Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Με Brexit η Βρετανία θα χάσει εμπορική δύναμη

Αν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταστεί ένας μικρός εμπορικός σταθμός σε παγκόσμια κλίμακα που δεν θα είναι περισσότερη σημαντική από το νησί Guernsey, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Σε συνέντευξη του στην γαλλική εφημερίδα “Le Monde”, ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει επίσης να στείλει “ένα πολύ αυστηρό μήνυμα και χρονοδιάγραμμα" στη Βρετανία,

αν οι ψηφοφόροι στηρίξουν την έξοδο από την ΕΕ, γνωστό ως “Brexit”, στο δημοψήφισμα της ερχόμενης Πέμπτης.

“Για το συμφέρον της ΕΕ, δεν μπορούμε να αφήσουμε κανένα περιθώριο αμφιβολίας ή να αφήσουμε να περάσει πάρα πολύς χρόνος", υπογράμμισε ο κ. Μακρόν και σημείωσε: “Είτε είστε μέσα είτε έξω".

“Εγκαταλείποντας την ΕΕ σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει μια μικρή χώρα σε παγκόσμια κλίμακα. Θα απομονωθεί και θα γίνει ένας εμπορικός σταθμός στα σύνορα της Ευρώπης", υπογράμμισε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ. Το Guernsey είναι ένα μικρό νησί στο κανάλι μεταξύ της Βρετανίας και της Γαλλίας.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αναφέρει ότι μια έξοδος από την ΕΕ θα μπορούσε να μειώσει την οικονομία της Βρετανίας πέρα του 5% μέχρι το 2019.

"Αν η Βρετανία θέλει μια εμπορική συμφωνία για πρόσβαση στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά, οι Βρετανοί πρέπει να συμβάλλουν στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, όπως κάνουν οι Νορβηγοί και οι Ελβετοί”, υπογράμμισε ο κ. Μακρόν, προειδοποιώντας παράλληλα ότι “αν το Λονδίνο δεν το θέλει αυτό, τότε θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική έξοδος”.

Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι το δημοψήφισμα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, θα αναγκάσει την ΕΕ να εργαστεί για αποφυγή πιθανής “μόλυνσης” σε άλλες χώρες που θα μπορούσαν να τις βάλει σε πειρασμό να εγκαταλείψουν την Ένωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα