Φθόριο: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Το φθόριο είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο που διαθέτουμε σήμερα για να προλάβουμε την τερηδόνα, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα των δοντιών. Φθόριο υπάρχει, σε μικρές συγκεντρώσεις, σε τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά όπως το τσάι και τα ψάρια.

Η προστασία που παρέχει κατά της τερηδόνας είναι γνωστή εδώ και πολλές δεκαετίες, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στη δημόσια υγεία και εάν χρησιμοποιείται σωστά δεν παρουσιάζει κανένα απολύτως κίνδυνο για την γενικότερη υγεία του ανθρώπου.

Η δράση

του στην αδαμαντίνη (σμάλτο των δοντιών) είναι κυρίως τοπική, κάνοντάς τη πιο σκληρή και ανθεκτική ενάντια στα τερηδονογόνα οξέα που παράγονται από τα μικρόβια μέσα στο στόμα μας. Επιπλέον, έχει και μια ήπια αντιμικροβιακή δράση ενάντια στα μικρόβια αυτά.

Ποιος είναι ο πιο εύκολος τρόπος χορήγησης φθορίου στο πληθυσμό;

Έρευνα πολλών χρόνων έχει δείξει ότι η προσθήκη φθορίου στο πόσιμο νερό, σε ορισμένη συγκέντρωση (ένα μέρος στο εκατομμύριο, ή 1 ppm), μπορεί να προλάβει την τερηδόνα σε ποσοστό μέχρι και 60%. Σε αυτή την συγκέντρωση, το φθόριο είναι απολύτως αβλαβές για τον οργανισμό. Σήμερα συνολικά πάνω από 220 εκατομμύρια πληθυσμός σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιεί τεχνητά φθοριωμένο νερό και απολαμβάνουν δόντια με καλύτερη υγεία και λιγότερα προβλήματα.

Στην Κύπρο όμως, τόσο το κεντρικό όσο και τα περισσότερα τοπικά δίκτυα νερού, περιέχουν αμελητέες ποσότητες φθορίου. Γι” αυτό το λόγο, το φθόριο θα πρέπει να ληφθεί σε άλλες μορφές για να βοηθήσει στην πρόληψη της τερηδόνας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα