Η διακοπή του καπνίσματος σημαίνει αύξηση βάρους;

Ένα από τα πράγματα που κάνουν τους ανθρώπους να «φοβούνται» να σταματήσουν το κάπνισμά, είναι πιθανή αύξηση του βάρους τους. Είναι αυτό αλήθεια; Δυστυχώς , ναι σε ορισμένες περιπτώσεις όμως. Οι καπνιστές σε σύγκριση με τους μη καπνιστές ζυγίζουν λιγότερο και ας τρωνε περισσότερο.

Η Ελένη Π.Ανδρέου, κλινική διαιτολόγος, απαντά στα βασανιστικά ερωτήματα του μέλλοντα μη καπνιστή.

Οι στατιστικές μελέτες δείχνουν, ότι οι καπνιστές τρωνε τουλάχιστον 350 θερμίδες την ημέρα περισσότερο από τους μη καπνίζοντες, ενώ στατιστικά ζυγίζουν λιγότερο. Σύμφωνα με έρευνες το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει

τον μεταβολισμό του ανθρώπου μέχρι και 10%.

Ο κυρίως λόγος όμως για την διατήρηση του σωματικού βάρους σε πιο χαμηλά επίπεδα για τους καπνιστές σε σύγκριση με τους μη καπνιστές είναι η δράση της νικοτίνης και γενικά του καπνίσματος, στην αποτροπή της έκκρισης της δραστήριας μορφής ενός ενζύμου που λέγεται λιποπρωτεϊνική λιπάση, το οποίο είναι υπεύθυνο για τον μεταβολισμό του λίπους και την αποθήκευση του μέσα στα λιποκύτταρα. Η λιποαποθήκευση κατεπεκταση μειώνεται και οι καπνιστές να παρουσιάζονται αδύνατοι, εξωτερικά και χωρίς λίπος στα λιποκύτταρα του υποδόριου ιστού. Η τύχη των καπνιστών όμως σταματά εδώ, για παρουσιάζουν λόγω του καπνίσματος αποθήκευση λίπους στις αρτηρίες και στην καρδία τους με αποτέλεσμα τα αυξημένα λιπίδια αίματος ( ψηλή χοληστερόλη και τρικλυκεριδια) ή και αυξημένη αρτηριακή πίεση .

Με το σταμάτημα του καπνίσματος η λιποπρωτεϊνική λιπάση επαναδραστοποιηται, έτσι το διατροφικό λίπος που καταναλώνεται αποθηκεύεται στα λιποκύτταρα, τα οποία γίνονται μεγαλύτερα(θεωρία της υπερτροφίας) και το βάρος μας αυξάνει.

Με την αύξηση του ποσοστού λίπους στο σώμα μας υπάρχει μείωση του μεταβολισμού μας και κατεπεκταση μείωση των θερμίδων που χρειάζεται να καταναλωθούν ημηρεσιως. Ο μεταβολισμός (η ικανότητα του οργανισμού να παράγει ενέργεια από τις τροφές που καταναλώνει) ελαττώνεται κατα10%. Μην απογοητεύεστε όμως, ο μειωμένος μεταβολισμός θα σταθεροποιηθεί σε κάποιο σημείο και η αύξηση βάρους θα σταματήσει

Η αύξηση βάρους με το σταμάτημα του καπνίσματος αναλογεί 5 – 7,5 κιλά ανά πακέτο που χρησειμοποιητουν και μπορεί να πάρει από 6 μήνες έως 1 χρόνο για να σταθεροποιηθεί ο μεταβολισμός για να μπόρεσε να αρχίσει η μείωση του βάρους.

Φυσικά , ο παράγοντας «αντικατάσταση του φαγητού για το τσιγάρο» δεν μπορεί να παραγνωρίζεται , ούτε και να αγνοείται αφού είναι ένας και από τους δευτερεύων αλλά όχι υποδιαιστερος λόγος για την αύξηση βάρους. Όπως συμβαίνει με κάθε προσπάθεια για απεξάρτηση από εθισμό (που στην προκείμενη περίπτωση είναι η νικοτίνη), το άτομο χρειάζεται ένα καινούργιο στήριγμα -και αυτό το στήριγμα είναι πολλές φορές το φαγητό. Το αποτέλεσμα όμως αυτού είναι τα παραπανίσια κιλά.

Τι πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό; Η αρχή της λύσης είναι το σταμάτημα του καπνίσματος.

Ακόμα πριν το σταμάτημα του καπνίσματος μπορούμε να ισορροπήσουμε την διατροφή μας μειώνοντας λίγο τις ποσότητες του φαγητού, αποφεύγοντας τα λιπαρά /τηγανιτά, μειώνοντας τα γλυκά/ ζυμαρικά/ αρτοπιηματα , προγραμματίζοντας τα γεύμα τας σε μικρά και συχνά με σταθερές ώρες γεύματος και, αρχίζοντας τακτική άσκηση .

Με αυτό τον τρόπο ενισχύετε την υγειά σας και απαλλάσσεστε από τα περιττά και ανεπιθύμητα κιλά.

Κάπνισμα και σύμπλεγμα βιταμινών Β

Το κάπνισμα έχει αναγνωριστεί σαν ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιοαγγειακής νόσου. Σύγχρονες μελέτες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στα επίπεδα της βιταμίνης Β6 και του φυλλικού οξέος.

Σε συγκριτική μελέτη μεταξύ ανδρών χρόνιων καπνιστών και ατόμων που μασούσαν καπνό με μη χρήστες καπνού (ηλικίας 25-55), τα επίπεδα της βιταμίνης Β6 βρέθηκαν μειωμένα στα άτομα της πρώτης ομάδας. Παρόμοια μελέτη σε πληθυσμό ηλικιωμένων ανδρών έδειξε σημαντικές διαφορές στα επίπεδα φυλλικού οξέος μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών (υπέρ των τελευταίων).

Η χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέος μπορεί επίσης να μειώσει σημαντικά το βρογχόσπασμο των βαρέων καπνιστών. Για παράδειγμα, πρώιμα αποτελέσματα από μια μελέτη έδειξαν σημαντική βελτίωση στη βρογχική μεταπλασία σε καπνιστές που χορηγήθηκε συμπλήρωμα φυλλικού οξέος 10mg/ ημέρα για 4 μήνες, σε σύγκριση με ομάδα εικονικού φαρμάκου. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κάπνισμα μπορεί να είναι επιβλαβές για τα επίπεδα φυλλικού οξέος, και ότι οι καπνιστές μπορούν να ωφεληθούν από την αυξημένη διαιτητική πρόσληψη είτε από τη λήψη συμπληρώματος φυλλικού οξέος.

Επίσης, με το κάπνισμα ενισχύονται οι ανάγκες για την βιταμίνη Γ.

Πηγές:

Φυλλικό Οξύ: Συκώτι, πράσινα χορταρικά, πλήρη δημητριακά, καρύδα, όσπρια, ξηροί καρποί.Β6 (πυριδοξίνη): ψάρι, όσπρια, φυστίκια, μπανάνα, καλαμπόκι, κραμβί, μαγία, πλήρη δημητριακά, οργανικά κρέαταΒ12 (κυανοκοβλαμίνη): ψάρι, αυγό, γάλα, τυρί, συκώτι, οργανικά κρέαταΒιταμίνη Γ: εσπεριδοειδή, φράουλες, πράσινα πιπέρια, ντομάτα, πεπόνι, μπρόκκολι, πατάτα, συκώτι
Keywords
Τυχαία Θέματα