Γκ. Χαρδούβελης: Το νέο οικονομικό θαύμα της Κύπρου

Τη θετική πορεία που κατέγραψε η κυπριακή οικονομία από το 2013 και μετά, καθώς και τις αισιόδοξες προοπτικές που διαγράφονται τα επόμενα χρόνια επισήμανε ο καθηγητής οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου της Eurobank Cyprus στα πλαίσια της παρουσίασης της πρώτης έκδοσης της μελέτης Quarterly Economic Monitor, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, σημείωσε

ότι μετά τη θετική πορεία της οικονομίας από το ’13 και μετά, πλέον υπάρχει η ευχέρεια, ώστε η πολιτική που θα ακολουθείται από δω και πέρα να μην είναι όσο περιοριστική ήταν τα πρώτα χρόνια του μνημονίου.

O κ. Χαρδούβελης είπε ότι ακολουθείται “μια λελογισμένη δημοσιονομική πολιτική η οποία δεν είναι περιοριστική, και αφήνει την οικονομία και τον ιδιωτικό τομέα να τρέξει”, επισημαίνοντας ότι “με αυτή την δημοσιονομική πολιτική το χρέος έναντι του ΑΕΠ, το οποίο είναι κόκκινη γραμμή, θα πέφτει και το 2019 θα είναι στο 90%”.

Ανέφερε ότι “οι στόχοι για το πόσο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική πρέπει να έχει η Κύπρος τα επόμενα χρόνια δεν είναι τόσο σκληροί όσο ήταν στην αρχή του μνημονίου” καθώς οι στόχοι που υπήρχαν αρχικά για πρωτογενές πλεόνασμα 3% και 4% του ΑΕΠ το 2017 και το 2018, αντίστοιχα, έχουν μειωθεί σήμερα στο 1,9% και 2,3%, αντίστοιχα.

“Αυτό έγινε διότι η Κύπρος πήρε νωρίς τα μέτρα, σταθεροποίησε την οικονομία της, η οποία τρέχει σήμερα, και δεν χρειάζεται να πάρει επιπλέον σκληρά μέτρα, κάτι που θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα”, υπογράμμισε.

"Ο λόγος που είμαι αισιόδοξος για την Κύπρο είναι ότι ίσως επειδή ήμουν απαισιόδοξος πριν τρία χρόνια ή ίσως είμαι απαισιόδοξος για την Ελλάδα. Συγκρίνω μια χώρα θαύμα, με αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο", υπογράμμισε.

Συνταγή για επιτυχία

Ο Γκίκας Χαρδούβελης αναφέρθηκε σε ορισμένους τομείς, στους οποίους θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο μέλλον, αλλά και άλλους για τους οποίους θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρδούβελης έκανε λόγο: (α) Για την ανάγκη λήψης μέτρων στο συνταξιοδοτικό, σημειώνοντας ότι είναι ένα πρόβλημα το οποίο ταλανίζει αρκετές χώρες της Ευρώπης. (γ) Για τη σταδιακή αλλά αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος των προβληματικών δανείων. Αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο ωστόσο δεν θα πρέπει να επιλυθεί απότομα αλλά σε βάθος χρόνου, σημείωσε. (γ) Για την τεράστια σημασία που έχει η συνέχεια και συνέπεια στην δημοσιονομική πολιτική.

Περαιτέρω, αναφέρθηκε σε ορισμένα άλλα σημεία τα οποία θα παίξουν το δικό τους ρόλο στην πορεία της κυπριακής οικονομίας. Αυτά είναι η προσέλκυση νέων επενδύσεων, η ενίσχυση της αξιοπιστίας της Κύπρου στο εξωτερικό, καθώς και το θέμα του φυσικού αερίου το οποίο θα πρέπει να τύχει προσεχτικού χειρισμού.

Επιπτώσεις από Brexit

Ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι θεωρεί “ευκαιρία (για την Κύπρο) το Brexit παρά ρίσκο. Το τι συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) λίγο θα επηρεάσει την Κύπρο και μάλλον θα είναι θετικό”, σημείωσε.

Ανέφερε ότι η Κύπρος εξάγει στο ΗΒ αλλά ταυτόχρονα εισάγει από αυτό, με αποτέλεσμα να έχει ένα πλεόνασμα 2,6% του κυπριακού ΑΕΠ το 2014, από τις συναλλαγές της με το ΗΒ.

Άρα το κομμάτι της κυπριακής οικονομίας που μπορεί να επηρεάζεται από ένα Brexit είναι μόνο ένα 2,5% και δεν είναι το 7,5% του ΑΕΠ που αφορά μόνο τις εξαγωγές γιατί ταυτόχρονα έχεις και εισαγωγές, εξήγησε.

Αυτό το κομμάτι του ρίσκου δεν το θεωρώ μεγάλο, ανέφερε, προσθέτοντας ότι μπορεί στο τέλος της ημέρας εταιρείες που προτιμούσαν το Ηνωμένο Βασίλειο να έρθουν στην Κύπρο γιατί μοιάζει με το ΗΒ σε διάφορους τομείς και είναι μέλος της ΕΕ, και να υπάρξει τελικά θετικός αντίκτυπος από ένα Brexit.

Η σημασία της επενδυτικής βαθμίδας

Εξάλλου, στη σημασία της κατάταξης της Κύπρου το συντομότερο δυνατό σε επενδυτική βαθμίδα από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης στάθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Cyprus, Μιχάλης Λούης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το κόστος δανεισμού στην περίπτωση κατάταξης της Κύπρου σε επενδυτική βαθμίδα θα μειωθεί δραματικά σε σχέση με σήμερα. Η εξοικονόμηση πόρων που θα προκύψει από τα επιτόκια θα μπορεί να διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία, αλλά και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα