Γ.Γ. ΑΚΕΛ: Δεν χωράνε προεκλογικές σκοπιμότητες στο Κυπριακό

«Στον λεγόμενο ενδιάμεσο χώρο, είτε κοροϊδεύει ο ένας τον άλλον, είτε λένε ψέματα ο ένας στον άλλον, είτε λένε ψέματα όλοι μαζί στον κόσμο», αναφέρει σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Sigmalive και την εφημερίδα Σημερινή, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Σε μια εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη, ο κ. Κυπριανού μας μιλά για το ενωτικό δημοψήφισμα

και την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, για τις προεδρικές εκλογές και τα κριτήρια που θέτει το ΑΚΕΛ για το δικό του υποψήφιο, για τις σχέσεις που διατηρεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όχι μόνο.

"Σε καμιά περίπτωση το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να στηρίξει κάποιον υποψήφιο, ο οποίος να διαφωνεί με τον στρατηγικό στόχο της λύσης", αναφέρει ο Άντρος Κυπριανού.

"Οι χειρισμοί της Βουλής προκάλεσαν προβλήματα"

Όσοι παρακολούθησαν τη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής σχετικά με την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, για τις αρμοδιότητες καθορισμού των επετείων στα σχολεία, κάνουν λόγο για οξύμωρο σχήμα. Το ΑΚΕΛ να επιμένει ότι στηρίζει την πρόταση νόμου για πολιτικούς λόγους και συγκεκριμένα για το Κυπριακό, ενώ ο ΔΗΣΥ, το κόμμα το οποίο κατέθεσε την πρόταση, να λέει ότι δεν υπάρχει πολιτική χροιά στην πρόταση. Τελικά τι ισχύει;

Θέλω να ξεκαθαρίσω εξ αρχής ότι ο μοναδικός λόγος που στηρίζουμε την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ είναι για να αφαιρέσουμε κάθε πιθανό επιχείρημα από την τουρκική πλευρά, έτσι ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Την ίδια όμως στιγμή, διατηρούμε τη διαφωνία μας στο να μεταφέρονται αρμοδιότητες από ένα εκλελεγμένο Σώμα, σε ένα διορισμένο άτομο, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για άτομο το οποίο, σε συγκεκριμένες κυβερνήσεις, χρειάζεται ακόμα και την έγκριση της Εκκλησίας για να διοριστεί. Δυστυχώς, όμως, οι χειρισμοί της Βουλής προκάλεσαν το πρόβλημα αυτό και μας αναγκάζει να προβούμε σε αυτές τις κινήσεις.

Όταν συζητήθηκε το συγκεκριμένο ζήτημα στην ολομέλεια της Βουλής, εμείς είπαμε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο λάθος της Βουλής, το οποίο μάλιστα θα προκαλούσε προβλήματα στις διαπραγματεύσεις. Δυστυχώς, οι εξελίξεις μάς δικαίωσαν. Ο ΔΗΣΥ και τότε επιχείρησε να περάσει το μήνυμα ότι το θέμα είναι καθαρά θέμα έλλειψης χρόνου στο σχολείο.

Εμείς εξαρχής είχαμε μια διαφορετική, καθαρά πολιτική προσέγγιση και άποψη στο θέμα. Είναι πολιτική σχιζοφρένεια να τιμούμε την πολιτική της Ένωσης, την ίδια ώρα που θέλουμε να πείσουμε τους Τουρκοκυπρίους, ότι το μέλλον μας είναι κοινό. Η ιδέα της Ένωσης για μας ενταφιάστηκε από το 1960, με την ανεξαρτησία του νησιού. Κάποιοι έμειναν καρφωμένοι στην ιδέα της Ένωσης και προκάλεσαν με τη στάση τους μεγάλο κακό, προετοιμάζοντας το πραξικόπημα, το οποίο με τη σειρά του έφερε την εισβολή και τη μέχρι σήμερα κατοχή εδαφών μας από τους Τούρκους.

Πώς κρίνετε τη στάση του ΔΗΣΥ; Θεωρείτε ότι είναι μια στάση ειλικρινής;

Δεν υπάρχει λόγος να χαρακτηρίσω εγώ τη στάση του ΔΗΣΥ, εγώ το αφήνω στην κρίση του κόσμου. Ο κόσμος έχει αντίληψη και μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει με τη στάση του ΔΗΣΥ.

Αναμένεται ότι ο Υπουργός Παιδείας θα προχωρήσει στην αφαίρεση της αναφοράς για το ενωτικό δημοψήφισμα, από τη σχετική λίστα επετείων; Έχετε από κάπου διαβεβαιώσεις, ότι θα αξιοποιηθεί με τον τρόπο που θέλετε η στήριξή σας στην πρόταση νόμου;

Να πω ότι, αν η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να επιμένει μετά και από αυτή την εξέλιξη, τότε θα έχει χάσει κάθε έρεισμα. Ο Υπουργός θα πρέπει απλώς να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ζητήσει να τιμάται η πολιτική της Ένωσης στα σχολεία. Είναι μια δήλωση που έκανε και στο παρελθόν. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει πρόβλημα σε αυτό.

Έγιναν επαφές και διαβουλεύσεις με τον ΔΗΣΥ για το συγκεκριμένο ζήτημα πριν από τη συζήτηση στη Βουλή; Μιλήσατε κατ’ ιδίαν; Είτε σε επίπεδο αρχηγών, είτε σε επίπεδο Βουλής;

Διαβουλεύσεις γίνονται, πάντα και με όλα τα κόμματα, όταν θα συζητηθεί ένα συγκεκριμένο ζήτημα στη Βουλή. Για το θέμα αυτό ωστόσο είχαμε τοποθετηθεί και δημόσια. Γνώριζε ο ΔΗΣΥ τη θέση μας στο ζήτημα αυτό.

"Καμιά επικοινωνία με τον ΠτΔ τις τελευταίες εβδομάδες"

Το ΑΚΕΛ κάνει λόγο για αναγκαιότητα ουσιαστικού διαλόγου στο Κυπριακό. Αναφορά σε ουσιαστικό διάλογο έκανε όμως και ο Πρόεδρος από τη Νέα Υόρκη, όπου βρέθηκε πρόσφατα. Μιλήσατε μαζί του; Το ΑΚΕΛ τελικά βρίσκεται στην ίδια σελίδα με τον Πρόεδρο στο ζήτημα του Κυπριακού; Τι ισχύει στο ζήτημα αυτό;

Δεν έχουμε καμιά επικοινωνία και δεν μιλήσαμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις τελευταίες εβδομάδες. Δεν είχαμε και δεν έχουμε καμιά ενημέρωση για το τι θα συζητούσε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Εμάς η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο πώς θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Δεύτερος, αλλά βασικός στόχος, θα πρέπει να είναι οι συνομιλίες να γίνουν με ουσιαστικό τρόπο, σε σχέση με τα ζητήματα που θα συζητηθούν.

Η έκκλησή μας προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ήταν να φροντίσει να εκτονώσει την ένταση και να αναλάβει πρωτοβουλίες, χωρίς να κάνει υποχωρήσεις σε θέματα αρχών. Δεν ανέλαβε πρωτοβουλίες, δυστυχώς, ο ίδιος. Το 2010, όμως, χρησιμοποιούσε ακριβώς αντίθετη ρητορική απ' ό,τι σήμερα και αυτό του το υπενθυμίσαμε. Τόσο ο κ. Αναστασιάδης όσο και ο κ. Ακιντζί είναι ενήμεροι για τις θέσεις μας και τις απόψεις μας. Για μας, αποτελεί βασική προϋπόθεση το να γίνει συζήτηση των καίριων ζητημάτων και να υπάρξει ανταλλαγή θέσεων στα ουσιαστικά θέματα.

Τι προτείνατε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων;

Αφού φοβάται ο ένας τον άλλον, σε σχέση με το ότι η μια πλευρά ενδεχομένως να κάνει παραχωρήσεις χωρίς ανταπόκριση από την άλλη πλευρά, εμείς προτείναμε ελεύθερη συζήτηση με συνεννόηση εκ των προτέρων, ότι δεν θα ισχύει τίποτα, δεν θα δεσμεύει καμιά πλευρά τίποτα, αν δεν υπάρξει σύγκλιση σε όλα τα σημεία. Δηλαδή, να μην ισχύει τίποτα αν δεν υπάρξει κατάληξη, να μην καταγραφεί τίποτα, έτσι ώστε, σε περίπτωση διαφωνίας, να είναι σαν να μην έχουν καν λεχθεί.

Ποια θεωρείτε ως καίρια και ουσιαστικά ζητήματα προς συζήτηση;

Σίγουρα το θέμα της Ασφάλειας, ένα θέμα, ωστόσο, στο οποίο δεν μπορεί να υπάρξει κατάληξη μόνο μεταξύ των δυο κοινοτήτων, θα χρειαστεί να συζητήσουμε με τις εγγυήτριες δυνάμεις, με τα Μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και με την ΕΕ. Ουσιαστικό ζήτημα είναι, επίσης, αυτό του εδαφικού και του περιουσιακού, θέματα που για μας είναι συνδεδεμένα. Σημαντικά και ουσιαστικά ζητήματα είναι επίσης αυτά της αποτελεσματικής συμμετοχής, της πολιτικής ισότητας και της εκτελεστικής εξουσίας.

Αν υπάρχει όντως έδαφος να καταλήξουμε τότε να προχωρήσουμε, αν όχι, ενδεχομένως να είναι καλύτερα να γίνει ένα διάλειμμα, για να μελετήσουμε τα επόμενα βήματα. Αλλά θα πρέπει να γίνει συζήτηση γι' αυτά σε βάθος.

"Ας μας δοκιμάσουν όσοι λένε ότι λειτουργούμε με προεκλογικά κίνητρα"

Σας κατηγορούν για πιο επιθετική στάση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Κυπριακό, λόγω προεδρικών εκλογών. Ποια είναι η προσωπική σας σχέση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και ποια η άποψή σας για την τακτική που ακολουθεί στο Κυπριακό;

Να ξεκαθαρίσουμε ότι το ΑΚΕΛ καθορίζει τη στάση του ανάλογα με το πώς χειρίζεται το Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στην αρχή της θητείας του και για ένα χρόνο ήμασταν απέναντι, ασκώντας δριμεία κριτική, γιατί θεωρήσαμε ότι η πολιτική που ακολουθούσε ήταν αδιέξοδη. Δυστυχώς και τότε δικαιωθήκαμε από τις εξελίξεις.

Μετά τον Απρίλη του 2014 και ιδιαίτερα μετά την ανάδειξη του Μουσταφά Ακιντζί, στη θέση του ηγέτη της τ/κ πλευράς στηρίξαμε τη διαδικασία, για τον λόγο ότι ο Νίκος Αναστασιάδης συνέχισε τη συζήτηση σε μεγάλο βαθμό στις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ. Θεωρήσαμε ότι η κίνηση αυτή ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Όταν, όμως, τώρα είδαμε ότι ο Πρόεδρος διαφοροποίησε και πάλι τη στάση του, μετά την ψήφιση της τροπολογίας του ΕΛΑΜ από τη Βουλή, πάλι ταχθήκαμε ξεκάθαρα και στηρίξαμε τις δικές μας θέσεις.

Ας μας δοκιμάσουν όσοι λένε ότι λειτουργούμε με προεκλογικά κίνητρα. Ας λειτουργήσει ο κ. Αναστασιάδης με τρόπο που να στοχεύει πραγματικά σε λύση στο Κυπριακό, να μη συντηρεί απλώς τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για χάρη της συζήτησης, ας λειτουργήσει με στόχο να καταλήξει ο διάλογος και θα δει πώς θα συμπεριφερθεί το ΑΚΕΛ. Έχουμε αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι έχουμε την ικανότητα να διαχωρίζουμε το κυπριακό από όλα τα ζητήματα. Είναι ζήτημα επιβίωσης του λαού μας και έχουμε υποχρέωση να λειτουργούμε πατριωτικά.

Όσον αφορά στις προσωπικές μας σχέσεις, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, πολιτικά πρόσωπα είμαστε, πολιτικές είναι οι θέσεις μας. Θα μπορούσε να είχε επικοινωνήσει μαζί μας αυτές τις τελευταίες εβδομάδες, δεν το έκανε όμως, αν ένιωθε την ανάγκη θα το έκανε, φαντάζομαι.

Ο ενδιάμεσος χώρος και τα κριτήρια του ΑΚΕΛ

Ο ενδιάμεσος χώρος στοχεύει σε μια κοινή υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές, μια υποψηφιότητα που να βασίζεται σε συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Το ΑΚΕΛ έχει κριτήρια για τον υποψήφιο που θα στηρίξει και, αν ναι, τότε ποια είναι αυτά;

Δεν έχω δει τα κριτήρια που έχει επεξεργαστεί ο λεγόμενος ενδιάμεσος χώρος. Ειλικρινά διερωτώμαι όμως πώς θα καταφέρουν να συνεργαστούν. Κάποιοι από αυτούς θέλουν λύση ενιαίου κράτους, άλλοι θέλουν ομοσπονδία. Είτε κοροϊδεύει ο ένας τον άλλον, είτε λένε ψέματα ο ένας στον άλλον, είτε λένε ψέματα όλοι μαζί στον κόσμο. Ο ένας έχει πρόβλημα με την ομοσπονδία, ο άλλος με τη διζωνικότητα, ο άλλος με το περιεχόμενο. Πώς συμφωνούν στο Κυπριακό, πού βρίσκεται η σύγκλιση για να είναι άξονας το Κυπριακό;

Προβλήματα ωστόσο έχουν και στα ζητήματα της Οικονομίας, καθώς το ΔΗΚΟ ψήφισε μαζί με τον ΔΗΣΥ σχεδόν όλα τα μνημονιακά νομοθετήματα, ενώ οι άλλοι σε πολλές περιπτώσεις ψήφισαν ενάντια σε αυτά, μαζί με εμάς. Θεωρώ ότι πρόκειται για συνειδητή προσπάθεια να ξεγελαστεί ο κόσμος σε σχέση με την πολιτική βάση, η οποία κατά την άποψή μου δεν υπάρχει.

Τα κριτήρια για τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ;

Ως ΑΚΕΛ, αποφασίσαμε σε προγραμματικό συνέδριο ότι οι συνεργασίες θα πρέπει να γίνονται στη βάση αρχών, έτσι ώστε να έχουν βιωσιμότητα και να μην εμπαίζουμε τον κόσμο. Για μας, καθοριστικής σημασίας είναι οι θέσεις στο Κυπριακό, αλλά και στα εσωτερικά ζητήματα. Θα πρέπει να είναι ακεραίου χαρακτήρα, να έχει ποιότητα χαρακτήρα, να έχει ως πρωταρχικό μέλημα το να υπηρετήσει τον τόπο και τον λαό, και όχι το να εξυπηρετήσει τις δικές του προσωπικές φιλοδοξίες μέσα από την εκλογή του στη θέση του Προέδρου.

Θα πρέπει να μπορεί να λειτουργεί συναινετικά, να έχει ικανότητες, εμπειρίες και γνώσεις για να οδηγήσει τον τόπο μπροστά. Βασικοί στόχοι θα πρέπει να είναι η επίλυση του Κυπριακού στη βάση όσων στηρίζουμε τόσα χρόνια και να ακολουθήσει οικονομική και κοινωνική πολιτική προς όλο τον κόσμο και όχι μόνο για τους λίγους.

Υποψήφιο, ο οποίος θα είναι είτε ενάντια στην επιδιωκόμενη λύση, είτε που να είναι ενάντια σε μέρος αυτής, θα μπορούσε να στηρίξει το ΑΚΕΛ;

Σε καμιά περίπτωση το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να στηρίξει κάποιον υποψήφιο ο οποίος να διαφωνεί με τον στρατηγικό στόχο της λύσης, δηλαδή με τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με όλα όσα λέμε και υποστηρίζουμε όλα αυτά τα χρόνια, ως ΑΚΕΛ.

Ισχύει το χρονοδιάγραμμα που θέσατε για οριστικές αποφάσεις μέχρι τέλος Ιουνίου-αρχές Ιουλίου;

Μετά το Πάσχα θα αρχίσει η συζήτηση, θα δούμε αν θα έχουμε επικοινωνία με κάποια πολιτικά κόμματα, ποια θα είναι αυτά και με ποιες προτάσεις. Θα πάμε στη βάση του κόμματος, να ακούσουμε απόψεις. Θέλουμε περίπου δύο μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αφότου αρχίσει. Την απόφαση θα πάρει έκτακτο συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί ειδικά για τον σκοπό αυτό.

Το να μπορέσει ο υποψήφιος να αφουγκραστεί τη νέα γενιά αποτελεί κριτήριο;

Το κεφάλαιο των νέων ανθρώπων μάς απασχολεί πάρα πολύ έντονα. Θέση μας είναι ότι βασικό ρόλο θα πρέπει να διαδραματίσουν οι πολιτικές που ακολουθούμε και όχι μόνο το άτομο. Οι νέοι νιώθουν ότι τους περιθωριοποιούμε, ότι δεν μας ενδιαφέρουν, ότι δεν μπορούμε να τους καταλάβουμε, ότι δεν συμπεριλαμβάνουμε στις πολιτικές που εφαρμόζουμε τα «θέλω» των νέων ανθρώπων. Αυτά είναι που πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να τα αλλάξουμε, γιατί αν δεν γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, δεν θα τους χάσουμε μόνο για μια εκλογική αναμέτρηση, αλλά για πολύ περισσότερο, δυστυχώς.

Εμείς προσπαθούμε να έχουμε συνέπεια σε θέματα αρχών και προσεγγίζουμε τους νέους με μια ειλικρινή διάθεση να τους ακούσουμε πραγματικά. Πολλές φορές οι πολιτικοί γινόμαστε παραδείγματα προς αποφυγήν. Δεν πρέπει η πολιτική να αντιμετωπίζεται από κάποιους πολιτικούς ως ένα θέατρο, στο οποίο κινούμαστε ανάλογα με τα συγκυριακά συμφέροντα.

"Απέτυχε γι' άλλη μια φορά η Κυβέρνηση"

Αντιδράσατε έντονα σε σχέση με τον διορισμό Επιτρόπου Διοικήσεως. Περιμένατε διαφορετική προσέγγιση από τον Πρόεδρο στο συγκεκριμένο ζήτημα;

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό το ζήτημα. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι πρόθεσή μας να έρθουμε σε αντιπαράθεση με την κ. Λοττίδου, δεν αμφισβητούμε ούτε τις ικανότητες, ούτε τις γνώσεις, ούτε την προσωπικότητα.

Αντιθέτως, σεβόμαστε την προσωπικότητά της. Αυτό που κρίνουμε, όμως, είναι την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Κατά γενικήν ομολογία, υπήρχε άλλο άτομο με τις απαιτούμενες ικανότητες, τις γνώσεις, αλλά και τις εμπειρίες για να διοριστεί στο πόστο αυτό. Άτομο το οποίο εργάζεται 25 χρόνια εκεί, λειτουργεί επαγγελματικά στο πόστο του, είναι αποτελεσματικός με τις απαραίτητες ευαισθησίες.

Φυσιολογικά, αυτός θα έπρεπε να είναι η πρόταση προς τη Βουλή. Δυστυχώς, γι' ακόμα μια φορά, η Κυβέρνηση δεν κατάφερε να ιεραρχήσει σωστά τις προτεραιότητες και τις απαιτήσεις. Αντί να επιλέξει τον καταλληλότερο βάσει των κριτηρίων, έκανε άλλες επιλογές. Ο καθένας μπορεί να κάνει σκέψεις για τους λόγους που κινήθηκε με τον τρόπο αυτό. Θεωρούμε ότι υπήρχε καλύτερη πρόταση.

Keywords
ακελ, ακελ, διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, για μας, νίκος αναστασιάδης, το φως, sigmalive, δημοψηφισμα 2015, εκλογες, βουλη, σχολεια, συγκεκριμένο, νέα, οηε, ελαμ, λύση, φως, δηκο, βιωσιμότητα, πασχα, θεατρο, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, εφημεριδα δημοκρατια, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, δημοψηφισμα, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, πασχα 2012, θεμος αναστασιαδης, τελος του κοσμου, κυπρος εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, κομματα, μιλα, το θεμα, θεμα, οηε, σημερινη, σχιζοφρενεια, φως, ψεματα, ωρα, sigmalive, αξονας, ατομο, αφαιρεση, εβδομαδες, βιωσιμότητα, βρισκεται, γινει, γινονται, δηκο, δυστυχως, δηλωση, διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, εδαφος, ειλικρινα, υπαρχει, ελαμ, εμειναν, ενημερωση, εξελιξη, επικοινωνια, επρεπε, ερεισμα, εφημεριδα, ιδεα, ιδια, ισχυει, κεφαλαιο, κυβερνηση, κινηση, κομμα, λαθος, λύση, λογο, μηνες, νεα γενια, νεα υορκη, παντα, οξυμωρο, ουσιαστικα, ουσιαστικο, παμε, ποιοτητα, προβληματα, ρητορικη, ρολο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συζητησουμε, σειρα, σκεψεις, σωμα, σχολειο, το φως, υπουργος παιδειας, φορα, βηματα, ειπαμε, για μας, γνωσεις, ιδιαιτερα, εισβολη, ιουνίου, χροια, μια φορα, μπροστα, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα