Γερμανία: Απαγόρευση αγοράς φανέλας με νούμερο 44 λόγω ναζιστικού συμβολισμού

Η Adidas απαγόρευσε στους οπαδούς του ποδοσφαίρου να προσαρμόσουν τη φανέλα της εθνικής Γερμανίας με τον αριθμό 44 λόγω της ομοιότητάς της με το σύμβολο που χρησιμοποιούσαν οι μονάδες των Ναζί SS κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Η Schutzstaffel (SS), μια παραστρατιωτική οργάνωση του Τρίτου Ράιχ του Αδόλφου Χίτλερ, ήταν επιφορτισμένη με τη διεξαγωγή της βιομηχανοποιημένης γενοκτονίας των Εβραίων σε όλη την Ευρώπη.

Οι ανησυχίες για τις φανέλες είχαν αρχικά διατυπωθεί από τον ιστορικό Michael König, ο οποίος είπε ότι ο σχεδιασμός

του κιτ ήταν «πολύ αμφισβητήσιμος».

Η εκτός έδρας φανέλα της Γερμανίας προκάλεσε επίσης διαμάχες λόγω του ροζ χρώματός της. Οι υποστηρικτές λένε ότι αντικατοπτρίζει τη διαφορετικότητα της

Γερμανίας, ενώ οι επικριτές ισχυρίζονται ότι είναι αντιπαραδοσιακό και μια αρπαγή μετρητών που οργανώθηκε από τη Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (DFB).

Ένας εκπρόσωπος της Adidas, ο Oliver Brüggen, αρνήθηκε ότι η ομοιότητα του κιτ με τα ναζιστικά σύμβολα ήταν σκόπιμη. «Εμείς ως εταιρεία δεσμευόμαστε να αντιταχθούμε στην ξενοφοβία, τον αντισημιτισμό, τη βία και το μίσος σε κάθε μορφή», είπε. «Θα εμποδίσουμε την εξατομίκευση των φανελών».

Σχεδιασμένος το 1929, ο ρούνος SS έχει γίνει συνώνυμος με μερικά από τα χειρότερα εγκλήματα που διέπραξαν οι Ναζί. Μέλη των SS ήταν υπεύθυνα για τη φύλαξη στρατοπέδων συγκέντρωσης, την ανάκριση υπόπτων για προδότες και τη λειτουργία στρατοπέδων εξόντωσης όπως το Άουσβιτς, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι δολοφονήθηκαν.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά τις τελευταίες εβδομάδες που μια διεθνής στολή ποδοσφαίρου προκαλεί διαμάχη. Οι οπαδοί της Αγγλίας ήταν επικριτικοί για τις αλλαγές που έγιναν στον σταυρό του Αγίου Γεωργίου στο πίσω μέρος του γιακά της φανέλας της ομάδας.

Η Nike ισχυρίστηκε ότι η χρήση του μωβ και του ναυτικού μαζί με το παραδοσιακό κόκκινο είχε σκοπό να αντιπροσωπεύει την περιεκτικότητα, αλλά οι κριτικοί ισχυρίστηκαν ότι ήταν ασέβεια .Ο Keir Starmer, ο ηγέτης των Εργατικών, ήταν μεταξύ των πολιτικών που ζήτησαν την απόσυρσή του.

Το φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου θα πραγματοποιηθεί στη Γερμανία, με αγώνες σε 10 διαφορετικές πόλεις. Θα ξεκινήσει στις 14 Ιουνίου όταν οι γηπεδούχοι θα αντιμετωπίσουν τη Σκωτία.

Πηγή: Guardian

Keywords
Τυχαία Θέματα