελιγμούς έτσι ώστε να συμβαδίσει με τις εξελίξεις και να βρεθεί ακόμα και μπροστά από τα συμβάντα. Η Κύπρος

έχει να μάθει πολλά αναλύοντας την στρατηγική και πώς αυτή διαμορφώνεται σε μια χώρα όπως η Κίνα.

Μια στρατηγική η οποία βασίζεται στην ενίσχυση της θέσης της Κίνας στη διεθνή σκηνή, σε όλους τους τομείς, από την διπλωματία και την οικονομία-εμπόριο, μέχρι την κουλτούρα και τον πολιτισμό.

Μια ομάδα Κύπριων λειτουργών των Μέσων Ενημέρωσης, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν για πρώτη φορά την Κίνα και να διαπιστώσουν από κοντά την κατάσταση η οποία επικρατεί στη χώρα. Εξασφάλισαν σημαντικές εικόνες και πληροφορίες για τα μελλοντικά σχέδια της υπερδύναμης αυτής, από την ίδια την πηγή.

Η πρώτη αίσθηση

Καταφθάνοντας στο αεροδρόμιο του Πεκίνο, νιώθεις από την πρώτη στιγμή ότι είσαι σε μια χώρα με μεγάλο πληθυσμό. Χιλιάδες κόσμου να κινούνται στους διαδρόμους της αίθουσας αφίξεων, εσωτερική γραμμή μετρό για να σε μεταφέρει στην παραλαβή των αποσκευών, μα πάνω από όλα νιώθεις τη διαρκή επίβλεψη και έλεγχο μέσα από κάμερες ασφαλείας αλλά και αστυνομικούς, οι οποίοι βρίσκονται παντού, με διακριτικό φυσικά τρόπο. Η ασφάλεια άλλωστε, είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο βιώνει κανείς καθ' όλη τη διάρκεια διαμονής στην Κίνα.

Επόμενη επαφή με την κινέζικη πραγματικότητα, είναι η απίστευτη τροχαία κίνηση στους δρόμους του Πεκίνο, αλλά και τα επιβλητικά υψηλά κτίρια που περιβάλλουν τη διαδρομή προς το ξενοδοχείο. Μια πραγματικότητα δισεκατομμυρίων-τρισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία δηλώνει με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο το οικονομικό και εμπορικό μεγαλείο της Κίνας.

Το Πεκίνο, ενώ είναι η διοικητική πρωτεύουσα και εκεί μπορεί κανείς να βρει όλες τις υπηρεσίες, τις πρεσβείες και τα γραφεία για να κάνει τις εργασίες του, ωστόσο είναι μια πανέμορφη πόλη, με λίμνες, ποταμό, πάρκα, παραδοσιακά δρομάκια αλλά και μια τεράστια εμπορική αγορά με ό,τι θα μπορούσε κανείς να ζητήσει.

Ιστορικό μνημείο, στολίδι και σημείο κατατεθέν του Πεκίνο είναι η Απαγορευμένη Πόλη η οποία απλώνεται μόλις λίγα μέτρα μακριά από την πλατεία Τιεν Αν Μεν, μια από τις μεγαλύτερες πλατείες στον κόσμο, η οποία φιλοξενεί την Μεγάλη Αίθουσα του λαού, όπως την αποκαλούν στην Κίνα.

Στην Απαγορευμένη Πόλη μπορεί κανείς να βρει την απόλυτη αρμονία, την ηρεμία, ανάμεσα σε χιλιάδες επισκέπτες. Επιβλητικά τείχη σε έντονους χρωματισμούς, κτίσματα που φιλοξενούσαν όλη την ιστορία της Κίνας, τους αυτοκράτορες, τους όμορφους κήπους και τον πολιτισμό της χώρας.

Μια ώρα και τριάντα λεπτά μακριά από το Πεκίνο βρίσκεται ένα κομμάτι του επιβλητικού Σινικού Τείχους, το οποίο έχει έκταση σε μήκος γύρω στα 8,850 χιλιόμετρα και χρειάστηκαν περίπου 2000 χρόνια για να ολοκληρωθεί ως έργο. Δεν νοείται ταξίδι στην Κίνα χωρίς επίσκεψη στο μεγαλύτερο ανθρώπινο δημιούργημα.

Η αγορά στο Πεκίνο

Ατελείωτα κτίρια με κάθε λογής εμπορεύματα, καταναλωτικά αγαθά, τα οποία δεν σου επιτρέπουν, ακόμα και να το θες επιτακτικά, να τα αγνοήσεις.

Στις αγορές στο Πεκίνο μπορείς να βρεις ό,τι ζητήσεις, σε πολύ καλές τιμές, αρκεί βέβαια να είσαι διατεθειμένος να μπεις σε μια διαδικασία παζαριού, κάτι που με ευχαρίστηση πράξαμε και εμείς. Μας το πρότειναν άλλωστε και οι ίδιοι οι Κινέζοι...

Ακριβές μάρκες, φορέματα, κοστούμια, μεταξωτά σάλια, τεχνολογία στην πιο πρόσφατή της μορφή, gadgets για όλα τα γούστα, διακοσμητικά και στολίδια με επίκεντρο τον πολιτισμό συνθέτουν ένα καταναλωτικό ψηφιδωτό που δύσκολα μπορεί κανείς να του αντισταθεί.

Στο σημείο αυτό αξίζει να κάνουμε μια αναφορά στα εξαιρετικά εστιατόρια, τα οποία σερβίρουν άφθονες ποσότητες και εξαιρετικής ποιότητας κινέζικα πιάτα. Στην Κίνα υπάρχουν 8 διαφορετικές κουζίνες και καμιά δεν μοιάζει με την άλλη. Μπορεί φυσικά κανείς να βρει τα δυτικής προέλευσης ταχυφαγεία, αλλά και αλυσίδες καφέ.

Σημαντική επισήμανση: Αν είστε δέσμιος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δυτικής προέλευσης ή σας αρέσει να μοιράζεστε φωτογραφίες και εικόνες με τους φίλους σας, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Google, Google maps κτλ δεν λειτουργούν γιατί δεν τα επιτρέπει η νομοθεσία της χώράς, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί πως μεταδίδουν ψευδείς ειδήσεις για την Κίνα. Έχουν τα δικά τους μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία και χρησιμοποιούν.

Η Σανγκάη

Μια αχανής έκταση με πανύψηλα κτίρια, κέντρο του εμπορίου και των οικονομικών δραστηριοτήτων στην Κίνα, μια πόλη που τη νύχτα μεταμορφώνεται σε μια πανέμορφη εικόνα βγαλμένη από ταινία. Φώτα, άνθρωποι να κατακλύζουν τις κεντρικές πλατείες, η προβλήτα με την εξωπραγματική θέα στον ποταμό και τα κτίρια απέναντι. Ένα μαγικό σκηνικό ιδανικό για κάθε άνθρωπο, κάθε ηλικίας.

Η Σανγκάη έχει μια ιδιαιτερότητα που την καθιστά εξαιρετικά σημαντική για την οικονομία της χώρας αλλά και για το στρατηγικό σχεδιασμό των επόμενων 35 χρόνων: Τη Δοκιμαστική Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου.

Το 2013 η κυβέρνηση της Κίνας αποφάσισε να δημιουργήσει αυτή τη ζώνη, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και εταιρειών, οι οποίες να δραστηριοποιηθούν στο εσωτερικό της Κίνας. Το χαρακτηριστικό "Δοκιμαστική", δίνει το δικαίωμα στην περιφέρεια που είναι υπεύθυνη για τη ζώνη αυτή, να κάνει δοκιμές σε σχέση με το εμπόριο και την εγγραφή εταιρειών από το εξωτερικό.

Στην Κίνα υπάρχουν 190 περιορισμοί έτσι ώστε μια εταιρεία από το εξωτερικό να μπορεί να εγγραφεί και να δραστηριοποιηθεί στη χώρα. Στη Δοκιμαστική ζώνη της Σανγκάη μέσα σε 4 μόλις χρόνια οι 190 περιορισμοί έγιναν 95 με στόχο να μειωθούν ακόμα περισσότερο. 48000 εταιρείες έχουν εγγραφεί μέχρι τώρα στη ζώνη αυτή και περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια έχουν επενδυθεί στο εξωτερικό, δια μέσου αυτής της ζώνης.

Διαμέσου της ζώνης αυτής διανέμονται στην κινεζική αγορά προϊόντα από όλες τις χώρες (μπορείς για παράδειγμα να αγοράσεις ακόμα και Ιαπωνικό προϊόν κατασκευασμένο στην Ταϊβάν, όπως επίσης και κυπριακούς χυμούς).

Στόχος της Κίνας τα επόμενα χρόνια είναι να ανοίξει ακόμα περισσότερο την αγορά, το εμπόριο και τις επενδύσεις, σε επενδυτές από το εξωτερικό, έτσι ώστε να καταφέρουν να προσελκύσουν κεφάλαια από το εξωτερικό.

Το τεχνολογικό θαύμα

Στην περιοχή Hangzhou, μια ώρα απόσταση με το τρένο από τη Σανγκάη, κρύβεται το τεχνολογικό θαύμα της χώρας.

Μια τεράστια έκταση από τεχνολογικά πάρκα, από καινοτομία, νεοφυείς επιχειρήσεις, με δισεκατομμύρια επενδύσεις που περιμένουν νέες ιδέες από όλο τον κόσμο.

Ενδεικτική η δήλωση των επικεφαλής μιας τεράστιας δύναμης στον τομέα αυτό, οι οποίοι ανέφεραν ότι για το 2018 θα ανοίξουν 20000 νέες θέσεις εργασίας και περιμένουν ταλαντούχους νέους από όλο τον κόσμο έτσι ώστε να μπορέσουν να υλοποιήσουν τις ιδέες τους(παρέχουν μέχρι και 10 δις για να γίνει αυτό πράξη).

Οι φωτογραφίες και το υλικό που παραθέτουμε είναι ενδεικτικό και δεν μπορούν τα λόγια να περιγράψουν καλύτερα αυτό που αντικρίσαμε.

Όπως αναφέρει σχετικά και ο φίλος Λάρκος Λάρκου "αν η κινέζικη "Silicon Valley" τρέχει με χίλια, ενώ η Κύπρος ασχολείται ακόμα με τις απαλλοτριώσεις στο Πεντάκωμο, τότε κανείς δεν πρέπει να απορεί γιατί είμαστε ένας ουραγός".

Keywords
κινα, βλεμμα, κινηση στους δρομους, τιεν αν μεν, google maps, κυπρος, μετρο, θες, gadgets, facebook, twitter, instagram, youtube, google, maps, ειδήσεις, εταιρεία, δις, σταση εργασιας, www.facebook.com, www.google.gr, www.youtube.com, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, instagram, χωρες, εικονες, εμπορικη, μνημειο, οικονομια, φορεματα, φωτογραφιες, ωρα, google maps, maps, youtube, αγορα, αεροδρομιο, αξιζει, αρμονια, βρισκεται, γινει, γραφεια, δηλωση, δις, εγγραφη, ευκαιρια, αιθουσα, επενδυσεις, εστιατορια, εταιρεία, τεχνολογια, ζωνη, ιδεες, ιδια, υπηρεσιες, ηρεμια, θεα, θαυμα, θεσεις εργασιας, θες, εικονα, καμερες, κυβερνηση, κινηση, κουζινες, κοστουμια, κτιρια, λογια, μακρια, μηκος, μορφη, μπορεις, νεες θεσεις εργασιας, νυχτα, ξενοδοχειο, ομαδα, πεκινο, πηγη, πιατα, σημαδια, σχεδια, τιεν αν μεν, τειχη, τρενο, τροχαια, φυσικα, φορα, ψηφιδωτο, αγορες, ασφαλεια, δικαιωμα, gadgets, χωρα, ιδανικο, κομματι, μοιαζει, μπροστα, νιωθεις, πληροφοριες, σκηνη, ταξιδι, τριαντα, θεσεις, υλικο
Τυχαία Θέματα