Η απάντηση του Τμήματος Δασών για τις αποκοπές δέντρων στο Δασούδι Λεμεσού

Το Τμήμα Δασών σε ανακοίνωση πληροφορεί το κοινό ότι η θεομηνία που κτύπησε την πόλη της Λεμεσού στις 14/02 προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε δυο χώρους πρασίνου, στο Φασούρι όπου ξεριζώθηκαν γύρω στα εκατό (100) δέντρα ευκαλύπτου, σε ιδιωτική και κρατική γη και στο Δασούδι όπου ξεριζώθηκαν γύρω στις τριάντα (30) ακακίες κατά μήκος της παραλίας και προκλήθηκαν σοβαρές ζημίες στις κόμες τριάντα εννιά (39) δέντρων ευκαλύπτου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στον χώρο πρασίνου στο Δασούδι για λόγους ασφάλειας αφαιρέθηκαν τα σπασμένα και ξεριζωμένα δέντρα ακακίας και κλαδεύτηκαν τα δέντρα ευκάλυπτου,

όπως προνοείται στο εγχειρίδιο  κλαδεύσεων  δέντρων σε αστικό περιβάλλον, απομακρύνοντας τα σπασμένα κλαδιά για μείωση του κινδύνου πρόκλησης ατυχήματος. Σημειώνεται ότι κανένα δέντρο ακακίας το οποίο δεν επηρεάστηκε από τη θεομηνία έχει υλοτομηθεί.

Όσον αφορά τον χώρο πρασίνου στο δάσος Φασουρίου προγραμματίζεται σύντομα  απομάκρυνση  όλων των δέντρων που ξεριζώθηκαν.

Επισημαίνεται ότι το εντός δύο εβδομάδων το Τμήμα Δασών θα προχωρήσει σε δενδροφύτευση του χώρου που καταστράφηκαν οι ακακίες.

Φίλοι της Γης Κύπρου: Να λογοδοτήσει το Τμ. Δασών για Δασούδι – Διαμαρτυρία το Σάββατο 24/2

«Κρατικό έγκλημα» χαρακτηρίζουν οι Φίλοι της Γης Κύπρου, την αποκοπή δέντρων στο Δασούδι Λεμεσού, όπου, όπως αναφέρουν, το αρμόδιο κυβερνητικό τμήμα εδώ και δύο μέρες κόβει από τη ρίζα δεκάδες δέντρα που πρόσφεραν σκιά και αποτελούσαν ένα μοναδικό παραλιακό οικοσύστημα.

«Με πρόφαση τον πρόσφατο ανεμοστρόβιλο που επέφερε ζημιές σε δέντρα, την ανάγκη για κλάδεμα για την ασφάλεια κόσμου, και την πολιτική για αφαίρεση ακακιών διότι είναι εισβλητικό είδος, γινόμαστε μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου καταστροφής, όπου 3,000 τετραγωνικά μέτρα (περίπου 3% του κρατικού δάσους) αφέθηκαν σε συγκαλυμμένες αποφάσεις του ποδαριού», αναφέρεται.

Καμία αειφορική διαχείριση.

Καμία μελέτη για σταδιακή απομάκρυνση.

Κανένα μέτρο για πρόληψη της απώλειας σκιάς.

Καμία έγνοια για τις δικαιολογημένες αντιδράσεις του κόσμου.

Καμία ανησυχία για την άγρια ζωή.

Εν μέσω κλιματικής κρίσης.

Το Τμήμα Δασών οφείλει να λογοδοτήσει χωρίς εμπαιγμούς και να φροντίσει για την άμεση «αποκατάσταση» του Δασουδιού.

Οι Φίλοι της Γης προανήγγειλαν διαμαρτυρία για αύριο Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, στις 11:00 το πρωί (Power Beach, απέναντι από την ΚΕΑΝ). 

Διαβάστε επίσης: Μπήκε σε σπίτι ο ανεμοστρόβιλος: «Υγεία πάνω απ’ όλα..θα τα φτιάξουμε»

Keywords
Τυχαία Θέματα