Γιατί η Παρασκευή και 13 θεωρείται...γρουσούζικη!

Συνυφασμένη με τους χειρότερους αστικούς μύθους και τη δεισιδαιμονία είναι η Παρασκευή και 13.

Για την συγκεκριμένη ημέρα, έχουν γραφτεί ποικίλες απόψεις: Η Παρασκευή και 13 θεωρείται δυσοίωνη επειδή τέτοια μέρα σταυρώθηκε ο Χριστός, για τους μουσουλμάνους όμως είναι γρουσούζικη, επειδή ο Αδάμ και η Εύα έφαγαν τον απαγορευμένο καρπό την Παρασκευή. Μια άλλη άποψη είναι πως η συγκεκριμένη ημέρα "γεννήθηκε" με την απόφαση του Πάπα να εκδώσει διάταγμα για τη σύλληψη

και θανάτωση των ναϊτών ιπποτών. Το διάταγμα εκδόθηκε σε συνεννόηση με τον βασιλιά της Γαλλίας Φίλιππου του Δ΄, Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307.

Οι προληπτικοί, ωστόσο, θεωρούν την συγκεκριμένη ημέρα ως την πιο γρουσούζικη του χρόνου και πολλά κτίρια, στις περισσότερες χώρες του κόσμου, δεν διαθέτουν 13ο όροφο ενώ αρκετοί δρόμοι δεν έχουν τον αριθμό 13.

Ο φόβος της Παρασκευής και 13 ονομάζεται στα αγγλικά paraskavedekatriaphobia (μία λέξη που προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις Παρασκευή, δεκατρείς και φοβία) και είναι ειδική μορφή της τρισκαιδεκαφοβίας . Η λέξη μπορεί να ευρεθεί επίσης ως paraskevidekatriaphobia (παρασκευηδεκατριαφοβία).

Τι θεωρείται γρουσουζιά

Αν σπάσεις καθρέφτη θα ακολουθήσουν 7 χρόνια γρουσουζιάς

Αν περάσεις κάτω από μια σκάλα θα έχεις κακοτυχία

Η μαύρη γάτα φέρνει γρουσουζιά

Αν κοιμάσαι με τα πόδια προς την πόρτα, κάποιος θα σου κλέψει την ψυχή

Είναι γρουσουζιά να ανοίγεις ομπρέλα σε εσωτερικό χώρο

Κακοτυχία αν σου πέσει αλάτι

Keywords
Τυχαία Θέματα