Για μια χούφτα ψήφους

Όλες τις πολιτικές- κοινωνικές- περιβαλλοντικές αντιφάσεις θα τις βιώσουμε στην Πατρίδα μας. Η νέα “Οικολόγος“ της Κύπρου Σκεύη Κουκουμά δηλώνει ενάντια στην βιομηχανοποίηση της πόλης Λάρνακας: «Συνεχίζουν να λειτουργούν τα έργα στο λιμάνι και φαίνεται ότι απρόσκοπτα, παρά τις υποσχέσεις συνεχίζουν την επέκταση και τη διαμόρφωση πλέον του λιμανιού ως ενός ενεργειακού λιμανιού

και όχι ως το λιμάνι που μέχρι τώρα οραματιζόμαστε στη Λάρνακα, ότι θα αποτελούσε ένα κόμβο τουριστικής ανάπτυξης ολόκληρης της πόλης» (βλ. ΚΥΠΕ, 04-4-2015).

Ας θυμηθούμε τα λόγια δύο συντρόφων της κυρίας Κουκουμά, όταν το ΑΚΕΛ κυβερνούσε. Ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας έλεγε στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA), στις 14-11-2012: «Η προοπτική του φυσικού αερίου αποτελεί τη σημαντικότερη προοπτική για τον τόπο τα τελευταία πενήντα χρόνια και να σταματήσουν όλοι την παραφιλολογία και τις αχρείαστες αντιπαραθέσεις γύρω από το κορυφαίο αυτό εθνικό κεφάλαιο, γιατί μόνο ζημιά δημιουργούν». Και ο πρώην υπουργός εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης στις 22-12-2012 διαβεβαίωνε: «Από το 2014 μπορεί η Κύπρος να αρχίσει να επωφελείται οικονομικά από την υπογραφή συμβολαίων για αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Θεωρεί ότι, πέρα από το άμεσο όφελος για την κυπριακή οικονομία, που ανέρχεται σε εκατομμύρια δολάρια, θα δημιουργηθούν και χιλιάδες θέσεις εργασίας.»

Τώρα, όμως που κυρία Κουκουμά βρίσκεται στην αντιπολίτευση θα έπρεπε να ανακαλύψει κάτι “οικολογικό“, για να έχει περιεχόμενο αντιπολιτευτικής εργασίας. Δηλαδή θα μπορούσε (εάν και εφόσον) να αξιοποιηθεί το φυσικό μας αέριο χωρίς επεξεργασία και κατά επέκταση παραγωγή ρύπων και αποθήκευση αποβλήτων;! Θα πρέπει όμως να επισημανθεί, ότι θα έπρεπε και πρέπει όλες οι ενέργειες για τις προτεινόμενες κατασκευές εργοστασίων να μην αντιβαίνουν διεθνείς συμβάσεις, όπως τη Σύμβαση Άαρχους, ευρωπαϊκές οδηγίες (οδηγία Σεβέζο). Και προ πάντων να πραγματοποιούνται δημόσιες διαβουλεύσεις (και όχι σε κλειστές αίθουσες), στις οποίες να τεκμηριώνονται όλες οι απόψεις δημοκρατικά και με διαφάνεια στη φιλοσοφία της αειφόρου ανάπτυξης.

Από ότι φαίνεται, μειώνεται αισθητά ο αριθμός των ψηφοφόρων, οι οποίοι σήμερα δηλώνουν πρόθυμοι να λάβουν μέρος σε εκλογές στην πατρίδα μας, γι αυτό και η βουλευτής του ΑΚΕΛ έτρεξε να “αρπάξει“ από τον Γιώργο Περδίκη πιθανούς δεκάδες ψηφοφόρους, οι οποίοι διαμαρτύρονται στη βιομηχανοποίηση του λιμανιού και της περιοχής Λάρνακας.

Η κυρία Κουκουμά στηρίζει, από την μια την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ και από την άλλη εναντιώνεται στην παραγωγή και επεξεργασία των υδρογονανθράκων στην Κύπρο. Αυτό θα σήμαινε, ότι τα εργοστάσια θα κατασκευάζονται και θα λειτουργούν στις γειτονικές χώρες. Με απλά λόγια μας στέλνει στις γειτονικές χώρες για να εργαστούμε, ούτως ώστε να προστατεύσει τους υπόλοιπους Κύπριους πολίτες από τους “ρύπους…“ Δεν πήραν χαμπάρι η κυρία Κουκουμά και ο κύριος Περδίκης, ότι οι περισσότεροι μας νέοι και τόσοι άλλοι εγκαταλείπουμε την Πατρίδα μας για να εργοδοτηθούμε σε ξένες εταιρίες στο εξωτερικό για να επιβιώσουμε;! Δεν πήραν χαμπάρι, ότι οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε μαζική φτωχοποίηση, σε μείωση του ΑΕΠ, σε αύξηση της ανεργίας και σε εκτίναξη του δημόσιου χρέους;! Για 17 θέσεις Α2 καθορισμένης διάρκειας υποβλήθηκαν 7.370 αιτήσεις!!! (βλ. ΚΥΠΕ, 12-04-2015).

Ένα πράγμα θα πρέπει τουλάχιστον να γνωρίζουν αυτοί που στηρίζουν την αποβιομηχανοποίηση της Πατρίδας μας και πανικοβάλουν τους κατοίκους της περιοχής για δήθεν επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και του περιβάλλοντος της περιοχής. Ότι θέτουν σε κίνδυνο χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Και κατά επέκταση βάζουν σε κίνδυνο ακόμη σε περισσότερες μειώσεις των μισθών και συντάξεων των δημοσίων και των ιδιωτικών υπαλλήλων (που έχουν ακόμη εργασία), αφού το ΑΕΠ και τα έσοδα του κράτους μειώνονται… Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί, ότι οι ίδιοι “οικολόγοι“ ήταν και ενάντια στην κατασκευή μονάδων αφαλατώσεων, μονάδων επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, τουριστικών αυτοκινητόδρομων κλπ. στην περιοχή της Λάρνακας.

Και να είναι σίγουροι αυτοί οι “οικολόγοι- βουλευτές“, στους οποίους γίνεται ένα έμβασμα των €5.000 κάθε μήνα “βρέξει- χιονίσει“, ότι και οι δικές τους θέσεις εργασίας ως βουλευτές κινδυνεύουν, εάν και εφόσον εξακολουθούν να υποστηρίζουν την αποβιομηχανοποίηση της Πατρίδας μας. Για μια χούφτα ψήφους…!

Παντελής Σοφοκλέους ([email protected]) - πολιτικός μηχανικός/μηχανικός περιβάλλοντος

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του SigmaLive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα