Η άλλη όψη της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου

Στην «Άλλη όψη» της κυριακάτικης Σημερινής, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, μιλάει για τη ζωή της.

Η ιδιότητα της πολιτικού, οι καβγάδες στο σχολείο και το δικαστήριο ως «αίθουσα οξυγόνου» για μια γυναίκα που πιστεύει ότι είναι ταυτόχρονα πεισματάρα και διαλλακτική. «Η αίθουσα του δικαστηρίου μού δίνει οξυγόνο, εκεί είναι η πραγματική άσκηση της Νομικής και η απόδοση της δικαιοσύνης», λέει.

Αναφορικά με τον χαρακτηρισμό «σιδηρά κυρία», ο οποίος της έχει αποδοθεί, η κ. Ερωτοκρίτου πιστεύει ότι

ανταποκρίνεται στη δύναμη που εκπέμπει κανείς ή τον χαρακτήρα που έχει, έτσι ώστε να σταθεί μέσα σε ένα σύστημα το οποίο είναι αδυσώπητο και μπορεί να σε διαλύσει.

Όπως λέει και η ίδια:

«Σε άλλους χώρους, ο δυναμισμός ενδεχομένως να εκλαμβανόταν είτε ως αδυναμία, είτε ως σκληρότητα του χαρακτήρα, με την κακή έννοια. Η Πολιτική είναι ένας χώρος που επιβάλλει στον καθένα μας να είναι όσο πιο δυνατός και όσο πιο δυναμικός μπορεί να είναι. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να επιβιώσει και να μπορέσει να δουλέψει πραγματικά μέσα σε αυτό το σύστημα και να παράγει ένα αποτέλεσμα που θα έχει όφελος για την κοινωνία.

Γυναίκες και πολιτική

Έχετε απόλυτο δίκιο όταν λέτε ότι, τα τελευταία χρόνια, οι γυναίκες που συμμετέχουν στην Πολιτική εισπράττουν θετικές κριτικές, μόνο και μόνο από το γεγονός ότι είναι γυναίκες. Αυτό είναι ένα μεγάλο μειονέκτημα για τον τόπο. Θα πρέπει να καταφέρουμε, κι ο καθένας από εμάς έχει την ευθύνη για το άτομό του, να φτάσουμε ως κοινωνία σε ένα επίπεδο αντίληψης και συνείδησης που θα κρίνουμε τον κάθε πολιτικό μόνο με βάση τις απόψεις του, τις αρχές του, το έργο το οποίο παράγει και να μην υπεισέρχεται πουθενά στην κριτική του σκέψη το θέμα του φύλου. Αυτό είναι ο τελικός στόχος και θεωρώ ότι είναι το πιο σωστό.

Αν, παραδείγματος χάριν, σε μια εκλογική διαδικασία, το εκλογικό σώμα κρίνει ότι όλοι οι εκλεκτοί του θα είναι μόνο άντρες, θα πρέπει να το κάνει εφόσον αυτή η κριτική του βασίζεται σε παράγοντες που έχουν σχέση με την ποιότητα των απόψεων που ακούει. Το ίδιο θα πρέπει να συμβεί, αν αποφασίσει ότι οι εκλεκτοί του θα πρέπει να είναι μόνο γυναίκες. Τα μοναδικά κριτήρια θα πρέπει να είναι πολιτικά. Αυτό βέβαια είναι ένα επίπεδο ωριμότητας για το οποίο έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε.

Αν και δεν νομίζω ότι υπάρχει πολιτικός που να γνωρίζει από πού προέρχονται οι ψήφοι του, θεωρώ ότι κι εγώ μπαίνω στο σύνολο όλων των πολιτικών και όλης της κοινωνίας. Σίγουρα παίρνω ψήφους μόνο επειδή είμαι γυναίκα. Θέλω όμως στην πορεία να αποδείξω σε όσους με ψήφισαν μόνο λόγω του φύλου μου, ότι έκαναν μια καλή πολιτική επιλογή.

Πολιτικός ή δικηγόρος;

Αν αισθάνομαι «πολύ πολιτικός»; Μου αρέσει η Πολιτική, είναι κάτι που με συνεπαίρνει. Νομίζω ότι αν δεν υπήρχε το εθνικό μας πρόβλημα στη μέση, ενδεχομένως η Νομική να υπερτερούσε της Πολιτικής, μέσα μου. Η δική μου συνείδηση, όμως, δεν αντέχει να παρέμενα μακριά από την Πολιτική, γνωρίζοντας ότι διακυβεύεται η επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού.

*Διαβάστε περισσότερα με την κυριακάτικη Σημερινή

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα