Γιατί σχεδόν κανείς δεν θέλει εμβόλιο κατά Covid19 στις Φιλιππίνες

Οι Φιλιππίνες ήταν  μια από τις φτωχότερες χώρες της Ασίας πριν από την πανδημία του κορωνοϊού. Προς το τέλος του 2020, σχεδόν το ένα τέταρτο των Φιλιππινέζων ζούσαν σε συνθήκες φτώχειας, επιβιώνοντας με περίπου 3 δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Περισσότερα από 3 εκατομμύρια παιδιά στις Φιλιππίνες έχουν προβληματική ανάπτυξη και 618.000 παιδιά χαρακτηρίζονται ως «wasted-χαμένα» - και χαρακτηρίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως χαμηλού βάρους για

το ύψος τους, το οποίο συνήθως οφείλεται  λόγω έλλειψης επαρκούς τροφής ή παρατεταμένων ασθενειών. Αυτό είναι από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο - και τα στοιχεία καταγράφηκαν πριν από το πιο πρόσφατο lockdown που ξεκίνησε τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με το CNN, απελπισμένη η Κυβέρνηση για να αποφευχθούν περισσότερα lockdown και να ξεκινήσει  η παρακμάζουσα οικονομία, εναποθέτει τις ελπίδες της πλέον στα εμβόλια. Ωστόσο, ενώ οι ειδικοί στον τομέα της υγείας λένε ότι ο εμβολιασμός είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για τον τερματισμό της πανδημίας, πολλοί Φιλιππινέζοι είναι δύσπιστοι και η χρήση εμβολιασμού παραμένει επικίνδυνα χαμηλή.

«Τρώτε ένα γεύμα την ημέρα»

Η οικονομική αναταραχή ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο όταν ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε επέβαλε αυστηρό lockdown στην πρωτεύουσα Μανίλα και τις γύρω περιοχές που κράτησαν για μήνες.

Έκτοτε, οι περιορισμοί μειώθηκαν ή αθξήθηκαν ανάλογα με τους αριθμούς των κρουσμάτων. Το τελευταίο lockdown σε εθνικό επίπεδο, που επιβλήθηκε τον Μάρτιο, άρχισε να μειώνεται στα μέσα Μαΐου, αφού ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων μειώθηκε από το υψηλότερο των 10.000.

Ωστόσο, με περισσότερες από 5.000 περιπτώσεις Covid-19 την ημέρα, η απειλή του ιού παραμένει, όπως και η οικονομική δυσκολία.

Στη χώρα έχουν εμφανιστεί ήδη  εκατοντάδες τράπεζες τροφίμων για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση μιας αυξανόμενης κρίσης πείνας. Οι κοινοτικές κουζίνες  λαμβάνουν δωρεές από αγρότες και ψαράδες, και από όσους μπορούν να το αντέξουν οικονομικά, στη συνέχεια διανέμουν το φαγητό σε όποιον τις χρειάζεται περισσότερο. Το σύνθημά τους είναι: "Δώστε ό, τι μπορείτε, πάρτε ό, τι χρειάζεστε."

Δείτε σχετικό βίντεο ρεπορτάζ του CNN ΕΔΩ

Στο άκουσμα ότι έρχεται η κουζίνα, εκατοντάδες παρατάσσονται την αυγή για να λάβουν μια μικρή τσάντα φαγητού. Η απελπισία είναι μερικές φορές ορατή καθώς οι άνθρωποι παλεύουνν για να πάρουν ένα κουπόνι που πολλές φορές δεν αρκεί.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η κυβέρνηση έχει διανείμει δέματα φαγητού και μετρητά περίπου 4.000 πέσος (65 euro) στους φτωχούς.

Διστακτικότητα για εμβόλια

Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων γνωρίζει ότι ο εμβολιασμός του πληθυσμού είναι ο μόνος τρόπος στην τρέχουσα κρίση, αλλά αγωνίζεται να πείσει τους ανθρώπους να πάρουν το εμβόλιο.

Λιγότερο από το 1% των 108 εκατομμυρίων ανθρώπων της χώρας έχουν εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το CNN.

Η χώρα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε λάβει 8,2 εκατομμύρια δόσεις, αλλά μέχρι στιγμής μόνο 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει τουλάχιστον τη πρώτη δόση. Μερικοί Φιλιππινέζοι λένε ότι δεν θα το πάρουν καθόλου.

Σύμφωνα με έρευνα του Social Weather Stations (SWS) για 1.200 άτομα τον Μάιο, το 68% των ερωτηθέντων ήταν αβέβαιοι ή απρόθυμοι να λάβουν το εμβόλιο. Η μεγαλύτερη ανησυχία τους ήταν πιθανές παρενέργειες ή ότι μπορεί να πεθάνουν από το εμβόλιο. Συγκριτικά, μια παγκόσμια έρευνα της Gallup χιλιάδων ανθρώπων σε 116 χώρες και περιοχές κατά το 2020 διαπίστωσε ότι το 32% των ανθρώπων δεν θα έπαιρναν το εμβόλιο.

Η δυσπιστία για τα εμβόλια είναι μείζον ζήτημα στις Φιλιππίνες και μια διαμάχη για το εμβόλιο του δάγκειου πυρετού αφορά τις προσπάθειες της χώρας να εμβολιαστεί κατά του Covid-19.

Το 2017, οι Φιλιππίνες ανέστειλαν μια προσπάθεια εμβολιασμού μεγάλης κλίμακας αφού ο Γάλλος φαρμακοποιός Sanofi Pasteur διαπίστωσε ότι το εμβόλιο δάγκειου πυρετού, το Dengvaxia, θα μπορούσε να έχει ακούσιες συνέπειες σε ασθενείς που δεν είχαν μολυνθεί ποτέ με τον ιό που μεταδίδεται από τα κουνούπια.

Η ανάλυση διαπίστωσε ότι τα άτομα που έλαβαν το εμβόλιο θα μπορούσαν να υποστούν μια πιο σοβαρή περίπτωση δάγκειου πυρετού εάν αργότερα μολυθνούν. Μέχρι τη διακοπή της διάθεσης, περισσότεροι από 730.000 Φιλιππινέζοι είχαν λάβει το Dengavaxia.

Η απροθυμία των Φιλιππινέζων να πάρουν το εμβόλιο Covid-19 θα μπορούσε να εκτροχιάσει κάθε ελπίδα ότι η χώρα θα φτάσει στην ασυλία της αγέλης - ή ακόμη και το στόχο της κυβέρνησης να εμβολιάσει 50 εκατομμύρια έως 70 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το τέλος του έτους.

Η κυβέρνηση άρχισε να εφαρμόζει το πρόγραμμα εμβολίων Covid-19 τον Μάρτιο και η πρόοδος ήταν επίσης αργή - οι γιατροί βρίσκονται ακόμη στην πρώτη φάση του εμβολιασμού των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, των ηλικιωμένων και εκείνων με προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις.

Για να αυξήσει την εμπιστοσύνη του κοινού στα εμβόλια, ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων έλαβε μια δόση από το κινεζικό εμβόλιο της  Sinopharm στις αρχές Μαΐου, ένα γεγονός που μεταδόθηκε στην εθνική τηλεόραση. Ωστόσο, η δημόσια προβολή λείτούργησε ως μπούμεραγκ και ο Ντουέρτε  σταμάτησε τη χορήγηση του Sinopharm λίγες μέρες αργότερα αφού οι επικριτές επεσήμαναν ότι το εμβόλιο δεν είχε εγκριθεί από τη ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της χώρας.

Οι Φιλιππίνες έχουν επίσης παραγγείλει εμβόλια από την Sinovac, την AstraZeneca, την Pfizer και του ρωσικού Sputnik.

Εκατομμύρια δόσεις έχουν προγραμματιστεί να φτάσουν τον Ιούνιο, λέει η κυβέρνηση.

Αντιμετώπιση του Covid με τζίντζερ και μέλι

Αξιωματούχοι και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν επιστρατεύσει δημόσια μηνύματα για τη βελτίωση της εμπιστοσύνης στα εμβόλια.

Αλλά ο Δρ Mike Marasigan, ιατρός από το Τμήμα Υγείας της Πόλης του Quezon, είπε ότι οι πιο δύσκολες ομάδες είναι οι φτωχότερες κοινότητες.

«Έχουμε δυσκολία στοχεύοντας αυτούς που βρίσκονται σε υποβαθμισμένες οικονομικά περιοχές», δήλωσε ο Marasigan. «Ήταν επίσης το πρόβλημά μας όταν τους ζητήσαμε να αναφέρουν τα συμπτώματά τους», είπε.

Η δυσπιστία εξακολουθεί να είναι εμπόδιο στο σχέδιο της Κυβέρνησης για εμβολιασμό με πολλούς να δηλώνουν ότι προτιμούν να ρισκάρουν και να ακολουθήσουν προληπτικές θεραπείες με  φυτικά φάρμακα. Είναι καλύτερο, δηλώνουν σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN , να το αντιμετωπίσουμε με τζίντζερ, λεμόνι και μέλι.

Keywords
Τυχαία Θέματα