Φορολογία, εμβάθυνση ΟΝΕ και ψηφιακή οικονομία στο ECOFIN

Οι 28 Υπουργοί Οικονομικών και Οικονομικών Υποθέσεων των κρατών μελών της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν την άτυπη συνάντησή τους στο Ταλίν σήμερα και αύριο.

Η πρώτη συνάντηση αφορά Υπουργούς της ζώνης του ευρώ (Eurogroup). Θα ακολουθήσει συνάντηση των 28 Υπουργών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών για να συζητήσουν την ενίσχυση της ευρωζώνης και να βελτιώσουν τη χρήση των οικονομικών πόρων της ΕΕ καθώς και τη χρήση νέων τεχνολογικών

λύσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Αύριο, 16 Σεπτεμβρίου, οι Υπουργοί θα επικεντρωθούν στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος της ΕΕ που προκύπτει από τις εξελίξεις στην ψηφιακή οικονομία. Επιπλέον, στην ατζέντα θα τεθεί και η βιώσιμη και αποδοτική ανάπτυξη συστημάτων πληροφορικής για την τελωνειακή ένωση σε επίπεδο ΕΕ.

"Το ευρώ είναι το κοινό νόμισμα για 19 χώρες και 340 εκατομμύρια ανθρώπους. Μετά την έξοδο του ΗΒ από την ΕΕ, η ζώνη του ευρώ θα αντιπροσωπεύει το 85% του ΑΕΠ της ΕΕ. Το ευρώ έχει ήδη αποδειχθεί αποτελεσματικό, επιφέροντας σταθερότερες τιμές, χαμηλότερα επιτόκια, μικρότερα κόστη συναλλαγών και χαμηλότερο κίνδυνο συναλλαγματικών ισοτιμιών. Ταυτόχρονα, πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για να αξιοποιηθεί το μέγιστο δυναμικό της ζώνης του ευρώ ", δήλωσε ο Toomas Tõniste, Υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας.

Ο Toomas Tõniste επεσήμανε ότι η οικονομική ανάπτυξη των χωρών θα πρέπει να εναρμονιστεί και ότι η ανθεκτικότητα στις κρίσεις θα πρέπει επίσης να βελτιωθεί, πράγμα που απαιτεί καλύτερο και σαφέστερο συντονισμό των πολιτικών μεταξύ των χωρών. "Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, θα μιλήσουμε για την ενίσχυση των κανόνων της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, για τις δυνατότητες διαχείρισης και επιμερισμού των κινδύνων καθώς και για τη βελτίωση της δομής διαχείρισης. Ταυτόχρονα, θα συζητήσουμε επίσης τις δυνατότητες αποτελεσματικότερης χρήσης των χρηματοδοτικών πόρων της ΕΕ ",ανέφερε.

Το δεύτερο θέμα της συνάντησης ECOFIN θα είναι η λεγόμενη "Fintech", δηλαδή η εφαρμογή τεχνολογικών λύσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα. "Οι έξυπνες λύσεις του 21ου αιώνα θα πρέπει σίγουρα να χρησιμοποιηθούν στην ανάπτυξη του κατά τα άλλα συντηρητικού χρηματοπιστωτικού τομέα. Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι αυτές οι τεχνολογικές λύσεις πρέπει να είναι ασφαλείς για τους πελάτες ", τόνισε ο Υπουργός Tõniste. "Πρέπει να κατανοήσουμε πόσο καινοτομία θα πρέπει να ρυθμιστεί στον χρηματοπιστωτικό τομέα και αν οι πιο εναρμονισμένοι κανόνες θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ σε αυτόν τον τομέα", ανέφερε.

Το Σάββατο, οι Υπουργοί θα επικεντρωθούν στον τρόπο εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος της ΕΕ, ώστε να λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις της ψηφιακής οικονομίας.

"Τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα που βασίζονται στην ψηφιακή οικονομία δημιουργούνται καθημερινά. Ωστόσο, οι φορολογικοί κανόνες αντικατοπτρίζουν τον προηγούμενο αιώνα και συνεπώς στερούμαστε με συνέπεια ένα σημαντικό μερίδιο του φορολογικού εισοδήματος - πρόκειται για χρήματα που πρέπει να συνεισφέρουν στην κοινωνία. Ήρθε η ώρα να φέρουμε το φορολογικό σύστημα στη σύγχρονη εποχή και να επιτρέψουμε στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ψηφιακή περιοχή να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κοινωνίας μέσω φορολογικών χρημάτων, όπως συμβαίνει και με τις παραδοσιακές εταιρείες ", δήλωσε ο Tõniste.

Ο Τοοmas Tõniste είπε ότι επιθυμεί να μάθει για τις εμπειρίες ψηφιακής οικονομίας όλων των κρατών μελών και να καταλήξει σε μια αμοιβαία κατανόηση, η οποία θα παρουσιαστεί και στον ΟΟΣΑ στο τέλος του έτους για να δώσει το έναυσμα μια παγκόσμια λύση άμεσα.

Το δεύτερο θέμα αύριο έχει να κάνει με την ανάπτυξη συστημάτων πληροφορικής για την τελωνειακή ένωση σε επίπεδο ΕΕ. "Είναι σημαντικό να βρεθούν οι πιο βιώσιμες και οικονομικά αποδοτικές λύσεις στην ανάπτυξη συστημάτων πληροφορικής για τις τελωνειακές ενώσεις. Το κλειδί της λύσης είναι πιθανώς ότι και τα 28 κράτη μέλη δεν θα πρέπει να αρχίσουν να αναπτύσσουν τα δικά τους συστήματα", δήλωσε ο Tõniste.

Τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου των Υπουργών συνδέονται στενά με τις προτεραιότητες της εσθονικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας και τα ζητήματα της ψηφιακής αγοράς.

Οι συζητήσεις αυτές αποτελούν τη βάση για τις αποφάσεις που θα καταστήσουν την οικονομική και νομισματική ένωση ισχυρότερη, θα εξασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ για να καταστήσουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα περισσότερο καινοτόμο, να καταστήσουν το φορολογικό σύστημα πιο σαφές και δίκαιο, και να εξασφαλίσουν μια πιο συντονισμένη ανάπτυξη της τεχνολογίας πληροφοριών τελωνειακής ένωσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα