Γκουτέρες: Να αρθούν οι περιορισμοί λατρείας στην Κύπρο

Στην τελευταία του έκθεση, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών António Guterres, αναγνωρίζει τα πρόσφατα μέτρα που λήφθηκαν από τους θρησκευτικούς ηγέτες της Κύπρου για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων στο νησί και συστήνει την άρση όλων των περιορισμών στην ελευθερία της λατρείας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την πρόσβαση σε θρησκευτικούς χώρους, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο για τον Διάλογο ανάμεσα στους Θρησκευτικούς Ηγέτες της Κύπρου

(RTCYPP).

Όπως αναφέρεται, «ο Γενικός Γραμματέας εκφράζει την εκτίμησή του για τη δέσμευση των θρησκευτικών ηγετών της Κύπρου για κοινό διάλογο και την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας που υποστηρίζεται από το Γραφείο για τον Διάλογο ανάμεσα στους Θρησκευτικούς Ηγέτες της Κύπρου, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σουηδίας (RTCYPP)».

Αναφερόμενος στο RTCYPP, προσθέτει η ανακοίνωση, ο κ. António Guterres υπογραμμίζει την πρωτοφανή κοινή πρωτοβουλία των θρησκευτικών ηγετών να εγκρίνουν «μαθήματα Ελληνικής και Τουρκικής γλώσσας για τα μέλη των κληρικών τάξεων, τις μοναχές και τους λαϊκούς που εργάζονται σε διάφορα θρησκευτικά ιδρύματα». Ο Γενικός Γραμματέας αναγνωρίζει, επίσης, την τρίτη Συνεδρία Στρογγυλής Τραπέζης του RTCYPP για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) για τις προσπάθειές του να φέρει κοντά εκπροσώπους από 16 θρησκευτικές ομάδες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην Κύπρο για να συζητήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όπως αναφέρει το RTCYPP, «ο Γενικός Γραμματέας αναγνώρισε επίσης τη σημασία των θρησκευτικών υπηρεσιών και προσκυνημάτων, καθότι αυτά αποτελούν ένα σημαντικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Υπό το πρίσμα αυτό, υπογράμμισε τα ειδικά προσκυνήματα στο Τέμενος Hala Sultan, που αποτελούν ένα από τα επιτεύγματα του RTCYPP, όπου με τη συνεργασία της UNFICYP, του Μουφτή της Κύπρου και την πλήρη υποστήριξη του Αρχιεπισκόπου της Εκκλησίας της Κύπρου, συνολικά 2270 Μουσουλμάνοι προσκυνητές, τουρκικής καταγωγής, μπόρεσαν να προσευχηθούν στο Τέμενος Hala Sultan, κατά την υπό αναφορά περίοδο».

Συμπληρώνει ότι «η έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας αναφέρει ότι η UNFICYP σημείωσε με ανησυχία τη μείωση του αριθμού των αιτήσεων για άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων που ζητήθηκε να διευκολυνθεί στον βορρά και τη μείωση του αριθμού των εγκρίσεων για τέτοιες υπηρεσίες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2016».

Ο Γενικός Γραμματέας, αναφέρει η ανακοίνωση του RTCYPP, «δηλώνει ότι η αποστολή του ΟΗΕ στην Κύπρο εξακολουθεί να ανησυχεί και για άλλους περιορισμούς που παρεμποδίζουν τη θρησκευτική λατρεία στο νησί, συμπεριλαμβανομένων των χρονικών περιορισμών για τη θρησκευτική λατρεία στα τζαμιά στον νότο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα