Η ενοποιημένη αγορά ηλ. ενέργειας συζητήθηκε στο Ταλίν

Η λειτουργία μιας ενοποιημένης ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής άτυπης συνάντησης των 28 Υπουργών Ενέργειας και Μεταφορών στο Ταλίν, με την Εσθονική Προεδρία να προωθεί μεταξύ άλλων την ψηφιακή διασύνδεση στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της συγκεκριμένης αγοράς και την προσχώρηση των κρατών μελών στην "διακήρυξη της ηλεκτρικής ενέργειας του Ταλίν".

Σε γραπτή ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρεται ότι ο παγκόσμιος ενεργειακός τομέας αναμένεται να υποβληθεί σε σημαντικές, απαραίτητες αλλαγές για να περιοριστεί η κλιματική αλλαγή. Αυτό

σημαίνει, μεταξύ άλλων, συντονισμένες προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών CO2, τη διαφοροποίηση της παραγωγής ενέργειας και την εισαγωγή νέων ψηφιακών τεχνολογιών.

Από την πλευρά του ο Kadri Simson, Υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Υποδομών της Εσθονίας τόνισε ότι η ψηφιοποίηση, η οποία δημιουργεί πολλές νέες ευκαιρίες για τον εκσυγχρονισμό της αγοράς ενέργειας, είναι ο λόγος για τον οποίο η εσθονική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσε τα κράτη μέλη και τον ιδιωτικό τομέα να ενταχθούν στη διακήρυξη της ηλεκτρικής ενέργειας του Ταλίν και να δεσμευτούν για την ανάπτυξη ψηφιακών λύσεων για ολόκληρο τον ενεργειακό τομέα".

Ο αρμόδιος για θέματα ενέργειας Eπίτροπος Κανιέτε παρουσίασε, χθες σε ειδική διάσκεψη, την πρόοδο της δέσμης προτάσεων της Κομισιόν για την καθαρή ενέργεια. Η "διακήρυξη ηλεκτρικής ενέργειας του Ταλίν" υπογράφηκε στο πλαίσιο της ίδιας διάσκεψης υψηλού επιπέδου για τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, μια ημέρα πριν από την άτυπη σύνοδο των υπουργών ενέργειας. Οι υπογράφοντες επιδιώκουν να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ του δημόσιου τομέα και των εταιρειών για να εξασφαλίσουν ότι οι καταναλωτές μπορούν να βρουν τις καλύτερες τιμές και τους παρόχους υπηρεσιών μέσω έξυπνων ψηφιακών λύσεων.

"Η οικοδόμηση του ασφαλούς ενεργειακού τομέα του μέλλοντος απαιτεί ευρεία συνεργασία μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας και Υποδομών Kadri Simson.

"Τελικά οι λύσεις που δημιουργούνται για τους καταναλωτές πρέπει να είναι έξυπνες και αρκετά απλές ώστε να δημιουργούν ενδιαφέρον για τις καταναλωτικές τους συνήθειες και την ενεργειακή απόδοση για τον ίδιο τον καταναλωτή", δήλωσε ο Ando Leppiman, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Ενέργειας.

Η Εσθονία διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη και την ανάπτυξη ενεργειακών ηλεκτρονικών λύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. "Για παράδειγμα, έχουν εγκατασταθεί έξυπνοι μετρητές στην Εσθονία, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να παρακολουθούν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε πραγματικό χρόνο και να εξοικονομούν χρήματα", δήλωσε ο Υπουργός

Σήμερα το απόγευμα, οι υπουργοί μεταφορών της ΕΕ θα προσχωρήσουν στη συνεδρίαση των υπουργών ενέργειας προκειμένου να ασχοληθούν με τα θέματα τόσο της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Ένωσης όσο και με τις αναπτυξιακές δυνατότητες για τον Ενιαίο Χώρο Μεταφορών, υπό το πρίσμα του προϋπολογισμού μετά το 2020. Η συνεδρίαση των υπουργών μεταφορών θα συνεχιστεί στις 21 Σεπτεμβρίου, με θέματα σχετικά με την ανάπτυξη ενός διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών και τη βελτίωση των αεροπορικών συνδέσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα