Γ. Ομήρου: Ενημέρωσσε την Επιτροπής Ενέργειας του ΕΚ

Σε ενημέρωση αντιπροσωπείας της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όσον αφορά τις ενεργειακές δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις τουρκικές παρεμβάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και το Κυπριακό, προέβη ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Λ. Ομήρου, αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η Βουλή.

«Ενημέρωσα πλήρως την αντιπροσωπεία

για τα μέχρι τώρα δεδομένα, αλλά και για την ισχυρή και αποφασιστική βούληση της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει πλήρως αυτούς τους φυσικούς πόρους για τη διαμόρφωση συνθηκών ασφάλειας, σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μέσα και από τις Συνθήκες που έχει συνομολογήσει για την οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών με την Αίγυπτο, το Λίβανο και το Ισραήλ. Συμφωνίες, οι οποίες αφορούν την προώθηση εμπορευσιμότητας –προς το παρόν- για το Οικόπεδο 12, με την ονομασία ‘Αφροδίτη’», ανέφερε ο κ. Ομήρου μετά τη συνάντηση.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε την πλήρη στήριξη του Σώματος στη σταθερή βούληση της Κυπριακής Δημοκρατίας «να ενεργήσει με τέτοιο τρόπο, ώστε να συνεισφέρει στην ενεργειακή αυτάρκεια και ασφάλεια της ΕΕ, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης που αποτελεί θεμελιώδη αρχή της ΕΕ και, ασφαλώς, να συμμετάσχει και στις διεργασίες που αναπτύσσονται εντός της ΕΕ για την ενεργειακή ένωση των χωρών μελών».

Επιπρόσθετα, ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στις απειλές που δέχεται η Κυπριακή Δημοκρατία από την Τουρκία στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, κατά παραβίαση της διεθνούς Σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Υπογράμμισα ότι πρόκειται για πειρατικές ενέργειες, για ενέργειες που θυμίζουν πολιτικές των κανονιοφόρων και ότι, ασφαλώς, η ΕΕ –της οποίας η Κύπρος αποτελεί μέλος- θα πρέπει να αντιδράσει σε τέτοιες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας», σημείωσε.

Σε σχέση με την παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο κ. Ομήρου υπέδειξε ότι «τώρα είναι η ώρα να ασκηθούν πιέσεις επί της Τουρκίας, γιατί μόνο αν η Τουρκία αλλάξει την πολιτική των τελευταίων 41 χρόνων θα είναι δυνατή η εξεύρεση μιας δημοκρατικής και ευρωπαϊκών προδιαγραφών λύση».

Ερωτηθείς για την ανταπόκριση των μελών της αντιπροσωπείας του ΕΚ στις επισημάνσεις για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, ο κ. Ομήρου εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για τις τοποθετήσεις των μελών της αντιπροσωπείας «και σε ό,τι αφορά στις προσπάθειες αξιοποίησης των υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ με προοπτική να συνεισφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία στην ενεργειακή ασφάλεια και αυτάρκεια της ΕΕ, όσο και σε ό,τι αφορά τις απειλές της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, προς αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, όσο και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό».

Πρόσθεσε ότι η πρέπει η ΕΕ να έχει πιο ενεργό επικουρική συμβολή στις προσπάθειες για τη λύση, «γιατί παρόλο που το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής, πρόβλημα παραβίασης των αρχών του διεθνούς δικαίου και επομένως πρέπει να παραμείνει στο πλαίσιο του ΟΗΕ, πλην όμως, από το 2004 και εντεύθεν, η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και άρα είναι υποχρέωση της ΕΕ να ενεργεί επικουρικά στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για τη λύση».

Υπογράμμισε δε ότι η ΕΕ πρέπει να επαγρυπνεί ότι πράγματι οι διάφορες πρόνοιες της λύσης που συζητούνται είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Άρα ο Ειδικός Απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχει διοριστεί από τον κ. Γιούνκερ θα πρέπει να έχει πράγματι έναν ουσιαστικό και παρεμβατικό ρόλο στις συνομιλίες, για να διαπιστώνει ότι είναι ή δεν είναι συμβατές οι πρόνοιες της λύσης που συζητούνται», κατέληξε ο κ. Ομήρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα