Γεν. Ελεγκτής:Σκανδαλώδης υπερενοικίαση κυβερνητικών κτιρίων

Σκανδαλώδη χαρακτηρίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία την παραχώρηση βιομηχανικών τεμαχίων από το κράτος με χαμηλό ενοίκιο, με τον μισθωτή να τα υπενοικιάζει σε κυβερνητικά τμήματα, εισπράττοντας πολλαπλάσιο ενοίκιο από αυτό που ο ίδιος καταβάλλει.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, στην έκθεσή της για το 2015 παραθέτει τον πιο κάτω πίνακα, στον οποίο φαίνεται η διαφορά του ετήσιου ενοικίου που καταβάλλει στο κράτος ο ενοικιαστής σε σχέση με το ποσό με το οποίο το υπενοικιάζει σε Κυβερνητικά Τμήματα.

Ως παράδειγμα αναφέρεται η εταιρεία

«Α», η οποία υπενοικιάζει στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες (ΦΥ) από το 2004 το βιομηχανικό τεμάχιο που της είχε παραχωρήσει το Υπουργείο Ενέργειας Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, μαζί με την ανεγερθείσα αποθήκη, εισπράττοντας πολλαπλάσιο χρηματικό ποσό σε σχέση με το ενοίκιο που η ίδια καταβάλλει στο Υπουργείο, κάτι που όπως αναφέρεται «αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης των βιομηχανικών περιοχών».

Συγκεκριμένα, από την 1.4.2004, ημερομηνία υπενοικίασης του τεμαχίου, μέχρι και τις 30.6.2016, οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες κατέβαλαν στην εταιρεία «Α» ενοίκια ύψους €1,7 εκ. περίπου, ενώ κατά την εν λόγω περίοδο, το αντίστοιχο ποσό που κατέβαλε η συγκεκριμένη εταιρεία στο Υπουργείο για τη μίσθωση της γης ανήλθε σε μόλις €80.000 περίπου.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, στην Ετήσια Έκθεσή της για το έτος 2011, παρατήρησε ότι η σύμβαση μίσθωσης που είχε υπογράψει αρχικά η εταιρεία «Α» με το Υπουργείο για την περίοδο 1.5.1979 – 30.4.2012 ανανεώθηκε σύμφωνα με επιστολή του Υπουργείου ημερ. 26.4.2012 με έγκριση του τότε Υπουργού για ακόμα μία περίοδο 33 χρόνων από 1.5.2012 μέχρι 30.4.2045, παρόλο που δεν υπήρχε οποιαδήποτε νομική υποχρέωση.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι το κόστος της ανεγερθείσας αποθήκης ενδεχομένως να υπερκαλύφθηκε με τη μέχρι τότε είσπραξη από την εταιρεία «Α» ενοικίων ύψους €1,2 εκ., καθώς επίσης το γεγονός ότι με τη λήξη της σύμβασης μίσθωσης, τόσο η γη όσο και ο αποθηκευτικός χώρος που ανεγέρθηκε σ’ αυτή θα περιέρχονταν στην κυριότητα του Κράτους, θεωρούμε την ενέργεια παραχώρησης έγκρισης για ανανέωση της σύμβασης μίσθωσης, ως ένδειξη κακοδιαχείρισης, η οποία ουδόλως εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του δημοσίου, παρά μόνο ενός ιδιώτη», αναφέρεται στην Έκθεση.

Προστίθεται ότι η τεράστια διαφορά μεταξύ των δύο ενοικίων, δεν οφείλεται αποκλειστικά στον αποθηκευτικό χώρο που έχει ανεγερθεί στο βιομηχανικό τεμάχιο και ενοικιάζεται από τις ΦΥ, αλλά προφανώς οφείλεται, αφενός στη μη επιβολή του αγοραίου ενοικίου από το Υπουργείο Ενέργειας και αφετέρου, στο υπερβολικά ενδεχομένως ψηλό ενοίκιο που συμφωνήθηκε μεταξύ των ΦΥ και της εταιρείας «Α».

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου στην απάντησή του τον Νοέμβριο 2016, ανέφερε στην Ελεγκτική Υπηρεσία ότι το Υπουργείο με επιστολή του ημερ. 25.10.2016 ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας νομική συμβουλή κατά πόσο υπάρχει νόμιμος τρόπος ανάκτησης του οικοπέδου που έχει εκμισθωμένο η εταιρεία «Α» στην ΚΠΒ Στροβόλου, στο οποίο έχει ανεγείρει εργοστασιακό κτήριο και το έχει ενοικιάσει στις ΦΥ. Σε περίπτωση που η ανάκτηση του οικοπέδου δεν είναι εφικτή, το Υπουργείο ζήτησε νομική συμβουλή κατά πόσο νομιμοποιείται να αυξήσει το συμβατικό ενοίκιο.

Χαρακτηριστικό, επίσης, παράδειγμα αποτελεί και η εταιρεία «Β», που αναφέρεται στον πιο πάνω πίνακα, η οποία υπενοικιάζει από το 2004 το βιομηχανικό τεμάχιο μαζί με τα ανεγερθέντα σε αυτό υποστατικά στο Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών και η σχετική σύμβαση μίσθωσής της ανανεώθηκε από τον τότε Υπουργό ΕΕΒΤ στις 8.5.2008 για ακόμα μια περίοδο 33 χρόνων από 1.11.2012 μέχρι 31.12.2045.

Keywords
Τυχαία Θέματα