Βραζιλία: Οι θέσεις και τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν στην Κυβέρνηση Λούλα

Η μαχητική ακτιβίστρια Σόνια Γκουαζαζάρα αναλαμβάνει το υπουργείο Αυτοχθόνων στη νέα κυβέρνηση του προέδρου Λούλα

Η μαχητική και χαρισματική ηγέτιδα των αυτοχθόνων της Βραζιλίας Σόνια Γκουαζαζάρα θα αναλάβει και πάλι, από την 1η Ιανουαρίου, το υπουργείο Αυτοχθόνων Λαών στην κυβέρνηση του προέδρου Λούλα, αφού τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια αντιστάθηκε σθεναρά στην πολιτική «γενοκτονίας» των ιθαγενών

του απερχόμενου προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Η Γκουαζαζάρα, πρώην συντονίστρια της Βραζιλιάνικης Ομοσπονδίας Ιθαγενών Λαών (APIB), αγωνίζεται επίσης, από την πρώτη γραμμή, για να αποτραπεί η καταστροφή του δάσους του Αμαζονίου. Τον περασμένο Μάιο το περιοδικό Time την είχε συμπεριλάβει στον κατάλογο των 100 προσωπικοτήτων που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή σε όλον τον κόσμο.

Η Σόνια Γκουαζαζάρα γεννήθηκε σε έναν καταυλισμό ιθαγενών στην Αμαζονία, στην Πολιτεία του Μαρανιάο, και σκοπεύει να κάνει τον αριστερό πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα να τηρήσει τις υποσχέσεις του σε ό,τι αφορά το περιβάλλον και τους αυτόχθονες. Στα 48 της, υπήρξε σημαντική σύμμαχός του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του και εμφανίστηκε πολλές φορές στο πλευρό του, φορώντας με υπερηφάνεια ένα παραδοσιακό κάλυμμα κεφαλής με φτερά. Κατάφερε επίσης να εξασφαλίσει μια έδρα στο κοινοβούλιο, την οποία ωστόσο θα απαρνηθεί για να μπει στην κυβέρνηση.

Η παρουσία αυτής της αξιοσέβαστης ακτιβίστριας στην κυβέρνηση του Λούλα αφήνει να εννοηθεί ότι ο νέος πρόεδρος θα κάνει στροφή 180 μοιρών στην περιβαλλοντική πολιτική του ακροδεξιού προκατόχου του, κατά τη θητεία του οποίου εντάθηκε η αποψίλωση του τροπικού δάσους.

Η Σόνια Γκουαζαζάρα, η αποκαλούμενη «πολεμίστρια» από τους οικείους της, δεν ήταν πάντα αβρή με τον Λούλα, τον οποίο επέκρινε για την περιβαλλοντική πολιτική του κατά τις δύο προηγούμενες θητείες του στην προεδρία (2003-10). Ταξίδεψε σε πολλές χώρες για να καταγγείλει την κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος του Μπέλο Μόντε, στην Αμαζονία – ήταν ένα σχέδιο που προώθησε αρχικά η στρατιωτική δικτατορία (1964-1985) και στη συνέχεια η αριστερά, τη δεκαετία του 2000.

Υιοθετώντας μια ακτιβιστική στάση γεμάτη με συμβολισμούς και ειρωνεία, στις αναρτήσεις της στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, δεν δίστασε να δώσει το βραβείο του «Χρυσού Αλυσοπρίονου» στην βουλευτίνα Κάτια Αμπρέου που στήριζε την αγροτική βιομηχανία της Βραζιλίας.

Η Σόνια Μπόνε ντε Σόουζα Σίλβα Σάντος, όπως είναι το πλήρες ονοματεπώνυμό της, γεννήθηκε το 1974 στον καταυλισμό Αραριμπόια αλλά αργότερα υιοθέτησε το επώνυμο της εθνότητάς της, των Γκουαζαζάρα, όπως κάνουν και οι περισσότεροι ιθαγενείς της Βραζιλίας. Οι γονείς της ήταν αναλφάβητοι και αναγκάστηκε να φύγει από το σπίτι της οικογένειας σε ηλικία 10 ετών, για να πάει σχολείο στην Αμαράντε, την κοντινότερη πόλη.

Όταν η μικρή Σόνια δεν ήταν στην τάξη, εργαζόταν ως νταντά ή καθαρίστρια. Στα 15 της έλαβε υποτροφία από την κυβερνητική υπηρεσία ιθαγενών (Funai) για να σπουδάσει σε ένα λύκειο στην Μίνας Ζεράις. Στην συνέχεια μπήκε στο πανεπιστήμιο και έλαβε δύο πτυχία, νοσηλευτικής και εκπαίδευσης.

«Διέψευσε όλες τις στατιστικές», είπε ο αριστερός ακτιβιστής Γκιγιέρμε Μπούλος που διεκδίκησε την προεδρία της Βραζιλίας το 2018 με τη Σόνια ως υποψήφια αντιπρόεδρό του. «Από την πιο τρυφερή ηλικία, πολέμησε τις δυνάμεις που επιδίωκαν να εξοντώσουν τον λαό της και τις ρίζες της εδώ και 500 χρόνια», πρόσθεσε.

Υπουργός περιβάλλοντος η Μαρίνα Σίλβα, μια δυναμική ακτιβίστρια για την προστασία της Αμαζονίας

Γεννημένη στο δάσος του Αμαζονίου, η νέα υπουργός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας Μαρίνα Σίλβα είναι ηγετική φυσιογνωμία στον αγώνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και ο διορισμός της υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα που αποδίδει η κυβέρνηση Λούλα σε αυτό το φλέγον ζήτημα.

Η Μαρίνα Σίλβα, 64 ετών σήμερα, είχε διατελέσει επίσης υπουργός Περιβάλλοντος στις δύο προηγούμενες θητείες του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα (2003-2010), προτού αποχωρήσει το 2008 κατηγορώντας τον πρόεδρο ότι δεν υποστήριξε επαρκώς τον αγώνα της για την προστασία της Αμαζονίας.

Ύστερα από τρεις υποψηφιότητες για την προεδρία της Βραζιλίας (2010, 2014, 2018), συμφιλιώθηκε με τον Λούλα για να αποτρέψει την επανεκλογή του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή της, η Μαρίνα Σίλβα έλαβε μια σειρά υποσχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας εθνικής αρχής για το κλίμα που θα είναι επιφορτισμένη με την επαλήθευση των δράσεων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου αυξήθηκε κατά σχεδόν 60% επί της προεδρίας Μπολσονάρου, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη ανάληψης δραστικών μέτρων για την προστασία τους.

Από τον αναλφαβητισμό, σε υπουργικό θώκο

Η Μαρία Οσμαρίνα Μαρίνα Σίλβα Βαζ ντε Λίμα γεννήθηκε το 1958 στην πολιτεία Άκρε, στο βραζιλιάνικο τμήμα της Αμαζονίας.

Τρία από τα 11 αδέρφια της πέθαναν σε βρεφική ηλικία και έχασε τη μητέρα της όταν ήταν μόλις 15 ετών.

Από την ηλικία των 11 ετών, περπατούσε 14 χιλιόμετρα την ημέρα για να βοηθήσει τον πατέρα της που εργαζόταν σε φυτεία καουτσούκ. «Σηκωνόμουν στις 4 τα ξημερώματα για να κόψω ξύλα και να ανάψω φωτιά. Ετοίμαζα καφέ και μια σαλάτα με μπανάνες και αυγό. Ήταν το πρωινό μας», είχε δηλώσει η ίδια.

Αντιμετώπισε πολλά προβλήματα υγείας – ασθένησε τρεις φορές με ηπατίτιδα και πέντε με ελονοσία – αλλά βγήκε νικήτρια από κάθε μάχη.

Μέχρι τα 16 της χρόνια, ήταν αναλφάβητη. Καλόγριες στο Ρίο Μπράνκο της άνοιξαν όμως νέους ορίζοντες και δέκα χρόνια αργότερα θα αποφοιτούσε από το πανεπιστήμιο, αφού εργάστηκε ως καθαρίστρια για να πληρώσει τις σπουδές της.

Η πολιτική σταδιοδρομία της ξεκίνησε στο πλευρό του συνδικαλιστή Τσίκο Μέντες -- ένθερμου ακτιβιστή για την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου -- ο οποίος δολοφονήθηκε το 1988.

Διετέλεσε δημοτική σύμβουλος του Ρίο Μπράνκο, προτού γίνει η νεότερη γερουσιαστής στην ιστορία της Βραζιλίας, σε ηλικία 36 ετών.

Η Μαρίνα Σίλβα είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών και, όπως πολλοί συμπατριώτες της, απαρνήθηκε τον καθολικισμό για να ενταχθεί στους κόλπους της Ευαγγελικής Εκκλησίας.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία για Ρωσικό πύραυλο: Δεν αποκλείει μια σκόπιμη προβοκάτσια

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα