Η αποκαλυπτική άλλη όψη του Γιαννάκη Μάτση

Στην "Άλλη όψη" της κυριακάτικης Σημερινής, ο ο αγωνιστής της Κύπρου Γιαννάκης Μάτσης, λίγους μήνες πριν από την έκδοση της αποκαλυπτικής αυτοβιογραφίας του, θυμάται τη ζωή του και αφηγείται την Ιστορία όπως την έζησε ο ίδιος.

"Ποτέ δεν υπήρξα εγωιστής, αλλά μπορώ πλέον να το πω χωρίς να δυσκολεύομαι: έλυσα το Κυπριακό, αλλά η Κύπρος ανέτρεψε τη συμφωνία για τη λύση", αποκαλύπτει.

Επιπλέον, αναφέρει ότι “ο Μακάριος ήθελε να συζητήσουμε για το Κυπριακό και ήταν έτοιμος να αποκηρύξει τη ΔΔΟ, αλλά τον πρόλαβε ο θάνατος”.

Η ζωή του επικηρυγμένου

"Με ρωτάτε πώς είναι το αίσθημα τού να ζεις επικηρυγμένος. Την ώρα εκείνη δεν σε απασχολεί αυτό το αίσθημα. Το μόνο που σε απασχολεί είναι πώς θα κάνεις το καθήκον σου και θα ανταποκριθείς στις ευθύνες σου. Έζησα στο σέντε ενός σπιτιού στον Άγιο Αντώνιο που είχα ως κρησφύγετο, σχεδόν έξι μήνες και σπανίως κατέβαινα κάτω. Πώς περνούσε ο χρόνος εκεί; Δεν περνούσε. Ευτυχώς οι ένοικοι είχαν φυλάξει μια στοίβα από τα παλιά περιοδικά «Θησαυρός», τα οποία διάβαζα, όπως επίσης και βιβλία. Είχα όμως πάρα πολλά πράγματα να σκεφτώ για τον αγώνα. Το να έχεις τόσες ένοπλες ομάδες, αλλά και τη νεολαία οργανωμένη, δεν σου άφηνε πολλά περιθώρια για άλλες σκέψεις.

«Έλυσα το Κυπριακό»

Ποτέ δεν υπήρξα εγωιστής, αλλά μπορώ πλέον να το πω χωρίς να δυσκολεύομαι: Τον Ιανουάριο του 1996 έλυσα το Κυπριακό. Το έλυσα με τον Αμερικανό διπλωμάτη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και τον Αλεξάντερ Βέρσμποου, που σήμερα είναι ο βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ και τότε ήταν Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου Κλίντον για την Ευρώπη. Λεπτομέρειες θα διαβάσει κανείς στο βιβλίο που ετοιμάζω με την αυτοβιογραφία μου, αλλά σε ερώτησή μου τι θα γίνει με τον κατοχικό στρατό, οι δυο τους με διαβεβαίωσαν πως σε έξι μήνες από την ημέρα της αίτησης, δεν θα υπήρχε κανένας Τούρκος στρατιώτης στην Κύπρο.

Όταν επέστρεψα στην Κύπρο, κατατόπισα τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη σχετικά με τις εισηγήσεις και του είπα επί λέξει: «Γλαύκο, θα γίνεις ο ιστορικότερος ηγέτης της Κύπρου. Με τις προτάσεις που δέχτηκαν οι Αμερικανοί θα λύσουμε το Κυπριακό και θα αποκαταστήσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή μας, αλλά και την ενότητα». Εκείνος άκουγε σιωπηλός, δεν αντέδρασε ούτε θετικά, ούτε αρνητικά. Πολύ αργότερα, πληροφορήθηκα ότι η Κύπρος ανέτρεψε τη συγκεκριμένη συμφωνία με τους Αμερικανούς. Αποφάσισα λοιπόν ότι δεν είχα θέση στην πολιτική.

Η βιογραφία

Αυτή την περίοδο ετοιμάζω την αυτοβιογραφία μου, στην οποία περιγράφω την Ιστορία όπως την είδα και την έζησα, χωρίς πάθος για κανέναν, αλλά με τεράστιες αλήθειες. Γιατί γράφω αυτό το βιβλίο; Δεν είναι το αίσθημα της προσωπικής δικαίωσης που με παρακινεί, αλλά εκείνο της δικαίωσης της Ιστορίας και της ύπαρξης αυτού του λαού. Δεν μπορώ να σιωπήσω. Δεν με ενδιέφερε να γίνω Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Με ενδιέφερε και με πονάει που ανετράπη η προσπάθεια σωστής λύσης του Κυπριακού.

*Διαβάστε περισσότερα στην κυριακάτικη Σημερινή.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα