Για πρώτη φορά αποκαταστάθηκε η κώφωση σε πειραματόζωα

Νέα θεραπεία ήρθε από την Αμερική και την Ελβετία, η οποία αποκατέστησε την ακοή σε ζώα τα οποία είτε γεννήθηκαν κωφά, είτε έχασαν αυτή την αίσθηση μετά από κάποιο τραυματισμό.

Συγκεκριμένα, Αμερικανοί και Ελβετοί επιστήμονες, κατάφεραν να αποκαταστήσουν την ακοή σε ποντίκια τα οποία ήταν κωφή εκ γενετής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, μια τέτοια θεραπεία είναι πρωτόγνωρη καθώς πρώτη φορά κάποια θεραπεία «λύνει» την κληρονομική κώφωση. Έτσι, ένα τέτοιο εύρημα έχει αργότερα ως σκοπό να θεραπεύσει και ανθρώπους με απώλεια ακοής.

Μάλιστα, ερευνητές τόσο από την ιατρική σχολή του

πανεπιστημίου Χάρβαρντ αλλά και από του νοσοκομείου παίδων της Βοστώνης, είχαν ως επικεφαλή τον ωτορινολαρυγγολόγο Τζέφρι Χολτ. Οι εν λόγω ερευνητές, δημοσίευσαν την γονιδιακή αυτή θεραπεία στο ιατρικό περιοδικό «Science Translation Medicine», λέγοντας πως εφαρμόστηκε επιτυχώς σε δύο είδη μεταλλαγμένων πειραματόζωων.

Σημαντικό αποτελεί το γεγονός όπου, τουλάχιστον 70 διαφορετικά γονίδια προκαλούν κώφωση, όταν υποστούν μετάλλαξη. Οι μεταλλάξεις στο DNA ευθύνονται για τις περίπου μισές περιπτώσεις παιδικής κώφωσης.

Η εν λόγω θεραπεία, δεν είναι ακόμη έτοιμη για κλινική δοκιμή σε ανθρώπους, έτσι οι ερευνητές εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι στο όχι μακρινό μέλλον αλλά σε μια δεκαετία, θα είναι δυνατό να αξιοποιηθεί από τους γιατρούς.

Μάλιστα, οι επιστήμονες εστίασαν την προσπάθειά τους στο γονίδιο TMC1, το οποίο ευθύνεται για το 4% έως 8% των περιστατικών κώφωσης εξαιτίας γενετικών αιτιών. Το γονίδιο αυτό ρυθμίζει τη λειτουργία μιας πρωτεΐνης, η οποία παίζει ζωτικό ρόλο στην ακοή, βοηθώντας στην μετατροπή των ήχων σε ηλεκτρικά σήματα, που μετά επεξεργάζεται ο εγκέφαλος.

Η απόδειξη ότι τα πειραματόζωα άκουγαν πλέον, ήταν ότι αναπηδούσαν τρομαγμένα, όταν άκουγαν δυνατούς ήχους. Μετά τη θεραπεία, τα ποντίκια έχουν διατηρήσει την ακοή τους επί δύο μήνες. Οι ερευνητές θα περιμένουν να δουν κατά πόσο η αποκατάσταση είναι όντως μακρόχρονη.

Όπως ο Χολτ αισιόδοξα δήλωσε για τη μελλοντική χρήση της θεραπείας σε ανθρώπους: «δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ψευδείς προσδοκίες. Θα ήταν πρόωρο να πούμε ότι βρήκαμε μια θεραπεία, όμως στο όχι πολύ μακρινό μέλλον είναι εφικτό να υπάρξει μια θεραπεία για την κώφωση γενετικής αιτιολογίας». Μια τέτοια θεραπεία δεν θα αφορά πάντως άλλα είδη κώφωσης, όπως αυτή που προκαλείται λόγω έκθεσης σε πολύ δυνατή μουσική ή εξαιτίας της γήρανσης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 360 εκατομμύρια άνθρωποι ή το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχουν από απώλεια ακοής. Προς το παρόν, τα προβλήματα αυτά αντιμετωπίζονται με ακουστικά βαρηκοϊας και με την χρήση κοχλιακών εμφυτευμάτων στα αυτιά.

Έκπληξη προκαλεί το γεγονός όπου περίπου ένα έως τρία παιδιά στα 1.000 έχουν σοβαρά προβλήματα ακοής και στα δύο αυτιά. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η νέα γενετική θεραπεία μπορεί να αξιοποιηθεί και για άλλες γενετικές μορφές κώφωσης, ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ίσως και στην περίπτωση της τύφλωσης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα