Φορολόγηση των ποτών που περιέχουν ζάχαρη προτίνει η ΠΟΥ

Οι κυβερνήσεις πρέπει θα φορολογήσουν τα ποτά που εμπεριέχουν ζάχαρη για να καταπολεμήσουν τις παγκόσμιες επιδημίες παχυσαρκίας και διαβήτη, δήλωσε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας την Τρίτη, συστάσεις που η βιομηχανία γρήγορα αποκάλεσε «μεροληπτική» και ότι «δεν έχουν αποδειχθεί».

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters η ΠΟΥ αναφέρει σε έκθεσή της με τίτλο «Δημοσιονομικές πολιτικές για την διατροφή και πρόληψη των μη μεταδοτικών ασθενειών» με αφορμή την παγκόσμια ημέρα παχυσαρκίας μία αύξηση 20% θα μείωνε την κατανάλωση ζαχαρούχων

ποτών κατά το ίδιο ποσοστό.

Το να πίνει κανείς λιγότερα γλυκά ποτά είναι ο καλύτερος τρόπος για να περιορίσει το υπερβολικό πάχος και να προλάβει χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, αν και το λίπος και το αλάτι σε επεξεργασμένες τροφές φταίνε επίσης, αναφέρουν οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ.

«Βρισκόμαστε τώρα σε ένα σημείο όπου μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν αρκετές αποδείξεις για να κινηθούμε πάνω σ` αυτό και ενθαρρύνουμε τις χώρες να εφαρμόσουν αποτελεσματικούς φόρους στα ποτά που εμπεριέχουν ζάχαρη για να προληφθεί η παχυσαρκία», είπε στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης ο αξιωματούχος του τμήματος Μη Μεταδοτικών Ασθενειών και Προώθησης της Υγείας Temo Waqanivalu.

Η παχυσαρκία μεταξύ 1980 και 2014 αυξήθηκε παραπάνω από το διπλάσιο με 11% των ανδρών και 15% των γυναικών να κατηγοριοποιούνται ως παχύσαρκοι, ποσοστά που σύμφωνα με την έκθεση αφορούν πάνω από 500 εκατ. ανθρώπους.

Η παγκόσμια αγορά αναψυκτικών είναι αξίας σχεδόν 870 δισ. δολαρίων σε ετήσιες πωλήσεις. Το 2016 μπορεί να είναι η χρονιά του φόρου της ζάχαρης, καθώς αρκετά μεγάλα κράτη μπορεί να σκεφτούν το ενδεχόμενο φορολογίας σε τρόφιμα και ποτά που εμπεριέχουν ζάχαρη για να καταπολεμήσουν την παχυσαρκία και να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία.

Η εταιρεία λόμπι στις ΗΠΑ, τα μέλη της οποίας περιλαμβάνουν την Coca – Cola Co, την Pepsico Inc και την Red Bull, εξέφρασε ισχυρή της διαφωνία με αυτό που κατά την ίδια είναι «μεροληπτική φορολόγηση». «Είναι μια ιδέα που δεν έχει αποδειχθεί, δεν έχει καταδειχθεί ότι θα βελτιώσει την δημόσια υγεία στη βάση παγκόσμιων εμπειριών μέχρι σήμερα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Διεθνούς Συμβουλίου Ενώσεων Ποτών, με έδρα την Ουάσινγκτον.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα