«Γαλάζιο» το πρώτο τρόπαιο της χρονιάς

Καλύτερος στο μεγαλύτερο διάστημα ο Απόλλωνας, κέρδισε 2-1 τον ΑΠΟΕΛ και κατέκτησε για 2η φορά στην ιστορία του το Σούπερ Καπ.

ΑΠΟΛΛΩΝ 2
39' Μάγκλιτσα , 80' Πίεχ
ΑΠΟΕΛ 1
93' Εφραίμ

Με το δεξί μπήκε ο Απόλλωνας στη νέα σεζόν (στις εγχώριες διοργανώσεις), κατακτώντας για 2η φορά στην ιστορία του το Σούπερ Καπ. Κέρδισε τον ΑΠΟΕΛ με 2-1 και σήκωσε το τρόπαιο. Η ομάδα της

Λεμεσού στάθηκε καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο στο μεγαλύτερο διάστημα και είχε ουσία. Καλύτερα πατήματα, πιο σωστή κυκλοφορία. Πέτυχε δύο γκολ σε σημαντικά σημεία και έδειχνε να ελέγχει την κατάσταση από την ώρα που άνοιξε το σκορ.

Ο ΑΠΟΕΛ είχε περισσότερες αλλαγές, ειδικά μπροστά, αντιμετωπίζοντας θέμα ομοιογένειας. Φαινόταν στις κινήσεις του και στον τρόπο που έβγαινε στην επίθεση. Γενικά ομιλούντες κέρδισε ο καλύτερος, άλλωστε υπήρχε παραδοχή από τον πλέον αρμόδιο, τον Τόμας Κρίστιανσεν.

Τρεις παίκτες που ουσιαστικά έπαιξαν σαν αλλαγή πέτυχαν τα γκολ. Και αυτό γιατί ο Μάγκλιτσα αντικατέστησε τον Γκιέ, μερικά μόλις λεπτά πριν από την έναρξη - ο Πίεχ μπήκε στο 2ο μέρος, το ίδιο και ο Εφραίμ που μείωσε, κυριολεκτικά, στην εκπνοή.

Οι δύο ομάδες περνάνε τώρα στο επόμενο στάδιο. Ο ΑΠΟΕΛ σε 2-3 εικοσιτετράωρα πετά για Κοπεγχάγη, θέλοντας να πάρει καλό σκορ και να επαναλάβει τον άθλο του 2009, όταν πρωτομπήκε (ακολούθησαν άλλες δύο) σε ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Απόλλωνας έχει τώρα να σκέφτεται την πρεμιέρα. Έχει δύσκολη αποστολή, αφού θα βρει απέναντί του τη Νέα Σαλαμίνα, εκτός έδρας.

Το 90λεπτο
Ο Απόλλωνας πήρε το πάνω χέρι μετά το πεντάλεπτο, όταν η πίεση του ΑΠΟΕΛ απέφερε λάθη και μικροκινδύνους. Οι εκ Λεμεσού, με καλή κυκλοφορία και αυτοματισμούς, έστειλαν 2-3 προειδοποιητικά μηνύματα προς την εστία του Πάρντο, με το σουτ του Παπουλή να είναι το πλέον επικίνδυνο.

Ο ΑΠΟΕΛ απάντησε με δική του φάση σε ωραία αντεπίθεση (ήταν μέρος του πλάνου του να βγάζει μπαλιές στα πλάγια και στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας) και τελείωμα του Ορλάντι στο στήθος του Βινίσιους. Ένα δεκάλεπτο ισορροπίας ακολούθησε, με τον Απόλλωνα να ξανακερδίζει μέτρα και τελικά στη 2η καλή του φάση να σκοράρει με τον Μάγκλιτσα.

Γκολ που έδωσε και άλλη ώθηση στον Απόλλωνα, που υπερείχε μέχρι το τελικό σφύριγμα για το πρώτο μέρος, με το σκορ, βάσει της εικόνας των δύο ομάδων, να είναι αντιπροσωπευτικό. Η 11άδα της ομάδας της Λεμεσού είχε περισσότερη γενικά χημεία, τη στιγμή που η επιθετική γραμμή του ΑΠΟΕΛ είχε θέματα συνεννόησης (δεν αγωνίστηκε ποτέ αυτό το σχήμα από την αρχή).

Αν κάποια ομάδα έπρεπε να αλλάξει κάτι, λόγω σκορ και παρουσίας, αυτή ήταν η πρωταθλήτρια. Το πρώτο 10λεπτο είχε χαμηλό τέμπο, κάτι που ευνοούσε τον Απόλλωνα. Ο Κρίστιανσεν θέλησε να τονώσει την επίθεση με τον Σωτηρίου, έβγαλε τον Μπρεσάν και έπαιξε με δύο επιθετικούς. Αλλαγή στην κορυφή έκανε, αναγκαστικά όμως, κι ο Απόλλωνας, με Πίεχ αντί Μάγκλιτσα.

Πάντως, έχοντας ξεπεράσει τα 15 λεπτά της επανάληψης, δεν έγινε ευκαιρία από οργανωμένη επίθεση, αλλά μόνο από στημένη φάση (κεφαλιά Παπουλή). Η είσοδος πάντως του Σωτηρίου έδειξε να φέρνει κάτι, με τον ΑΠΟΕΛ να απειλεί άμεσα από φάση που ξεκίνησε ο Κύπριος φορ.

Καπάκι, ετοιμάστηκε και μπήκε κι ο Εφραίμ (όπως και ο Ιωάννου αντί του Μερκή). Ο ΑΠΟΕΛ βελτιώθηκε αρκετά, μετέφερε το βάρος του παιχνιδιού προς την περιοχή του Απόλλωνα, αλλά δεν απειλούσε αρκετά ώστε να κάνει την άμυνα του Απόλλωνα να νιώσει ανασφάλεια.

Η ομάδα της Λεμεσού άφησε χώρο και σύντομα υπενθύμισε πόσο καλή είναι στην αντεπίθεση. Γκολ και 2-0 από τον Πιέχ, με γύρισμα χωρίς ισορροπία, έπειτα από μπαλιά του Παπουλή. Ο Απόλλωνας αγκάλιαζε πλέον το τρόπαιο και δεν είχε πρόβλημα να πάρει τη νίκη, με τον ΑΠΟΕΛ πάντως να μειώνει στο τελευταίο δευτερόλεπτο με τον Εφραίμ.

ΑΡΧΙΚΑ ΠΛΑΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ
Σχεδόν τη μισή του ενδεκάδα άλλαξε ο τεχνικός του ΑΠΟΕΛ Τόμας Κριστιάνσεν, σε σχέση πάντα με το τελευταίο ευρωπαϊκό παιχνίδι. Στην ενδεκάδα ξεκίνησαν οι Πάρντο, Μερκής, Ορλάντι, Βάντερ , Ντε Καμάγκρο και Μπρεσάν. Έμειναν εκτός οι Βάτερμαν, Κραλάο (εκτός αποστολής), Ντε Βινσέντι (συνεχίζει την καριέρα του στην Αλ Σιαμπάμπ), Βινίσιους, Εφραίμ και Σωτηρίου.

Το 4-1-4-1 ο σχηματισμός του ΑΠΟΕΛ. Έγινε 4-4-2 στις αρχές της επανάληψης με τον Πιέρο να μπαίνει αντί του Μπρεσάν και να πηγαίνει δίπλα στον Ντε Καμάργκο. Αναγκαστική η 2η αλλαγή (Ιωάννου αντί Μερκής), κι ο Εφραίμ πέρασε αμέσως μετά στη θέση του Βάντερ.

Με τέσσερεις αλλαγές στην ενδεκάδα, σε σχέση πάντα με τον αγώνα κόντρα στην Γκρασχόπερς, επέλεξε να ξεκινήσει ο Πέδρο Εμάνουελ. Θέση στην ενδεκάδα πήραν οι Λόπες, Ρομπέρζ, Παπουλής και Σακέτι. Έμειναν εκτός οι Στυλιανού, Αγγελή (τραυματίας), Κυριάκου και Μάγκλιτσα.

Όμως ο Κροάτης ξεκίνησε, αφού λίγα λεπτά πριν από την έναρξη ένιωσε ενοχλήσεις ο Γκιέ Γκιέ. Η διάταξη 4-2-3-1. Στο 58΄ πέρασε ο Πίεχ αντί του Μάγκλιτσα. Στα τελευταία στάδια έγιναν δύο αλλαγές. Μπήκαν οι Μπάρμπαρο και Κυριάκου κι αποχώρησαν οι Παπουλλής και Ντα Σίλβα.

ΤΟ ΦΙΛΜ
5' Διαγώνιο σουτ από τον Φώτη Παπουλή, απέκρουσε ο Πάρντο.
7' Άστοχη κεφαλιά από τον Ντε Καμάργκο.
11' Πλασέ εκτός περιοχής απ' τον Μπεντόγια, μάζεψε ο Πάρντο.
23' Ο Ορλάντι -ελεύθερος από το σημείο του πέναλτι- πλασάρει, αλλά η μπάλα κτυπά στον Βινίσιους.
34' Σέντρα του Βασιλείου, άστοχη (ψηλά έξω) κεφαλιά από τον Μπεντόγια.
37' Από πλεονεκτικό σημείο ο Μάγκλιτσα (ήταν όμως σε θέση οφσάιντ) σουτάρει, αλλά ο Πάρντο απέκρουσε.
39' Ο Γιαννιώτας δεν έκανε καλή εκτίμηση κι ο Βασιλείου βρήκε με διαγώνια μπαλιά τον Μάγλκιτσα που έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα.
45'+ Φάουλ του ΝταΣίλβα.
63' Ο Παπουλής στέλνει την κεφαλιά λίγο έξω.
65' Από προσπάθεια του Γιαννιώτα, ο Ντε Καμάργκο μόνος δεν μπορεί να πιάσει το πλασέ (άλλαξε ελαφρώς πορεία από παρέμβαση του Ρομπέρζ).
68' Μακρινό σουτ του Πίεχ, εύκολα ο γκολκίπερ.
81' Έξοχο γκολ και 2-0 από τον Πίεχ, έπειτα από μπαλιά του Παπουλή.
93' Ο Εφραίμ, έπειτα από μπαλιά του Γιαννιώτα στο 2ο δοκάρι, πλασάρει, κι η μπάλα κτυπά στον Λόπεζ και καταλήγει στα δίχτυα (2-1).

ΑΠΟΕΛ: Πάρντο, Μιλάνοφ, Αστίθ, Μερκής (Ιωάννου 69'), Αλεξάνδρου, Μοράις, Ορλάντι, Μπρεσάν(Πιέρος Σωτηρίου 58'), Βάντερ (Εφραίμ 70'), Γιαννιώτας, Ντε Καμάρκο

Απόλλων: Βάλε, Λόπες, Ρομπέρζ, Βινίσιους, Σακέτι, Βασιλείου, Μπεντόγια, Ντα Σίλβα (Κυριάκου 89'), Παπουλής (Μπάρμπαρο 87'), Πέδρο, Μαγκλίτσα (Πιέχ 58')

Απόηχος... με Προεδρικό διαξιφισμό
Πυρά Κίρζη κατά ΑΠΟΕΛ, έντονη απάντηση από Πετρίδη
Προπονητές και παίκτες πέρασαν από την κάμερα του «Sigma» και σχολίασαν το παιχνίδι, αλλά ήταν οι δηλώσεις των δύο Προέδρων και δημιούργησαν εντύπωση. Αρχικά, ο Νίκος Κίρζης έριξε τα βέλη του προς τη Διοίκηση του ΑΠΟΕΛ, καταγγέλλοντας παρενόχληση ποδοσφαιριστή τους (Ντα Σίλβα):

Εδώ και 3-4 μέρες υπάρχει μια μικρή αναστάτωση στην ομάδα μας. «Ο Αντιπρόεδρος του ΑΠΟΕΛ, ο κύριος Ηλιάδης, έκανε κρούση σε κάποιον παίκτη μας την περασμένη Παρασκευή, μέσω του μάνατζέρ του, αμέσως μετά το παιχνίδι με την Γκρασχόπερες. Μετά κάποιος άλλος από τον ΑΠΟΕΛ πήρε κατευθείαν τηλέφωνο τον Άλεξ Ντα Σίλβα για να μετεγγραφεί στον ΑΠΟΕΛ.

Αν κάποια ομάδα θέλει να αποκτήσει κάποιον παίκτη μας, πρέπει να σεβαστεί το γεγονός ότι έχει συμβόλαιο με τον Απόλλωνα. Όποιος θέλει ξέρει και το τηλέφωνό μου και πού μένω και, όποιος θέλει από τον ΑΠΟΕΛ παίκτη του Απόλλωνα, να κοπιάσει να με βρει εμένα. Όχι να πλησιάζουν τους ποδοσφαιριστές μας παραμονές μεταξύ μας παιχνιδιών και ειδικά παίκτες που έχουν συμβόλαιο. Αυτές οι πράξεις είναι απαράδεκτες, δεν είναι για το καλό του κυπριακού ποδοσφαίρου».

Λίγο μετά απάντησε ο Πρόδρομος Πετρίδης: «Δεν έχω να σχολιάσω τίποτα από τα λεγόμενα του κυρίου Κίρζη. Εμείς σαν Διοίκηση ουδέποτε ενδιαφερθήκαμε για τον συγκεκριμένο παίκτη. Ξέρουμε πώς πρέπει να πλησιάζουμε και πώς πρέπει να γίνονται οι διαδικασίες, κι αυτό ακολουθούμε πάντα.

Το ΑΠΟΕΛ έχει ήθος, είναι η μεγαλύτερη ομάδα της Κύπρου και ξέρει από ποια οδό θα πάει στον οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή. Όπως πράξαμε πέρσι μέσω της διοίκησης και πήραμε τον Βάντερ, έτσι θα κάναμε αν μας ενδιέφερε ο Ντα Σίλβα. Ο καθένας δικαιούται να επικαλείται ό,τι θέλει, υπάρχει ο μάνατζερ του παίκτη, γνωρίζετε ποιος είναι και ρωτήστε τον αν πλησιάστηκε από τον ΑΠΟΕΛ. Δεν έχει ειπωθεί ποτέ το όνομα του Ντα Σίλβα για τον ΑΠΟΕΛ».

Οι προπονητές
«Συγχαρητήρια στον Απόλλωνα, ήταν καλύτεροι και άξιζαν τη νίκη. Είμαι λίγο απογοητευμένος από την εμφάνισή μας σήμερα. Θέλαμε να πάρουμε τον τίτλο αλλά δεν πήραμε το παιχνίδι όπως έπρεπε. Προετοίμασα την ομάδα για να πάρουμε τον τίτλο, δεν τα καταφέραμε και τώρα θα σκεφτούμε την Κοπεγχάγη», σχολίασε ο Τόμας Κρίστιανσεν, με τον Πέδρο Εμάνουελ να μοιράζει συγχαρητήρια:

«Κάναμε ένα πολύ καλό παιχνίδι, δεν ήταν εύκολο μετά την απογοήτευση από τον αποκλεισμό στην Ευρώπη. Οι παίκτες έδειξε ότι είναι μαχητές. Ήρθαν εδώ και έκαναν αυτήν την εμφάνιση... Θυμάμαι μόνο μια επικίνδυνη στιγμή για τον ΑΠΟΕΛ. Ήμασταν συγκεντρωμένοι, σκοράραμε και πήραμε τη νίκη και δείχνει τη δύναμη των παικτών μετά την απογοήτευση. Ο κόσμος ήρθε εδώ, είχε απαιτήσεις και η ομάδα θα δουλέψει για να ανταποκριθεί. Έχουμε ακόμα δουλειά να κάνουμε. Προσπαθήσαμε να ελέγξουμε το παιχνίδι και είχαμε μια φανταστική απόδοση», είπε ο τεχνικός του Απόλλωνα, με τον Παπουλή να προσθέτει:

«Περάσαμε μια δύσκολη εβδομάδα. Γιατί όλοι πιστέψαμε πως είχαμε την ομάδα και να κάνουμε το βήμα παραπάνω. Γενικά ο Απόλλωνας έδειξε να κτυπά τους τίτλους. Αδικηθήκαμε από την Γκρασχόπερς και ήταν δύσκολη εβδομάδα για εμάς. Όταν η ομάδα βάζει στόχους η ομάδα τους πετυχαίνει παιχνίδι με παιχνίδι. Στο ποδόσφαιρό βρίσκεσαι από το ζενίθ στα ναδίρ σε χρόνο ρεκόρ».

ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ
- Συγκινητική η στιγμή κατά την οποία η ΚΟΠ τίμησε τους αδικοχαμένους δασοπυροσβέστες Μάριο Αριστοτέλους και Ανδρέα Σοφοκλέους, που έχασαν τη ζωή τους στην πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή Σολέας, απονέμοντας πλακέτα στις οικογένειές τους.
- Λίγος ο κόσμος στο ΓΣΠ, κοντά στις 4 χιλιάδες, συνηθισμένο φαινόμενο και νούμερο από τότε που το Σούπερ Καπ διεξάγεται πριν από τον Δεκαπενταύγουστο.
- Μόλις η 2η κατάκτηση για τον Απόλλωνα έπειτα από 12 απόπειρες σε Σούπερ Καπ. Η πρώτη ήταν το 2006, όταν κέρδισε τον ΑΠΟΕΛ.
- Για 3η συνεχόμενη χρονιά χάνει ο ΑΠΟΕΛ στο Σούπερ Καπ. Προηγήθηκαν οι ήττες από Ερμή και ΑΕΛ. Τελευταία κατάκτηση το 2013, κόντρα στον Απόλλωνα.
- Εννέα τελικές προσπάθειες έκανε ο Απόλλωνας, μία λιγότερη ο ΑΠΟΕΛ. Επτά και δύο αντίστοιχα, οι εντός στόχου.

Keywords
αποελ, απολλων, νέα, γκολ, εφραιμ, φορ, sigma, ηλιαδης, συγκεκριμένο, κυπρος, εμφάνιση, κοπ, γσπ, αελ, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, αλλαγη ωρας 2013, η ζωη ειναι ωραια, αποελ, αελ, βημα, γσπ, δουλεια, θεμα, καριερα, κοντρα, κυπρου, πιεση, σαλαμινα, τηλεφωνο, το βημα, χημεια, ωθηση, ωρα, αλεξ, αμυνα, γκολ, γεγονος, γινονται, διαστημα, δυναμη, δηλωσεις, διοικηση, δικη, δειχνει, διχτυα, δοκαρι, εγινε, ευκαιρια, ευκολο, ευκολα, ειπε, υπαρχει, ειπωθει, εκτιμηση, εβδομαδα, εμειναν, εμφάνιση, επρεπε, επτα, εστια, ευρωπη, ζενιθ, ζωη, ιδιο, ιωαννου, ισορροπια, κοπεγχαγη, κοπ, λαθη, λοπεζ, μηνυματα, ναδιρ, νικη, ομαδα, παντα, ονομα, ουσιαστικα, ουσια, ποδοσφαιρο, πετριδης, σεζον, σεντρα, συγκεκριμένο, σηκωσε το, συντομα, συγχαρητηρια, σουπερ, σωτηριου, φαουλ, φορ, φορα, χερι, εννεα, κυριακου, μπροστα, ομαδες, παιχνιδι, θεματα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα