Brexit: Βέβαιος για συμφωνία ο αρμόδιος Βρετανός Υπουργός

Ο Βρετανός Υπουργός για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταγράψει πρόοδο και εν τέλει θα συνάψει μια συμφωνία για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Συνεχίζουμε να διαπραγματευόμαστε σε πνεύμα καλής πίστης, προσπαθούμε και θα εξασφαλίσουμε την καλύτερη συμφωνία που μπορούμε, αλλά είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα», δήλωσε ο Ράαμπ στον ραδιοφωνικό σταθμό TalkRadio. «Θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε σε πνεύμα καλής πίστης, είμαι βέβαιος ότι θα φτάσουμε εκεί».

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε την Παρασκευή ότι οι συνομιλίες

με την Ε.Ε. για το Brexit έφτασαν σε αδιέξοδο, προκαλώντας την Ένωση να παρουσιάσει τα δικά της σχέδια, αφού οι ηγέτες της Ε.Ε. απέρριψαν τις δικές της προτάσεις.

Ωστόσο, ο Ράαμπ δήλωσε ότι είναι σημαντικό να μην υπάρχουν υπερβολικές αντιδράσεις στην «ανυποχώρητη» στάση των Βρυξελλών και ότι, κάποια πισωγυρίσματα, είναι αναμενόμενα.

«Παράλληλα, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την πιθανότητα… Οι φιλοδοξίες που έχουμε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, για να προσπαθήσουμε και να πετύχουμε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, δεν βρίσκουν ανταπόκριση από την άλλη πλευρά και χρειάζονται δύο για να χορέψουν ταγκό».

Η στερλίνα ενισχύθηκε πάνω από τα 1,31 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο περίπου 0,5%, την ώρα που μιλούσε ο Ράαμπ.

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα θα ψηφίσει αυτή την εβδομάδα για το εάν θα πρέπει να διεξαχθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το αποτέλεσμα των συνομιλιών του Brexit, αν και ο εκπρόσωπος του κόμματος επί των οικονομικών δήλωσε σήμερα ότι αυτό θα αφορά την όποια τελική συμφωνία παρά την αντιστροφή ολόκληρης της διαδικασίας.

Ο Ράαμπ δήλωσε ότι μια τέτοια στάση καθιστά πιο πιθανό το να αποτύχουν να εξασφαλίσουν μια συμφωνία.

«Αυτό που θέλουν (η Ε.Ε.) να δουν, είναι κάποια ομοψυχία από το Ηνωμένο Βασίλειο και είναι για αυτό τον λόγο που όλες αυτές οι ανοησίες των Εργατικών για ένα δεύτερο δημοψήφισμα δεν είναι μόνο μη δημοκρατικές αλλά είναι και το τελευταίο πράγμα που θα έπρεπε να κάνουμε τώρα με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, διότι τούς ενθαρρύνει να μας προσφέρουν μια απαίσια συμφωνία, το οποίο αυξάνει τις πιθανότητες να μην επιτευχθεί μια συμφωνία», δήλωσε. «Η μεγάλη πλειονότητα, η σιωπηλή πλειονότητα σε αυτή τη χώρα, απλά θέλει να προχωρήσουμε με αυτό και αυτό κάνουμε», δήλωσε ο Ράαμπ.

Βρετανία-Brexit: Το Εργατικό Κόμμα προτιμά πρόωρες εκλογές από ένα δεύτερο δημοψήφισμα

Το Εργατικό Κόμμα θα ψηφίσει αυτήν την εβδομάδα για να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, εάν η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αποτύχει να διατηρήσει εν ζωή το σχέδιό της για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση έπειτα από την απόρριψη του σχεδίου του Τσέκερς από την ΕΕ στο Στρασβούργο, που άφησε σε επισφαλή θέση την έκβαση των διαπραγματεύσεων Βρυξελλών-Λονδίνου και την ίδια την θέση της πρωθυπουργού.

Το δημοψήφισμα όμως αυτό θα αφορά αποκλειστικά το περιεχόμενο της συμφωνίας που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο και όχι την ανατροπή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος του 2016 με το οποίο αποφασίστηκε η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου του Εργατικού Κόμματος στο Λίβερπουλ. Επειτα από συνομιλίες πέντε ωρών, σύνεδροι και συνδικαλιστικά στελέχη συμφώνησαν σε κείμενο που θα τεθεί σε ψηφοφορία αύριο.

«Βουλευτικές εκλογές θα πρέπει να οργανωθούν εάν η συμφωνία (που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit) απορριφθεί από το Κοινοβούλιο», εξήγησε εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος. «Και αν δεν διεξαχθούν εκλογές, το Εργατικό Κόμμα θα πρέπει να υποστηρίξει όλες τις εναλλακτικές που θα βρίσκονται στο τραπέζι, ανάμεσά τους και η εκστρατεία για την διεξαγωγή δημόσιας ψηφοφορίας».

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν ήταν αρνητικός μέχρι στιγμής στα αιτήματα για την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, επιμένοντας στην αναγκαιότητα διεξαγωγής νέων εκλογών. Για τους υποστηρικτές του Κόρμπιν, η απόφαση δεν αλλάζει την βασική θέση σύμφωνα με την οποία το Εργατικό Κόμμα προτιμά την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών από την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, με διαφορετική ερώτηση από εκείνη η οποία ετέθη στο δημοψήφισμα του 2016 και όπου το 52% του εκλογικού σώματος ετάχθη υπέρ του Brexit και το 48% υπέρ της παραμονής της Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο ίδιος ο Κόρμπιν διαβεβαίωσε χθες ότι θα σεβασθεί την επιλογή των μελών.

Ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος για την οικονομική πολιτική Τζον ΜακΝτόνελ επανέλαβε ότι το κόμμα είναι έτοιμο για εκλογές, οι οποίες είναι η «καλύτερη λύση» και οποιοδήποτε νέο δημοψήφισμα δεν θα είναι η επανάληψη της ψηφοφορίας του 2016 για την παραμονή ή μη στην Ενωση.

Το Εργατικό Κόμμα δηλώνει ότι η απόφαση που υιοθετήθηκε χθες το βράδυ δεν προκαθορίζει ποια θα πρέπει να είναι η ερώτηση του νέου δημοψηφίσματος, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Πηγή της πτέρυγας του Εργατικού Κόμματος που τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση: «Αισθανόμαστε ότι κινούμαστε προς την σωστή κατεύθυνση. Θα είναι μικρά βήματα μάλλον παρά γιγάντιο άλμα, αλλά είναι μία σημαντική μετατόπιση».

Στον αντίποδα, ο Μπρένταν Τσίλτον της πτέρυγας του Εργατικού Κόμματος υπέρ του Brexit δήλωσε στο Reuters:«Υπάρχουν στο Εργατικό Κόμμα πέντε εκατομμύρια οπαδοί του Brexit που θα απογοητευθούν από αυτήν την απόφαση».

Χιλιάδες πολίτες που τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit διαδήλωσαν χθες στο Λίβερπουλ για να δηλώσουν ότι «δεν είναι υπερβολικά αργά για την ανατροπή των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος του 2016».

Keywords
Τυχαία Θέματα