Η ΕΚΤ αύξησε τον ELA κατά 2,3 δισ στις ελληνικές τράπεζες

Αύξηση του ELA στις ελληνικές τράπεζες κατά 2,3 δισ ευρώ αποφάσισε το ΔΣ της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ ανέβασε το όριο στα 83 δισ. ευρώ ή 2,3 δισ. ευρώ υψηλότερα, κάτι που σημαίνει ότι το μαξιλάρι ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαμορφώνεται στα 3 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, το ενδεχόμενο της επανεξέτασης των όρων χορήγησης έκτακτης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες επισήμανε με συνέντευξή του ο κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Άρντο Χάνσον, για την περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία.

Όπως ανέφερε στη Wall Street Journal ο κ. Χάνσον, εάν επιδεινωθεί η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και του ελληνικού χρέους, τότε η Φρανκφούρτη θα πρέπει να ελέγξει ξανά τον ELA προς την Αθήνα με βάση τους κανόνες. «Εξαρτάται από δύο παράγοντες: Η βοήθεια δίνεται σε φερέγγυες τράπεζες με επαρκή ενέχυρα. Εξετάζουμε τα θέματα της φερεγγυότητας των τραπεζών και της ποιότητας των ενεχύρων κάθε εβδομάδα και, εάν αυτά είναι εντάξει, δεν νομίζω ότι υπάρχει οποιαδήποτε βάση να ληφθεί διαφορετική απόφαση. Αλλά αν τα πράγματα αλλάξουν, εάν η ποιότητα των ενεχύρων ή η (προοπτική) βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αλλάξει, τότε αυτά τα λαμβάνεις υπόψη και επαναξιολογείς», είπε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα