Γέμισαν οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια με σκούτερ - Η νομοθεσία και τα μέτρα

Tη χρυσή τομή σε ό,τι αφορά στη χρήση των συσκευών προσωπικής κινητικότητας (σκούτερ), ψάχνει ο Δήμος Λευκωσίας, προκειμένου, από τη μία να μην επαναληφθεί η εικόνα που παρατηρήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, με συσκευές άναρχα πεταμένες στα πεζοδρόμια, και από την άλλη να αυξηθούν οι χρήστες, κάτι που θα έχει σημαντικά οφέλη για την πόλη, εάν γίνει σωστά, όπως ανέφερε στο SigmaLive αρμόδια πηγή.

Η εικόνα που παρατηρήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο προκάλεσε την αντίδραση δημοτών, οι οποίοι με παράπονά τους προς τις Δημοτικές

Αρχές, ζητούσαν λήψη μέτρων, αναγκάζοντας έξι Δήμους της Λευκωσίας να  ανακοινώσουν σχετικές δράσεις, προς αποκατάσταση του προβλήματος.

Διαβάστε επίσης: Έξι Δήμοι της Λευκωσίας λαμβάνουν άμεσα μέτρα για τα ηλεκτρικά σκούτερ

Τα μέτρα περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, επιβολή προστίμων σε χρήστες σκούτερ που αφήνονται στα πεζοδρόμια, πρόστιμα σε εταιρείες για σκούτερ που δεν διαθέτουν σειριακό αριθμό και καθορισμό σημείων παραλαβής των σκούτερ.

Αποδίδουν τα μέτρα

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή από τον Δήμο Λευκωσίας, μετά την υιοθέτηση των μέτρων, η κατάσταση φαίνεται να έχει βελτιωθεί αισθητά, καθώς έχουν υποδειχθεί συγκεκριμένα σημεία στάθμευσης των σκούτερ (γύρω στα 50 στον Δήμο Λευκωσίας), τα οποία είναι μεταβλητά και καθορίζονται ανάλογα με τις ανάγκες.

Τον συντονισμό της επικοινωνίας και των σημείων στάθμευσης στους έξι Δήμους (Λευκωσίας, Αγλαντζιάς, Έγκωμης, Αγίου Δομετίου, Λακατάμιας και Στροβόλου) έχει αναλάβει ο Δήμος Λευκωσίας. Ωστόσο, κάθε Δήμος έχει την ευθύνη ελέγχου στα δικά του όρια, μέσω της δημοτικής τροχονομίας, έργο που ενισχύεται μέσω των ελέγχων που διενεργεί η Αστυνομία.

Έλεγχοι και μέτρα

Προς την κατεύθυνση της συμμόρφωσης των χρηστών, πέραν από τις καταγγελίες της Αστυνομίας για:

χρήση της συσκευής προσωπικής κινητικότητας σε μη επιτρεπόμενο χώρο διακίνησης,χρήση της συσκευής προσωπικής κινητικότητας σε οποιοδήποτε αυτοκινητόδρομο ή σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας,χρήση της συσκευής προσωπικής κινητικότητας εκτός της καθορισμένης λωρίδας διακίνησής του,

σε περίπτωση που ο χρήστης δεν σταθμεύσει το σκούτερ σ’ ένα από τα προκαθορισμένα από τον Δήμο σημεία, συνεχίζεται η χρέωση χρήσης της συσκευής.

Μάλιστα, όταν προκύπτει σοβαρή επιβάρυνση των πολιτών από ένα σκούτερ, ειδικότερα όταν σχετίζεται με επιβάρυνση ατόμων με αναπηρία, με πρωτοβουλία του Δήμου έχει συσταθεί υπηρεσία η οποία προχωρεί σε κατάσχεση της συσκευής. Όπως μας αναφέρθηκε, κατά το πρώτο διάστημα που εφαρμόστηκαν τα μέτρα, οι κατασχέσεις συσκευών ξεπέρασαν τις 100.

Χρήση σκούτερ και στο βάθος… το κυκλοφοριακό

Πάντως, όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα δεδομένα, τόσο οι δύο εταιρείες που παρέχουν σκούτερ στην πρωτεύουσα, όσο και οι πολίτες, φαίνεται να αγκαλιάζουν το όλο εγχείρημα, με τη χρήση των συσκευών προσωπικής κινητικότητας, ολοένα να αυξάνεται. 

Προς αυτή την κατεύθυνση, υπάρχουν εν εξελίξει συζητήσεις με τις εν λόγω εταιρείες, για εν γένει βελτίωση της υποδομής και αύξηση των ποδηλατοδιαδρομών και των ζωνών με όριο ταχύτητας τα 30 χιλιόμετρα, των περιοχών, δηλαδή, όπου επιτρέπεται η διακίνηση με σκούτερ.

Στόχος η διεύρυνση του δικτύου, μέσω της δημιουργίας πρόσθετων ρυθμίσεων και της μετατροπής γειτονιών και περασμάτων, σε ζώνες με όριο ταχύτητας τα 30 χιλιόμετρα. 

Πάντως, ο Δήμος Λευκωσίας «βλέπει» στα σκούτερ μία προοπτική βελτίωσης και του κυκλοφοριακού προβλήματος, αφού όπως υπέδειξε στο SigmaLive πηγή από τον Δήμο, οι χρήστες σκούτερ είναι δυνητικοί χρήστες οχημάτων.

Άλλωστε, στο πλαίσιο του ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας) Λευκωσίας, θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένες προτάσεις για επέκταση του δικτύου ποδηλατόδρομων και ζωνών 30 χιλιομέτρων, οι οποίες αναμένεται να παραδοθούν εντός του τρέχοντος έτους στο Υπουργείο Μεταφορών, με το Τμήμα Δημοσίων Έργων και τους Δήμους να έχουν στη συνέχεια την ευθύνη εφαρμογής των προτάσεων αυτών.

Δύο θάνατοι τα τελευταία πέντε χρόνια

Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία από την Αστυνομία, δύο χρήστες σκούτερ έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίες συγκρούσεις την τελευταία πενταετία.

Το πρώτο θανατηφόρο σημειώθηκε στις 30 Αυγούστου 2019 στη Λεμεσό, κοστίζοντας τη ζωή στην  Izabela Zofia Iwanska, 48 χρόνων από την Πολωνία, μόνιμη κάτοικο Κύπρου.

Επίσης, σε θανατηφόρα οδική σύγκρουση που συνέβη λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 13ης Ιουνίου 2022 στη λεωφόρο Νissi στην Αγία Νάπα, έχασε τη ζωή του ο 68χρονος Τζβι Ποχάλ από το Ισραήλ, ο οποίος βρισκόταν στην Κύπρο για διακοπές.

Ο 68χρονος ο οποίος οδηγούσε ηλεκτρικό σκούτερ στην λεωφόρο Nissi με κατεύθυνση την Αγία Θέκλα, σε κάποια στιγμή εισήλθε στην αντίθετη κατεύθυνση και παρασύρθηκε από όχημα που οδηγούσε 26χρονος.

Σε ό,τι αφορά στα πρόστιμα, από την 1η Ιανουαρίου 2019, μέχρι τις 6 Μαρτίου 2024, έγιναν συνολικά 1,859 καταγγελίες παγκύπρια.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: «Πολλά θύματα» από την κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη (ΒΙΝΤΕΟ)

Συγκεκριμένα:

1,470 για πρόσωπο το οποίο χρησιμοποιεί συσκευή προσωπικής κινητικότητας σε μη επιτρεπόμενο χώρο διακίνησης,97 για πρόσωπο το οποίο χρησιμοποιεί συσκευή προσωπικής κινητικότητας σε οποιοδήποτε αυτοκινητόδρομο ή σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας,235 για πρόσωπο το οποίο κατά τη χρήση συσκευής προσωπικής κινητικότητας κινείται εκτός της καθορισμένης λωρίδας διακίνησής του57 για διάφορες άλλες παραβάσεις που αφορούν στη χρήση συσκευών προσωπικής κινητικότητας
Keywords
Τυχαία Θέματα