Η «κατάρα» με το Νο9

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος παρουσιάζει τους ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τη φανέλα με το 9 στην Τσέλσι και εξηγεί γιατί αυτό το νούμερο είναι... καταραμένο στους «μπλε».

Από τότε που καθιερώθηκαν οι αριθμοί στις φανέλες των ποδοσφαιριστών, αυτή με το Νο9 τη φορούσε πάντα το σέντερ φορ. Ο παίκτης, δηλαδή, που είχε επωμιστεί το βάρος του σκοραρίσματος σε μια ομάδα. Ομοίως και στην Τσέλσι. Ρόι Μπέντλεϊ, Πίτερ Όσγκουντ και Κέρι Ντίξον είναι κάποιοι από τους «θρύλους» των μπλε,

με περισσότερα από 150 τέρματα ενεργητικό του ο καθένας. Και οι τρεις είχαν το 9 στην πλάτη. Στα χρόνια της Πρέμιερ Λιγκ, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Σαν κάποια... κατάρα να έχει χτυπήσει την πόρτα της Τσέλσι και όποιου ποδοσφαιριστή φορά αυτό το νούμερο.

Από το 1992 μέχρι σήμερα, η Τσέλσι έχει δαπανήσει πάνω από 110 εκατομμύρια λίρες για τους έντεκα ποδοσφαιριστές που φόρεσαν το 9 στην πλάτη. Από αυτούς, εννέα ήταν επιθετικοί, ένας μέσος και ένας αμυντικός. Ο 12ος είναι φέτος ο Ρανταμέλ Φαλκάο και με την έλευσή του στο Στάμφορντ Μπριτζ, οι Λονδρέζοι ελπίζουν να αλλάξει... το γούρι, μια και – σχεδόν – όλοι οι προηγούμενοι δεν τα κατάφεραν και τόσο καλά. Γιατί 225 γκολ σε 676 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις από έντεκα ποδοσφαιριστές με το 9 στη φανέλα μόνο ικανοποιητικό νούμερο δεν είναι.

Τόνι Κασκαρίνο (1992-1994)

Ο Ιρλανδός επιθετικός που είχε διαπρέψει τη δεκαετία του ’80 με Τζίλιγχαμ και Μίλγουολ, πήγε από τη Σέλτικ στην Τσέλσι το 1992, σε ηλικία 30 ετών. Στο Στάμφορντ Μπριτζ έμεινε δύο χρόνια (πριν φύγει για τη Μαρσέιγ) και σε 40 συμμετοχές στην Πρέμιερ Λιγκ σημείωσε μόλις 8 τέρματα.

Μαρκ Στάιν (1994-1996)

Πριν παραλάβει το Νο9 από τον Κασκαρίνο, ο Στάιν είχε σκοράρει σε επτά συνεχόμενες αναμετρήσεις με την Τσέλσι τη σεζόν ’93-’94, ρεκόρ που έσπασε ο Φαν Νιστελρόι το 2002. Από τότε, όμως, που πήρε το... καταραμένο νούμερο, ο γεννημένος στη Νότιο Αφρική επιθετικός είδε την καριέρα του να έχει κατακόρυφη πτώση.

Τζιανλούκα Βιάλι (1996-1999)

Ο Ρουντ Γκούλιτ ήταν αυτός που δημιούργησε την ιταλικά παροικία στην Τσέλσι το 1996 με τους Τζόλα, Ντι Ματέο και Βιάλι. Ο τελευταίος, ως επιθετικός, ήταν αυτός που πήρε το Νο9. Δεν ήταν αρνητική η παρουσία του στα τρία χρόνια παραμονής του στο Στάμφορντ Μπριτζ (μαζί του η Τσέλσι έφτασε και στην κατάκτηση του κυπέλλου κυπελλούχων) όμως δεν ήταν και ο ποδοσφαιριστής που όλοι είχαν θαυμάσει σε Σαμπντόρια και Γιουβέντους. Σημείωσε 30 γκολ σε 71 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις.

Κρις Σάτον (1999-2000)

Μόλις ένα χρόνο κάθισε στην Τσέλσι ο Άγγλος επιθετικός. Αιτία; Πέτυχε μόλις ένα γκολ σε 34 εμφανίσεις με τους «μπλε», με τη διοίκηση του συλλόγου να έχει δαπανήσει το ποσό των 10 εκατομμυρίων λιρών για να τον αποκτήσει από την Μπλάκμπερν.

Τζίμι Φλόιντ Χασελμπάινκ (2000-2004)

Σε κάθε κανόνα υπάρχει και η εξαίρεση. Αυτή για την Τσέλσι αποτέλεσε ο Ολλανδός επιθετικός. Στα τέσσερα χρόνια παρουσίας του στο Στάμφορντ Μπριτζ, ο Χασελμπάινκ σημείωσε 74 τέρματα σε 157 συμμετοχές και είναι ο δεύτερος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας στην Πρέμιερ Λιγκ, πίσω από τον Ντιντιέ Ντρογκμπά. Τη σεζόν 2000-01, μάλιστα, κατέκτησε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στο αγγλικό πρωτάθλημα.

Ματέγια Κέζμαν (2004-2005)

Το πρώτο Νο9 της εποχής Μουρίνιο στην Τσέλσι έφυγε... άκλαυτος από την Τσέλσι. Ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της εποχής του, ο Σέρβος επιθετικός δεν έδεσε ποτέ στο Στάμφορντ Μπριτζ και αφού πέτυχε μόλις 6 γκολ σε 39 εμφανίσεις με τους «μπλε», αποχώρησε από το Λονδίνο ένα χρόνο μετά την απόκτησή του από την Αϊντχόφεν.

Ερνάν Κρέσπο (2005-2006)

Άνηκε για πέντε χρόνια στην Τσέλσι, όμως μόλις τα δύο αγωνίστηκε στο Στάμφορντ Μπριτζ, αφού τα υπόλοιπα έφευγε δανεικός. Το Νο9 το φόρεσε μόνο μετά την αποχώρηση του Κέζμαν (το 2003-04 φορούσε το 21) και σε 42 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις σημείωσε 13 τέρματα. Πολύ λίγα για το επιθετικό ταλέντο του Αργεντινού, ο οποίος το... ξεπλήρωσε στον Μουρίνιο αργότερα στην κοινή τους παρουσία στην Ίντερ.

Καλίντ Μπουλαρούζ (2006-2007)

Το γιατί ένας αμυντικός επέλεξε το Νο9 στη φανέλα παραμένει μυστήριο. Όσο έμεινε στο Στάμφορντ Μπριτζ δεν είχε τις επιδόσεις ούτε επιθετικού – φυσικά – ούτε κεντρικού αμυντικού. Ακόμη και τον Εσιέν προτιμούσε ο Μουρίνιο για στόπερ, παρά τον Μπουλαρούζ. Ένα χρόνο φόρεσε τη φανέλα της Τσέλσι, άλλο ένα δόθηκε δανεικός και στη συνέχεια αποδεσμεύθηκε από τους «μπλε».

Στιβ Σίντγουελ (2007-2008)

Μετά τον αμυντικό Μπουλαρούζ, ο επόμενος με το 9 στην πλάτη για την Τσέλσι ήταν ο μέσος Σίντγουελ. Είχε την ατυχία να πέσει πάνω στην εποχή που έφυγε ο Μουρίνιο από το Λονδίνο και τον διαδέχθηκε ο Αβραάμ Γκραντ. Ο Ισραηλινός δεν είδε ποτέ με καλό μάτι τον Άγγλο, ο οποίος απομακρύνθηκε στο τέλος της σεζόν από το Στάμφορτν Μπριτζ.

Φράνκο Ντι Σάντο (2008-2009)

Πήγε μόλις στα 19 του στην Τσέλσι και δεν κατάφερε να στεριώσει ποτέ. Μια σεζόν αγωνίστηκε και άλλη μια πήγε δανεικός στην Μπλάκμπερν. Όσο φόρεσε τη φανέλα των «μπλε» με το 9 στην πλάτη, ο Αργεντινός επιθετικός αγωνίστηκε σε 16 αναμετρήσεις, αλλά ποτέ του δεν βρήκε δίχτυα.

Φερνάντο Τόρες (2011-2014)

Ίσως η πιο αποτυχημένη παρουσία ποδοσφαιριστή στο Στάμφορντ Μπριτζ με το 9 στην πλάτη, βάση αριθμών και αξίας. Για την απόκτηση του Φερνάντο Τόρες, ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς έδωσε το ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ στη Λίβερπουλ, προκειμένου να τον κάνει κάτοικο Λονδίνου τον Ιανουάριο του 2011. Σε ομαδικό επίπεδο, η Τσέλσι με τον Τόρες κατέκτησε Τσάμπιονς Λιγκ (για πρώτη φορά) και Γιουρόπα Λιγκ, όμως ο Ισπανός σε 172 παιχνίδια με τη φανέλα των «μπλε» πέτυχε μόλις 45 γκολ.

Ρανταμέλ Φαλκάο (2015-...)

Ήρθε φέτος το καλοκαίρι ως back up του Ντιέγκο Κόστα, με την ελπίδα – για τον ίδιο και την Τσέλσι – να γίνει και πάλι ο Φαλκάο προ του τραυματισμού του στο γόνατο. Μέχρι στιγμής ο Κολομβιανός δεν έχει βρει δίχτυα στα δύο παιχνίδια πρωταθλήματος και ένα του Κομιούνιτι Σιλντ με τη φανέλα της νέας του ομάδας. Σε όλα τα ματς, ο «τίγρης» αγωνίστηκε ως αλλαγή.

Υ.Γ. Τις σεζόν 2009-10 και 2014-15 κανείς ποδοσφαιριστής της Τσέλσι δεν φορούσε τη φανέλα με το Νο9. Και τις δύο αυτές σεζόν οι μπλε κατέκτησαν στο τέλος το πρωτάθλημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα