Γιατί είναι πολύ σημαντική η νέα φωτογραφία του σύμπαντοος από τηλεσκόπιο

Για όσους από εμάς δεν είμαστε αστρονόμοι, είναι δύσκολο να δούμε ποια είναι η μεγάλη υπόθεση στις εικόνες του σύμπαντος από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. 

Γιατί άραγε μια εικόνα φωτεινών σημείων, χρωματιστών σταγόνων και σπειρών γαλαξιών έχει γίνει τεράστιο θέμα παγκοσμίως

Στην πραγματικότητα, αυτή η εικόνα είναι πραγματικά κάτι πολύ διαφορετικό.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη εικόνα αυτής της περιοχής του διαστήματος που καταγράφηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble,

η εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) είναι γεμάτη γαλαξίες.

Αυτά είναι νέα αντικείμενα, που πιθανότατα δεν έχουν φανεί ποτέ πριν από κανένα τηλεσκόπιο.

Αυτή η νέα άποψη του σύμπαντος είναι δυνατή επειδή το Webb είναι τεράστιο - με έναν καθρέφτη υπερδιπλάσιο του μεγέθους του Hubble.

Αλλά εκτός από αυτό, το Webb βλέπει υπέρυθρο φως.

Το σύμπαν διαστέλλεται εδώ και 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια, που σημαίνει ότι το φως από τα πρώτα αστέρια και τους γαλαξίες έχει «τεντωθεί» από μικρότερα ορατά μήκη κύματος σε μεγαλύτερα υπέρυθρα.

Αυτό είναι που επιτρέπει στο Webb να δει το σύμπαν με πρωτοφανείς νέες λεπτομέρειες.

Αυτή η λεπτομέρεια μπορεί να είναι όμορφη για εμάς, αλλά είναι μια πλούσια συλλογή νέων δεδομένων για αστρονόμους, αστροφυσικούς και κοσμολόγους.

Όμως, αυτή η εικόνα ενθουσιάζει αυτούς τους ειδικούς για έναν άλλο λόγο - κοιτάζει πιο πίσω στο χώρο και τον χρόνο από ποτέ.

Δεν είναι απλώς μια εικόνα οποιουδήποτε τυχαίου χώρου. Στο κέντρο του, μπορείτε να δείτε τον υπαινιγμό ενός σφαιρικού αντικειμένου που εντοπίζεται από καμπυλωτούς και παραμορφωμένους γαλαξίες.

The image taken by the JWST compared to one taken by Hubble, of the galaxy cluster SMACS 0723.
It's s a gravitational lens, showing us the light of galaxies that are far behind the cluster in arcs around it. I tried to orient them the same. LOOK AT THE DIFFERENCE. pic.twitter.com/8jphIUHRjn

— Sophia Gad-Nasr (@Astropartigirl) July 11, 2022

Αυτός είναι ένας βαρυτικός φακός, ένα φυσικό, αν και συγκλονιστικό, χαρακτηριστικό του σύμπαντος που προβλέπεται από τη θεωρία της γενικής σχετικότητας του Αϊνστάιν.

Ένα τεράστιο σμήνος γαλαξιών στο κέντρο της εικόνας είναι τόσο ογκώδες που παραμορφώνει το διάστημα, κάμπτοντας το φως που ταξιδεύει μέσα από αυτό, μεγεθύνοντας τα αντικείμενα πίσω του.

Το κρυμμένο σε αυτήν την εικόνα, που φέρεται σε ακατέργαστη εστίαση από αυτόν τον βαρυτικό φακό, είναι πιθανότατα οι παλαιότεροι γαλαξίες που έχουμε δει ποτέ.

Το φως τους, όταν αναλυθεί προσεκτικά από άλλα όργανα στο JWST, θα δώσει νέες γνώσεις για την αρχαιότερη εποχή στο σύμπαν μόλις μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Είναι μια εικόνα που είναι ένα παράθυρο σε έναν νέο τρόπο κατανόησης του πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν στο οποίο ζούμε.

Οι πρώτες εικόνες από το νέο υπερσύγχρονο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA θα αποκαλυφθούν σήμερα σε ταυτόχρονες μεταδόσεις ανά τον κόσμο σε συνεργασία με διάφορους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος, CSEO

.Η παρουσίαση στην Κύπρο θα γίνει σήμερα στις 5.15μ.μ., στο CSEO Discovery Alpha στη Λευκωσία, με την ευγενική υποστήριξη των NASA, ESA και Δήμου Λευκωσίας. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό, το οποίο παρακαλείται να προσέλθει έγκαιρα στον χώρο καθώς η αναμετάδοση θα είναι ζωντανή. Για το θέμα μίλησε στην Πρωϊνή Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο ο ο Πρόεδρος του CSEO, Γιώργος Δανός (53:04).

Διαβάστε επίσης: Απαντήσεις σε υπαρξιακά ερωτήματα θα δώσουν οι διαστημικές εικόνες του JWST

Keywords
Τυχαία Θέματα