Η ΕΣΚ ζητά πλήρη εξιχνίαση δολοφονιών δημοσιογράφων σε διάφορες χώρες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τερματισμού της Ατιμωρησίας για Εγκλήματα σε βάρος Δημοσιογράφων, που τιμάται κάθε χρόνο στις 2 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, σε σχετική εγκύκλιό της, καταγραφεί 48 ατιμώρητα εγκλήματα σε 13 χώρες.

Ανακοίνωση της ΕΣΚ αναφέρει ότι η ΕΟΔ καλεί τα ευρωπαϊκά κράτη να αναλάβουν συγκεκριμένη δράση για να τερματιστεί η ατιμωρησία για αυτά τα εγκλήματα.

Η Ένωση Συντακτών δηλώνει ότι προσυπογραφεί την εγκύκλιο της ΕΟΔ και ζητά πλήρη εξιχνίαση όλων των υπό αναφορά εγκλημάτων.

«Συνολικά τα τελευταία χρόνια, 48 δολοφονίες δημοσιογράφων παραμένουν ανεξιχνίαστες σε όλη την Ευρώπη: 16 στο Κόσοβο, 7 στη Ρωσία, 6 στην Ουκρανία, 6 στην Τουρκία, 3 στη Σερβία, 2 στην Ελλάδα (Σωκράτης Γκιόλιας και Γιώργος Καραϊβάζ), 2 στο Αζερμπαϊτζάν, 1 στη Σλοβακία, 1 στη Μάλτα, 1 στην Ηνωμένο Βασίλειο, 1 στην κατεχόμενη Κύπρο (Κουτλού Ανταλί), 1 στο Μαυροβούνιο και 1 στη Λευκορωσία», σημειώνεται.

Όπως υπογραμμίζεται στην εγκύκλιο της ΕΟΔ, σχεδόν οκτώ χρόνια μετά την έγκριση της Σύστασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία της Δημοσιογραφίας και την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων, τα 46 κράτη μέλη άργησαν να θέσουν σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο ικανό να αποτρέψει την ατιμωρησία και να προσφέρει στους δημοσιογράφους ένα ευρύ και αποτελεσματικό εύρος προστασίας.

Η Πρόεδρος της ΕΟΔ, Μάγια Σέβερ, με δήλωσή της, υπενθυμίζει στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης τη δέσμευσή τους να καθιερώσουν ειδικές δικαστικές ή μη έρευνες σε συγκεκριμένες υποθέσεις ή ανεξάρτητους εξειδικευμένους φορείς για τη διεξαγωγή τέτοιων ερευνών σε συνεχή βάση.

Η ΕΣΚ δηλώνει ότι ενώνει τη φωνή της με την ΕΟΔ και ζητά πλήρη διαλεύκανση όλων των συναφών υποθέσεων. Καμιά εγκληματική πράξη δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην ελευθεροτυπία και δεν πρέπει να μένει ατιμώρητη, αναφέρει.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα