Η αλήθεια των δημοτικών εκλογών

Οι Δημοτικές Εκλογές ίσως είναι οι πιο αδικημένες σε δύναμη και ισχύ αφού οι αρμοδιότητες δεν είναι τόσες όσες θα έπρεπε να ήταν λαμβανομένου υπόψην την δύναμη της ψήφου του πολίτη.

Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση ενισχύει ουσιαστικά τον συγκεντρωτισμό και την εξάρτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος, και σε συνδυασμό με τις περίπλοκες και πολύπλοκες διαδικασίες και αρμοδιότητες των υπολοίπων υπηρεσιών όπως Δημόσια

Έργα, Υδατοπρομήθεια, ΑΤΗΚ και ΑΗΚ μπλέκουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Όλα αυτά και σε συνδυασμό με την μέθοδο εκλογής των τοπικών αρχόντων (κάθετη ψηφοφορία) θα πρέπει να αλλάξουν, συμπτύσσοντας παράλληλα όλους τους περιφερειακούς Δήμους της κάθε πόλης σε ένα, αντικαθιστώντας τους σε περιφέρειες όπου οι υπέυθυνοι τους θα μεριμνούν για οτιδήποτε σχετικό. Και όλοι τους θα πρέπει να εκλέγονται οριζόντια με τα κόμματα αν επιθυμούν να στηρίζουν τους πλέον κατ' αυτούς κατάλληλους.

Οι ανεξάρτητες υποψηφιότητες και οι επιλογές των κομμάτων

Αυτός θα ήταν ο λόγος που ως πολίτης αυτούς του κράτους να δεχόμουν με ευχαρίστηση μάλιστα την αναβολή των εκλογών. Το Κυβερνών κόμμα όμως όταν μιλούσε για αναβολή δεν νομίζω να είχε υπόψην του τα πιο πάνω, αλλά τα μειωμένα ποσοστά των Βουλευτικών εκλογών. Κάτι που είχε στο μυαλό και το αριστερό κόμμα της νήσου, όμως το μεγάλο κόστος που πλήρωσε στηρίζοντας την Κυβερνητική πρόταση για αύξηση του μέτρου σε 3.6% δεν του επέτρεπε να ξαναστήριζε ξανά δεξιά πρόταση τόσο φανερά. Με αυτά τα δεδομένα, το Κυβερνών κόμμα αποφάσισε λοιπόν όπως "αδειάσει" δικά του στελέχη αφού ένιωθε απειλή στα ποσοστά του και στήριξε τρίτους με την πρόφαση πως τολμά να κάνει την υπέρβαση. Οι επιλογές φυσικά όλων των κομμάτων ήταν σεβαστές και το εκλογικό σώμα έδρασε με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον της καθημερινότητας του, της γειτονιάς του, της περιοχής του και της πόλης του. Εξάλλου όλες οι υποψηφιότητες ήσαν ανεξάρτητες στηριζόμενες από κόμματα και την ευρύτερη κοινωνία.

Όλα τα κόμματα ήταν νικητές !(;)

Η λογική του "πετύχαμε αύξηση των ποσοστών και αναδειχθήκαμε σε πρώτο κόμμα" είναι άκρως λανθασμένη και λειτουργεί εις βάρος της ευρύτερης κοινωνίας των πολιτών καθώς και του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε πολλές περιπτώσεις οι ψηφοφόροι των κομμάτων δεν υπάκουσαν στην κομματική εντολή και ανέδειξαν αουτσάιντερς σε Δημάρχους δίνοντας παράλληλα χαστούκι σε αυτούς που προσπάθησαν να χρωματίσουν τους Δήμους. Σε άλλες περιπτώσεις οι επιλογές έκρυβαν πίσω κινήσεις ματ, επιλέγοντας υποψηφίους άλλων κομμάτων όπου έκριναν ότι θα τους έδιναν αέρα νίκης και πρωτιάς εκμεταλλευόμενοι το καλό όνομα του υποψηφίου.

Η Λεμεσός

Ούτε λίγο ούτε πολύ είδαμε πολλές πολιτικές αναλύσεις όπου διαβάζοντας τις αντιλαμβάνεται κανείς τα κίνητρα που κρύβουν πίσω τους. Διαβάσαμε αναλύσεις όπου πίστωναν την νίκη Νικολαΐδη στον Αβέρωφ, διαβάσαμε αναλύσεις όπου χρέωναν την ήττα Χρίστου στο ΑΚΕΛ και στις πολιτικές του. Δυστυχώς όμως δεν είδαμε κανένα από αυτά τα δύο κόμματα να αναφέρονται στην Λεμεσό.

Οι Λεμεσιανοί έδωσαν το μήνυμα πως θέλουν ένα Δήμαρχο που να αναδεικνύει την πόλη χωρίς να δημιουργεί δημότες δύο ταχυτήτων. Οι δύο θητείες του Ανδρέα Χρίστου ήσαν αρκετές για να λάμψει το παραλιακό μέτωπο της πόλης όπου σε συνδυασμό με ιδιωτικά έργα αλλά και της Αρχής Λιμένων, ανέδειξαν την βιτρίνα της πόλης.

Η νίκη του Νίκου Νικολαΐδη δεν πιστώνεται ούτε στον Αβέρωφ αλλά ούτε και σε κανένα κόμμα. Στο κάτω κάτω και η Αλληλεγγύη στήριξε Νικολαΐδη αλλά και οι Οικολόγοι και οι Αρχιτέκτονες. Αν ο κ. Αβέρωφ δεν ένιωθε την ανάγκη να τον πιστώσουν επιτέλους για κάτι, τότε θα δήλωνε κατηγορηματικά πως η νίκη ανήκει στην Λεμεσό και όχι στον ίδιο. Εξάλλου υπάρχουν και πολιτικές αναλύσεις που αναφέρονται σε νίκη Νικολαΐδη ένεκα αποχής ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ. Ούτε και αυτό θα ήταν σωστό, και επαναλαμβάνω όλα αυτά λειτουργούν εις βάρος του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Νίκος Νικολαΐδης ήταν η υποψηφιότητα που άνοιγε το δρόμο προς την βελτίωση και αναβάθμιση ολόκληρης της πόλης και όχι μόνο της βιτρίνας εξισώνοντας τους κατοίκους των δύο ταχυτήτων σε μία. Και εμείς, ως αγνοί Λεμεσιανοί θα είμαστε παρών στα κοινά δρώμενα της πόλης μας να στηρίξουμε αλλά και να ασκήσουμε καλόπιστη προς την πόλη μας κριτική για την επόμενη πενταετία.

*Κωνσταντίνος Καρεκλάς

Αντιπρόεδρος Αλληλεγγύης

Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα