Γερμανία: Στα άκρα διαφορά Υπουργού Δικαιοσύνης-Εισαγγελέα

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας απέλυσε τον επικεφαλής Εισαγγελέα μετά από ένα καυγά που προκλήθηκε από μια αμφιλεγόμενη υπόθεση προδοσίας εναντίον ενός μπλογκ που κατηγορήθηκε ότι αποκάλυψε κρατικά μυστικά.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χέικο Μάας ανέφερε ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του επικεφαλής Εισαγγελέα Χάραλντ Ράνγκε, ο οποίος και τον είχε κατηγορήσει λίγες ώρες νωρίτερα για παρέμβαση στη δικαστική διαδικασία.

Η ασυνήθης δημόσια σύγκρουση έχει

να κάνει με μια έρευνα για προδοσία που διέταξε ο Ράνγκε ενάντια στο μπλογκ Netzpolitik.org (Καθαρή Πολιτική) για την δημοσιοποίηση εμπιστευτικών σχεδίων της υπηρεσίας ασφαλείας της Γερμανίας να επεκτείνει την παρακολούθηση που κάνει στο διαδίκτυο.

Τα νέα για την έρευνα εναντίον του μπλογκ που αυτό-αποκαλείται ψηφιακό μπλογκ πολιτικών δικαιωμάτων, την προηγούμενη Πέμπτη προκάλεσε καταιγισμό αντιδράσεων από δημοσιογράφους, μπλόγκερς και πολιτικούς που κατηγόρησαν την έρευνα ως προσπάθεια να φιμωθούν οι δημοσιογράφοι που κάνουν ερευνητική δημοσιογραφία.

Ο Υπουργός με την υποστήριξη της Καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ, αποστασιοποιήθηκε γρήγορα από την έρευνα, εκφράζοντας αμφιβολία ότι τα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν αποτελούν «μυστικά του κράτους».

Ο Ράνγκε πέρασε στην αντεπίθεση την Τρίτη, κατηγορώντας ανοιχτά τον Μάας για «απαράδεκτη παραβίαση της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας». Ώρες αργότερα ο Μάας απάντησε συγκαλώντας διάσκεψη Τύπου στην οποία απέρριψε τις κατηγορίες του Εισαγγελέα και αποκάλεσε τις δηλώσεις του ως «ακατανόητες και παραπλανητικές» για το κοινό.

Ανέφερε ότι έχει πει στον 67χρονο Εισαγγελέα ότι έχει «χάσει την εμπιστοσύνη» του στο πρόσωπό του και με την υποστήριξη της κ. Μέρκελ, θα ζητήσει από τον Πρόεδρο Γιόακιμ Γκάουκ να του δώσει πρόωρη συνταξιοδότηση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα