Φωτίου: Με τον πολιτισμό τους οι Λατίνοι άφησαν ισχυρά αποτυπώματα στην Κύπρο

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι με τον πολιτισμό τους οι Λατίνοι άφησαν ισχυρά αποτυπώματα στην Κύπρο, τόσα πολλά που σίγουρα έχουν εμπνεύσει πολυδιάστατα τους μαθητές που έχουν συμμετάσχει στον Διαγωνισμό Εικαστικής Δημιουργίας, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο Επίτροπος Φώτης Φωτίου.

Σε χαιρετισμό στα εγκαίνια έκθεσης και απονομής βραβείων του Α’ Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού Εικαστικής Δημιουργίας, με θέμα «Τα αποτυπώματα του Πολιτισμού των Λατίνων στην Κύπρο», ο

κ. Φωτίου είπε ότι πρόκειται για  εκδήλωση υπογράμμισης του δυναμικού παρελθόντος των Λατίνων στην Κύπρο, όπως καταδεικνύεται από τα λαμπρά ιστορικά και πολιτιστικά τους μνημεία, τα οποία αποτελούν μέρος της συνολικής μας κληρονομιάς, όπως και των άριστων σχέσεων της θρησκευτικής τους ομάδας μαζί μας.

Είπε ότι δεν είναι μόνο τα μνημεία που προσφέρουν ισχυρή μαρτυρία για την παρουσία και το ρόλο των Λατίνων στην Κύπρο από τις αρχές του 12ου αιώνα, αλλά επίσης και το πλήθος των ιστορικών αρχείων και των αναφορών που μαζί συνθέτουν μια όλως ενδιαφέρουσα ιστορική περίοδο, με έντονα και τα στοιχεία για τις επικρατούσες τότε συνθήκες στην Ευρώπη.

Ο Επίτροπος συνεχάρη θερμά τους μαθητές και μαθήτριες που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό και διαβεβαίωσε για την συνέχιση της στενής συνεργασίας με την εκπρόσωπο των Λατίνων στη Βουλή, Αντωνέλλα Μαντοβάνη.

Αναφορά έκανε και στην τουρκική εισβολή και τα πλήγματα στην κοινότητα των Λατίνων σημειώνοντας ότι ένας από τους πρώτιστους στόχους μας είναι και η αντιμετώπιση των συνεπειών της βάρβαρης αυτής εισβολής του Αττίλα, με την καταστροφή ιδιαίτερα εκκλησιών και ιστορικών μνημείων που είναι μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

"Ας ελπίσουμε ότι δεν θα αργήσουν να διαμορφωθούν καλύτερες συνθήκες που θα επιτρέψουν την εξεύρεση μιας βιώσιμης και κοινά αποδεκτής λύσης προς το συμφέρον όλου του πληθυσμού μας, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων", ανέφερε και διαβεβαίωσε ότι εργαζόμαστε σταθερά προς την κατεύθυνση αυτή.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φωτίου, Λατίνοι, Κύπρο,fotiou, latinoi, kypro