ΓΕ: Ο ΘΟΚ περιφρονεί κατ’ εξακολούθηση τους νόμους της χώρας

Ο Γενικός Ελεγκτής επεξηγεί στον ΘΟΚ, ότι στα πλαίσια άσκησης των καθηκόντων του, είναι να ζητά σε οποιαδήποτε μορφή επεξηγήσεις για ενίσχυση του έργου του.

Αναφερόμενος στο άρθρο 3 του περί της Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας Νόμου (Ν.113(I)/2002) συμπληρώνει ότι σε όποιον ζητηθεί να δώσει ανάλογα έγγραφα, δεν υπάρχει περιθώριο άρνησης.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης επίσης, αναφέρεται σε ευρωπαϊκή Οδηγία 2006/43/ΕΚ για τους υποχρεωτικούς ελέγχους των ετήσιων και των ενοποιημένων

λογαριασμών («οικονομικοί έλεγχοι»), την οποία επικαλείται ο ΘΟΚ και η οποία έχει ως αντικείμενο την εφαρμογή ενιαίου συνόλου διεθνών ελεγκτικών προτύπων, την προσαρμογή των απαιτήσεων εκπαίδευσης και τον καθορισμό επαγγελματικής δεοντολογίας των ορκωτών ελεγκτών σχετικά με τον οικονομικό έλεγχο, όταν αυτός απαιτείται από την κοινοτική νομοθεσία.

Η Οδηγία αφορά μόνο ελεγκτές και ελεγκτικά γραφεία που πρέπει να αδειοδοτούνται από το κράτος μέλος που απαιτεί τον οικονομικό έλεγχο, και δεν έχει καμία σχέση με τα Ανώτατα Ελεγκτικά Όργανα των κρατών, πόσο μάλλον με τον έλεγχο που ασκούν τα Όργανα αυτά σε δημόσιους οργανισμούς που δεν διέπονται από το εταιρικό δίκαιο, όπως είναι ο ΘΟΚ, και ακόμη περισσότερο με τον διαχειριστικό έλεγχο που τα Όργανα αυτά ασκούν.

Σύμφωνα με τον Ελεγκτή, δεν τίθεται θέμα σύγκρουσης κατάθεσης στοιχείων και δεν διαφοροποιείται κάτι στην διενέργεια οικονομικού έλεγχου που γίνεται στον δημόσιο τομέα.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης τονίζει ότι οι εξουσίες ελέγχου που διέπουν την Υπηρεσία του, είναι βάσει αποφάσεων του Γενικού Εισαγγελέα και δεν τίθεται περιθώριο αμφισβήτησης τους.

Τα περί προχρονολογημένων επιταγών και η «έφοδος» της Ελεγκτικής

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης κάνει λόγο για περιφρόνηση κατ’ εξακολούθηση μάλιστα του ΔΣ του ΘΟΚ προς τη νομοθεσία της χώρας. Κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο όπως τονίζεται. Αφορμή γι’ αυτό είναι όπως αναφέρεται στην απάντηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας με ημερομηνία 5.10.2016, με την οποία ο ΘΟΚ αξίωνε αποζημιώσεις προς ηθοποιούς.

Ο Γ.Ε. θα γνωματεύσει όπως αναφέρει για τη νομιμότητά τους μια και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «επιμένατε να καταβάλει ο ΘΟΚ σημαντικά ποσά αποζημιώσεων σε ηθοποιούς, προτού ο Γενικός Εισαγγελέας γνωματεύσει σχετικά με τη νομιμότητά τους, ότι επιμένετε ότι μπορείτε να διενεργήσετε πληρωμές από πρόνοιες σε προϋπολογισμό προηγούμενου έτους (και μάλιστα με προχρονολογημένες επιταγές αντί με επιταγές που φέρουν την αληθινή ημερομηνία έκδοσης, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί, ενδεχομένως να δημιουργεί την ανάγκη διερεύνησης ακόμη και ποινικών αδικημάτων), όταν δεν υπήρχε πρόνοια στο τρέχον έτος, ενώ η σχετική νομοθεσία το απαγορεύει και αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός ετοιμάζεται στη βάση ταμειακών ροών».

Εντύπωση εξάλλου προκαλεί το ότι ο ΘΟΚ περιφρονεί σύμφωνα με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, η «κατ’ εξακολούθηση περιφρόνηση της νομοθεσίας που επιδεικνύει ο ΘΟΚ, ότι παρά τις επιστολές, επισημάνσεις και υπενθυμίσεις του Γενικού Ελεγκτή, δεν έχει ακόμη υποβάλει ως όφειλε, μέχρι 31.5.2016 αλλά ούτε και μέχρι 30.9.2016, παρά την πάροδο έξι μηνών αφότου ζητήθηκαν, τα στοιχεία για τη διενέργεια πληρωμών για τα έτη 2011 μέχρι 2015, μετά την 31 Δεκεμβρίου, από τον προϋπολογισμό του έτους που έληξε.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι ο ΘΟΚ δεν υπέβαλε στον Γενικό Ελεγκτή, όπως του ζητήθηκε, τα πρακτικά των συνεδριών του διοικητικού συμβουλίου από την 1η Ιουλίου 2016 και μετέπειτα, όπως και τις οικονομικές του καταστάσεις για τα έτη 2014 και 2015, ως όφειλε, εντός της προβλεπόμενης από τη νομοθεσία προθεσμίας, δηλ. τέσσερις μήνες μετά το οικονομικό έτος στο οποίο αφορούν».

Keywords
Τυχαία Θέματα