Γκαζιάντεπ: Το καταφύγιο των Σύρων προσφύγων

Το Γκαζιάντεπ αποτελεί σημείο διέλευσης πολλών από τους Σύρους πρόσφυγες, που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να σωθούν από τον πόλεμο, που μαίνεται τα τελευταία πεντέμισι χρόνια στη χώρα τους.

Στην περιοχή, εκτός των προσφύγων και πολλών μελών της συριακής αντιπολίτευσης, βρίσκονται και πολλοί τζιχαντιστές.Η έκρηξη στο Γκαζιάντεπ σημειώθηκε μερικές ώρες αφότου o πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε ότι η Άγκυρα επιδιώκει να διαδραματίσει «πιο

ενεργό» ρόλο στην επίλυση της κρίσης στη Συρία, προκειμένου να «τερματιστεί το λουτρό αίματος».

Είτε μας αρέσει, είτε όχι, ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ είναι σήμερα ένας από τους παράγοντες, που κρίνουν την πορεία του πολέμου στη Συρία και μπορεί να γίνει διάλογος μαζί του για την πολιτική μετάβαση», δήλωσε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, αποκλείοντας, ωστόσο, κάθε ενδεχόμενο να συνομιλήσει μαζί του η τουρκική κυβέρνηση και τονίζοντας πως ο Άσαντ δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά και στο μέλλον.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν την ώρα που η Άγκυρα βρίσκεται σε μια διαδικασία συμφιλίωσης με τη Μόσχα και παράλληλα αυξάνει τις επαφές της με την Τεχεράνη, με την ανταλλαγή επισκέψεων των επικεφαλής της τουρκικής και της ιρανικής διπλωματίας μέσα σε μία εβδομάδα.

Η Ρωσία, όπως και το Ιράν, υποστηρίζουν ενεργά τον Σύρο πρόεδρο Άσαντ, αντίθετα με την Τουρκία, που υποστηρίζει τους αντάρτες.

Το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων της Άγκυρας με το Ισραήλ, η οποία βάζει τέλος στην εξαετή διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο πρώην συμμάχων, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

Με βάση τη συμφωνία, που επιτεύχθηκε στο τέλος Ιουνίου, το Ισραήλ θα καταβάλει στην Τουρκία αποζημίωση, ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Τουρκία, εξάλλου, θα παύσει τη δίωξη σε βάρος των πρώην αρχηγών του ισραηλινού στρατού για την εμπλοκή τους στην επιχείρηση εναντίον ενός τουρκικού πλοίου, που συμμετείχε σε αποστολή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, στην οποία είχαν σκοτωθεί δέκα Τούρκοι ακτιβιστές.

Το Ισραήλ χαιρετίζει την απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου να επικυρώσει τη συμφωνία, που επιτεύχθηκε πρόσφατα μεταξύ των δύο κυβερνήσεων αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ισραηλινή κυβέρνηση.

Αναμένει, προσθέτει, την επιστροφή των πρεσβευτών και στις δύο χώρες, όπως είχε υποσχεθεί πρόσφατα ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσοβλου.

Σημειώνεται ότι η κατάθεση της συμφωνίας στο τουρκικό κοινοβούλιο και η επικύρωσή της καθυστέρησαν, λόγω της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης από μέρος του στρατού, τη νύχτα της 15ης Ιουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα