Γιατί δυσκολεύεται ο Λίβανος να ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές προς Κύπρο

Στον Λίβανο μεταβαίνει την Δευτερά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί με  τους Υπουργούς Εσωτερικών-Εξωτερικών και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς  προκειμένου να ληφθούν μέτρα αναχαίτησης των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών από τις ακτές του Λιβάνου προς την Κύπρο.  

Την ίδια ώρα προκειμένου να αποφευχθεί μια διπλωματική κρίση μεταξύ των δυο χωρών πολιτικές πηγές του Λιβάνου που επικαλείται IMLebanon, διευκρινίζουν πως η κυπριακή μεταναστευτική κρίση είναι προέκταση της κρίσης του Λιβάνου, καθώς ο Λίβανος

υποφέρει κάτω από το βάρος του εκτοπισμού της Συρίας λόγω του συριακού πολέμου,

 Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι ο Λίβανος έχει επιστέψει σε ένα κυκεώνα  λαθρεμπορίου με την έναρξη του καλοκαιριού λόγω πολλών παραγόντων. «Το πρόβλημα δεν είναι η θέση του Λιβάνου. Οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν είναι αμελείς ως προς αυτό, αλλά οι λαθρέμποροι είναι άκρως επαγγελματίες και έχουν αποκτήσει εμπειρία που τους επιτρέπει να επιλέγουν προσεκτικά τα κατάλληλα σημεία που δεν υπόκεινται σε επιτήρηση ή που είναι δύσκολο να ελεγχθούν. Επιπλέον, η αύξηση του αριθμού των εκτοπισμένων Σύριων εντός του Λιβάνου επιτείνει το λαθρεμπόριο στο εξωτερικό, λόγω των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που τους ωθούν να ταξιδέψουν στη θάλασσα και να αναλάβουν κινδύνους, ελπίζοντας για μια ζωή και ένα ασφαλές μέλλον για αυτούς στην Ευρώπη και κατάλληλες χώρες», αναφέρει το δημοσίευμα.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «δεν περνάει εβδομάδα χωρίς να σταματήσουν τα σκάφη μεταναστών. Οι δυνάμεις ασφαλείας και ο στρατός σημειώνουν πως πάνω από το ένα τρίτο των επιχειρήσεων παρακολουθούνται και αποτρέπονται και οι λαθρέμποροι συλλαμβάνονται. Ωστόσο, οι δυνάμεις ασφαλείας αδυνατούν να ελέγξουν πλήρως το θέμα από υλικοτεχνική άποψη, λόγω περιορισμένων ανθρώπινων δυνατοτήτων και αδυναμίας ελέγχου ολόκληρης της ακτής του Λιβάνου. Την ώρα που έχει διαπιστωθεί ότι τα μεταναστευτικά σκάφη δεν αναχωρούν από τα επίσημα λιμάνια του κράτους, αλλά από σημεία που κατανέμονται σε όλο το μήκος της ακτής».

«Η αντιμετώπιση της κρίσης με την Κύπρο απαιτεί τη διερεύνηση των πραγματικών αιτιών και αιτιών της, καθώς υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του τι υφίσταται ο Λίβανος από τις επιπτώσεις του εκτοπισμού και της εισροής εκτοπισμένων σε αυτόν, πριν μετακομίσουν στην Κύπρο ή σε οποιονδήποτε ξένο προορισμό. Προτού επιβαρυνθεί ο Λίβανος με το θέμα, θα πρέπει να βοηθηθεί να αποτραπεί η εισροή εκτοπισμένων Σύριων στα εδάφη του και να αμβλυνθούν οι πιέσεις που προκαλούν στη φιλοξενούσα λιβανική κοινωνία, ενώ το πιο σημαντικό έργο πέφτει στη διεθνή κοινότητα, η οποία ενθαρρύνει τους εκτοπισμένους να παραμείνουν εκτός της χώρας τους υποστηρίζοντάς τους οικονομικά, αντί να τους ενθαρρύνουν να επιστρέψουν στη χώρα τους την Συρία μετά το τέλος του πολέμου . Με αυτό τον τρόπο επιδεινώνεται το βάρος για τον Λίβανο και αυξάνει τα δεινά των Σύριων και τους ωθεί να αναζητήσουν ευρωπαϊκές βίζες από την Κύπρο στην Ιταλία».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λίβανος, Κύπρο,livanos, kypro