Φωτιές, μολότοφ και οδοφράγματα

Σκηνικό κόλασης από τα επεισόδια στα Εξάρχεια
Αντιεξουσιαστές σε ταράτσες εκσφενδόνιζαν μολότοφ εναντίον των ΜΑΤ - 18 προσαγωγές για συμμετοχή στα έκτροπα - Οδομαχίες σε Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο, ένταση και σε άλλες πόλεις

Ακόμη ένα εφιαλτικό σκηνικό στο κέντρο της Αθήνας,

με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Επεισόδια με φωτιές, καταστροφές, οδοφράγματα και μολότοφ στα Εξάρχεια. Αντιεξουσιαστές με πέτρες, μολότοφ και βεγγαλικά εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Τα Ελλαδικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι έγινε πράξη το οργανωμένο σχέδιο επεισοδίων για το οποίο η αστυνομία είχε πληροφορίες εδώ και μέρες, αλλά δεν κατάφερε να αποτρέψει. Οι αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούσαν μέχρι αργά χθες το βράδυ απλώς να οριοθετήσουν τη δράση των κουκουλοφόρων εντός των στενών των Εξαρχείων, ενώ ταυτόχρονα δεχόντουσαν βροχή από μολότοφ, οι οποίες, για μια ακόμη φορά, είναι «ενισχυμένες» με κόλλες και δυναμιτάκια.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η αστυνομία έχει προχωρήσει σε 23 προσαγωγές. Οδομαχίες, όμως, εξελίχθηκαν στις αντίστοιχες πορείες μνήμης στη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο, ενώ ένταση επικράτησε και σε άλλες πόλεις.

Η ένταση ξεκίνησε πριν καν ολοκληρωθεί η πορεία μνήμης για τα 8 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, καθώς αντιεξουσιαστές είχαν στήσει οδοφράγματα και είχαν ανάψει φωτιές κοντά στο Πολυτεχνείο, ενώ η πορεία στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου βρισκόταν σε εξέλιξη.

Η πορεία ολοκληρώθηκε υπό ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό και χωρίς κανένα παρατράγουδο. Ωστόσο, από την αστυνομία εκφράζονταν φόβοι για την εξέλιξη τις επόμενες ώρες, καθώς στην πορεία μετείχαν με πολύ ισχυρό μπλοκ οι αντιεξουσιαστές, που κατευθύνθηκαν και εκείνοι στα Εξάρχεια.

Αφήστε να κάψουν τα Εξάρχεια
Πάντως, και αυτή τη φορά φαίνεται ότι επικράτησε το δόγμα «αφήστε να τα κάψουν στα Εξάρχεια», όπως ακριβώς είχε συμβεί και στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Υπενθυμίζεται ότι μόλις τρεις μέρες πριν είχαν εντοπισθεί περίπου 150 μολότοφ έτοιμες προς χρήση σε σπίτι, ενόψει των συγκεντρώσεων για την επέτειο της δολοφονίας.

Και όλα αυτά ενώ η Αθήνα ήταν αστυνομοκρατούμενη περιοχή, καθώς δεκάδες κλούβες με εκατοντάδες άντρες των ΜΑΤ βρέθηκαν παραταγμένες σε καίρια σημεία. Συνολικά περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί βρέθηκαν επί ποδός στο κέντρο της Αθήνας.

Όπως συνέβη και στην επέτειο του Πολυτεχνείου, ομάδες αντιεξουσιαστών δεν πήραν μέρος στην πορεία, προκειμένου να λάβουν «θέσεις μάχης» στα στενά γύρω από την Πλατεία Εξαρχείων και να είναι έτοιμοι για επεισόδια. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένοι είχαν πάρει θέσεις σε ταράτσες για να πετούν από κει πέτρες και άλλα αντικείμενα στις δυνάμεις των ΜΑΤ. Στην επέτειο του Πολυτεχνείου οι κουκουλοφόροι που είχαν μείνει στα Εξάρχεια έστησαν οδοφράγματα με καρέκλες και άλλα αντικείμενα, που έβγαλαν από το ιστορικό κτήριο του ΕΜΠ και στη συνέχεια πυρπόλησαν.

Η αστυνομία αυτή τη φορά φέρεται ότι δείχνει μικρότερη ανοχή σε σχέση με το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου. Ωστόσο, οι δυνάμεις της δέχθηκαν βροχή από «ενισχυμένες» μολότοφ, ενώ η δυνατότητά της να παρέμβει στα στενά για άλλη μια φορά ήταν πολύ μικρή. Και αυτή τη φορά, πρωταρχικός στόχος της ΕΛΑΣ ήταν να οροθετηθούν στα Εξάρχεια τα επεισόδια και να μην επηρεαστεί η λειτουργία της υπόλοιπης πόλης.

Στην ουσία, «ομολογείται» για άλλη μια φορά ότι τα Εξάρχεια είναι «άβατο» για την ΕΛΑΣ. Έως αργά χθες το βράδυ πάντως, άγνωστος αριθμός αυτοκινήτων που παρέμειναν σταθμευμένα στους δρόμους των Εξαρχείων παρά τις προειδοποιήσεις παραδόθηκαν στις φλόγες.

Αντίδραση από τη ΝΔ
Το κέντρο της Αθήνας έγινε για άλλη μια φορά, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έρμαιο στις διαθέσεις των γνωστών-αγνώστων, λέει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Τη δέσμευση της ΝΔ και του Προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι «με την πολιτική αλλαγή στη χώρα ο νόμος, η τάξη και η ασφάλεια των πολιτών θα αποκατασταθούν άμεσα», επισημαίνει ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή τα επεισόδια στα Εξάρχεια.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι το κέντρο της Αθήνας έγινε για άλλη μια φορά, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έρμαιο στις διαθέσεις των γνωστών-αγνώστων και προστίθεται: «Φαίνεται ότι για την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Προστασίας αναφέρεται στο ιδιότυπο άβατο των Εξαρχείων, παρά στο σύνολο των πολιτών. Η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρος του Κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους ότι, με την πολιτική αλλαγή στη χώρα, ο νόμος, η τάξη και η ασφάλεια των πολιτών θα αποκατασταθούν άμεσα».

Keywords
Τυχαία Θέματα