Γιορτάζει η ΚΟΠ

82 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ίδρυση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Η ΚΟΠ ιδρύθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1934 και από τότε, οι ποδοσφαιρικές συναντήσεις άρχισαν να διεξάγονται υπό επίσημη μορφή.

Το πρώτο Παγκύπριο Πρωτάθλημα διοργανώθηκε το 1934 - 1935 και την ίδια περίοδο διοργανώθηκε και το Κύπελλο Κύπρου. Η ομάδα της ΤΡΑΣΤ κατέκτησε και τους δύο τίτλους.

Η ΚΟΠ

έγινε μέλος της FIFA το 1948 και μέλος της UEFA το 1962 και από την επόμενη χρονιά άρχισε η συμμετοχή των ομάδων μας στα πρωταθλήματα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.

Αμέσως μετά τη δημιουργία του Ανεξάρτητου Κυπριακού Κράτους, το 1960, συγκροτήθηκε η Εθνική Κύπρου, η οποία έδωσε το πρώτο επίσημο παιγνίδι στην ιστορία της στις 13 Νοεμβρίου του 1960. Εξήλθε ισόπαλη 1-1 με το Ισραήλ στο στάδιο ΓΣΠ για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ιδρυτικά μέλη της ΚΟΠ υπήρξαν τα Σωματεία ΑΕΛ, Ανόρθωση, ΑΠΟΕΛ, Άρης Λεμεσού, Ένωσης Πεζοπορικού - ΑΜΟΛ Λάρνακας, Ολυμπιακός Λευκωσίας, Τουρκική Λέσχη Λευκωσίας (LTSK) και Τραστ.

Η αποστολή της ΚΟΠ, όπως καταγράφεται στο καταστατικό της, είναι:

(α) Η εν γένει διάδοσις στην κοινωνία του φίλαθλου πνεύματος ειδικότερα δε η εξάπλωσις και εξύψωσις του Αθλήματος του Ποδοσφαίρου και η προστασία του από οιανδήποτε πράξη η οποία αντίκειται προς την Αθλητική Ιδέα.

(β) Η οργάνωσις και εποπτεία του Κυπριακού Ποδοσφαίρου και η εκπροσώπησις τούτου, έναντι του διεθνούς Ποδοσφαίρου, Ανδρικού, Γυναικείου και Ποδοσφαίρου Κλειστού Χώρου (Indoor Foot-Ball) και η επικοινωνία με την Διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΦΙΦΑ), τη Πανευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΟΥΕΦΑ) και τας ξένας ανεγνωρισμένας Ομοσπονδίας και Ενώσεις.

γ) Η οργάνωσις Πρωταθλημάτων ή άλλων αγώνων, σύμφωνα με το Καταστατικό και τους Κανονισμούς.

(δ) Η εποπτεία κάθε φιλικού ή άλλου αγώνος οργανωμένου από οποιοδήποτε υπό την ΚΟΠ Σωματείο.

(ε) Η συμμετοχή σε διεθνείς αγώνες και η οργάνωσις συναντήσεων με ξένας ομάδας στη Κύπρο και στο Εξωτερικό.

(στ) Η ανάπτυξις φιλικών σχέσεων μεταξύ των υπ’ αυτήν Σωματείων και η διαφύλαξις των συμφερόντων των.

Keywords
Τυχαία Θέματα