Η ισραηλινή Κυβέρνηση επέκρινε τον Σάντσεθ που υποστήριξε τις διαδηλώσεις

Για 17ο συνεχές Σαββατόβραδο πραγματοποιήθηκαν συνολικά 150 αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε όλο το Ισραήλ κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης, με την μεγαλύτερη, όπως πάντα στο κέντρο του Τελ Αβίβ, συγκεντρώνοντας πάνω από 200 χιλιάδες πολίτες σύμφωνα με τους διοργανωτές. Στη συγκέντρωση του Τελ Αβίβ προβλήθηκε βίντεο με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, να στηρίζει τα αιτήματα των διαδηλωτών,

υπό την ιδιότητα του επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, προκαλώντας επικρίσεις του Ισραηλινού Υπουργού Εξωτερικών, Έλι Κόεν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών των χθεσινοβραδινών διαδηλώσεων, στις αντικυβερνητικές εκδηλώσεις συμμετείχαν συνολικά 435 χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα, ενώ στην κεντρική συγκέντρωση στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι πολίτες που συμμετείχαν φέρονται να ανήλθαν στις 230 χιλιάδες. Απεναντίας, κατά τις μετρήσεις ιδιωτικής εταιρείας, στο Τελ Αβίβ συμμετείχαν 209 χιλιάδες διαδηλωτές.

Στις χθεσινοβραδινές διαδηλώσεις δόθηκε έμφαση στη σημασία που έχει για την ακαδημαϊκή ελευθερία η προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος στη χώρα. Οι κεντρικοί ομιλητές των περισσότερων διαδηλώσεων προέρχονταν από την ακαδημαϊκή κοινότητα. Στο Τελ Αβίβ κεντρικός ομιλητής ήταν ο ισραηλινός καθηγητής, βραβευμένος με το Νόμπελ Χημείας, Ααρών Τσάχνοβερ, ο οποίος τόνισε ότι «χωρίς δημοκρατία δεν θα υπήρχε κυβερνοασφάλεια, δεν θα είχε αναπτυχθεί η αεράμυνα του συστήματος ‘Σιδερένιος Θόλος’, ούτε ισχυρή πολεμική αεροπορία, ούτε πρωτοπόρες ιατρικές μέθοδοι ικανές να σώσουν ζωές», διευκρινίζοντας ότι «η ελευθερία άποψης και έκφρασης αποτελεί προϋπόθεση ανάπτυξης της έρευνας και όλων των επιστημών». Οι διοργανωτές των διαδηλώσεων ανακοίνωσαν ότι από την ερχόμενη Πέμπτη θα ενταθούν οι αντικυβερνητικές εκδηλώσεις κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης, όπως ακριβώς συνέβαινε πριν την πρόσφατη εορταστική περίοδο του Εβραϊκού Πάσχα.

Αίσθηση προκάλεσε ωστόσο η προβολή ενός σύντομου βίντεο κατά την έναρξη της κεντρικής συγκέντρωσης στο Τελ Αβίβ, στο οποίο ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, υπό την ιδιότητα του επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, εκφώνησε μήνυμα συμπαράστασης διάρκειας μισού λεπτού, στο οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «οι πολιτικές παρατάξεις που ανήκουν στην Σοσιαλιστική Διεθνή ανέκαθεν έδιναν μάχες για την ισότητα, την δικαιοσύνη και την δημοκρατία», προσθέτοντας ότι «αυτές οι αξίες δεν αυτονόητες και γι’ αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να τις προστατεύουμε σε καθημερινό επίπεδο». «Η Σοσιαλιστική Διεθνής εκφράζει την αλληλεγγύη της με τον λαό του Ισραήλ. Πάντα θα είμαστε στο πλευρό σας, στην μάχη που δίνετε για την υπεράσπιση της δημοκρατίας», κατέληξε ο Ισπανός Πρωθυπουργός.

Αργά χθες βράδυ, ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών Έλι Κόεν επέκρινε την παρέμβαση του Πέδρο Σάντσεθ υπέρ των αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Με ανάρτησή του στο twitter, ο Έλι Κόεν δήλωσε ότι «οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές δεν γνωρίζουν από κόκκινες γραμμές και δείχνουν πως δεν διστάζουν να εκθέτουν την χώρα διεθνώς», προσθέτοντας ότι «κανένας διεθνής φορέας δεν πρόκειται να λαμβάνει αποφάσεις επ’ ονόματι και για λογαριασμό της ισραηλινής κοινής γνώμης». «Θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός Σάντσεθ δεν είχε μια τέτοια πρόθεση», πρόσθεσε ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών, καταλήγοντας ότι θεωρεί πως «ως υποστηρικτής της δικαστικής μεταρρύθμισης, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η δημοκρατία θα ενδυναμωθεί με τις προωθούμενες κυβερνητικές αλλαγές και θα εξασφαλίσει την εξισορρόπηση της διάκρισης των εξουσιών».

Παράλληλα, με ανάρτησή του στο twitter, ο επικεφαλής της αρμόδιας νομοπαρασκευαστικής κοινοβουλευτικές επιτροπής και υπέρμαχος της δικαστικής μεταρρύθμισης, βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος του «Θρησκευτικού Σιωνισμού», Σίμχα Ρότμαν, επέκρινε με οξύτητα την παρέμβαση του Ισπανού Πρωθυπουργού. Αναφερόμενος στον Πέδρο Σάντσεθ, ο Ρότμαν σχολίασε ότι «μιλάμε για τον ίδιο άνθρωπο, ο οποίος πριν από μερικούς μήνες προσπάθησε στην δική του χώρα να αλλάξει την αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 των μελών του κοινοβουλίου που απαιτείτο για την διαδικασία διορισμού ανωτάτων δικαστών, θεσμοθετώντας ως προτιμότερη την απλή πλειοψηφία του σώματος».

Η δικαστική μεταρρύθμιση που προωθεί η Kυβέρνηση Νετανιάχου έχει προκαλέσει επικρίσεις εκ μέρους του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ως επίσης και Ευρωπαίων πολιτικών και διπλωματών. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που ξένος πολιτικός προβαίνει σε τέτοιου είδους παρέμβαση στο πλαίσιο αντικυβερνητικής διαδήλωσης που πραγματοποιείται στο Ισραήλ.

Μετά το πέρας της κεντρικής αντικυβερνητικής εκδήλωσης στο Τελ Αβίβ, σημειώθηκαν μεμονωμένα επεισόδια με την αστυνομία, όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να αποκλείσουν την περιμετρική εθνική οδό Αγιαλόν, που συνδέει το Τελ Αβίβ με το υπεραστικό οδικό δίκτυο. Η αστυνομία προέβη σε πέντε προσαγωγές υπόπτων για διατάραξη της δημόσιας τάξης.

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ-δημοσκοπήσεις: Πρώτος ο Γκαντς - Ο Νετανιάχου βελτιώνει τα ποσοστά του

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα