Γερμανία: €17 δισ. σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας

Ποσό ύψους €17 δισεκατομμυρίων θα διοχετεύσει η Γερμανία σε προγράμματα που στοχεύουν στο να ωθήσει τους Γερμανούς να εξοικονομήσουν ενέργεια, μέσω της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Τα νέα προγράμματα ΑΠΕ περιλαμβάνουν επιδοτήσεις για καλύτερη μόνωση των κτιρίων, δημόσια στήριξη για πραγματοποίηση ερευνών ενεργειακής απόδοσης, καθώς και για πρωτοβουλίες σχετικά με την εγκατάσταση έξυπνων ηλεκτρικών μετρητών που θα βοηθήσουν

στην εξοικονόμηση καυσίμων ενέργειας.

Τα €17 δισεκατομμύρια θα διατεθούν για τα συγκεκριμένα προγράμματα αλλά και για άλλα υφιστάμενα προγράμματα μέχρι το 2020.

"Η καθαρότερη και φθηνότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν χρησιμοποιούμε", τόνισε ο Υπουργός Οικονομίας Sigmar Gabriel, παρουσιάζοντας τα προγράμματα.

Η Γερμανία αποφάσισε το 2011 να τερματίσει την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας μέχρι το 2022, και να μεταβεί σε αυτό τον αιώνα από τα ορυκτά καύσιμα στην καθαρή ενέργεια.

Μέχρι το 2050, η Γερμανία έχει ως στόχο να καλύψει το 80% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια με ΑΠΕ, όπως είναι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, το βιοκαύσιμο, τα οποία σήμερα παράγουν περίπου το ένα τέταρτο των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Η μείωση της κατανάλωσης αποτελεί βασικό πυλώνα του σχεδίου, με στόχο να μειωθεί η χρήση ενέργειας από τα επίπεδα του 2008, κατά το ένα πέμπτο, μέχρι το 2020 και να μειωθεί επιπλέον, κατά το ήμισυ, μέχρι το 2050.

Μεταξύ 2008 και 2014, η κατανάλωση στην μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία μειώθηκε πέραν του 8%, ωστόσο, ο κ. Gabriel επισήμανε πως έπρεπε να γίνουν περισσότερες προσπάθειες.

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, η Deutsche Bank αναφέρει ότι “χωρίς ουσιαστική πρόοδο στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, η μετάβαση σε ΑΠΕ θα αποτύχει".

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Γερμανία δεν θα επιτύχει το στόχο του 2020, ενώ η επίτευξη του στόχου μέχρι το 2050 θα απαιτήσει "τεχνολογική πρόοδο, οικονομικές δομές και μικρή αλλαγή στη θερμοκρασία".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα