Φωκαϊδης:Ανάγκη να αξιοποιηθούν όλα τα μέσα της ΕΕ και ΕΟΑ

Την αναγκαιότητα να αξιοποιηθούν όλα τα μέσα και εργαλεία που διαθέτει η ΕΕ καθώς και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (ΕΟΑ), τόνισε ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης. Σύμφωνα με τον ίδιο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με εθνικά μέσα, μια απειλή που δεν περιορίζεται από εθνικά σύνορα.

Ο κ. Φωκαϊδης μιλούσε στη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύνοδο Υπουργών Άμυνας, που πραγματοποιήθηκαν στο Λουξεμβούργο το διήμερο 18-19 Απριλίου.

Επίσημη ανακοίνωση

αναφέρει ότι ο κ. Φωκαΐδης συμμετείχε σε κοινό δείπνο των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των κρατών-μελών, με θέμα τις εξελίξεις στη Λιβύη, όπου συζητήθηκε το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων στήριξης της Λιβύης στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, σε συνάρτηση με τη δράση της υφιστάμενης Επιχείρησης «EUNAVFOR Med Sophia».

Σήμερα ο κ. Φωκαΐδης συμμετείχε στη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, όπου συζητήθηκαν θέματα ανάπτυξης δυνατοτήτων, όπως επίσης και ο σχεδιασμός του Οργανισμού για συστηματική και μακροπρόθεσμη αμυντική συνεργασία των κρατών μελών. Ακολούθως, κατά τη σημερινή σύνοδο των εργασιών του Συμβουλίου, κύριο θέμα που απασχόλησε τους Υπουργούς Άμυνας ήταν η Δέσμη Μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αντιμετώπιση υβριδικών απειλών.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Φωκαϊδης εξέφρασε υποστήριξη στις προσπάθειες για διαμόρφωση μιας περιεκτικής και πολυτομεακής στρατηγικής της ΕΕ υπογράμμισε ότι οι υβριδικές απειλές, όσο καμιά άλλη συμβατική απειλή, αναδεικνύουν την ανάγκη για συνεργασία, όχι μόνο μεταξύ των διαφόρων αρχών και υπηρεσιών εντός των κρατών αλλά και μεταξύ των κρατών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Είναι προφανές, σημείωσε, ότι δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις μόνο με εθνικά μέσα, μια απειλή που δεν περιορίζεται από εθνικά σύνορα. Γι΄ αυτό και είναι αναγκαίο να αξιοποιηθούν όλα τα μέσα και εργαλεία που διαθέτει η Ε.Ε. καθώς και συνέργειες που προσφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας για ανάπτυξη δυνατοτήτων.

Οι υβριδικές απειλές αφορούν απειλές που συνδυάζουν τις παραδοσιακές (συμβατικές) απειλές, τις ασύμμετρες και ανορθόδοξες μορφές (π.χ. τρομοκρατία, ραδιοβιολογικοχημικές απειλές) καθώς και τις κυβερνοαπειλές, συμπεριλαμβανομένων και των σύγχρονων μορφών προπαγάνδας.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού της Ε.Φ., που βρίσκεται σε εξέλιξη, προβλέπεται η συγκρότηση ειδικής Διοίκησης Κυβερνοάμυνας με σκοπό την αντιμετώπιση των σύγχρονων μορφών απειλών και προκλήσεων στον τομέα αυτό ενώ έχει προχωρήσει ήδη η συγκρότηση ειδικής ομάδας ραδιοχημικοβιολογικού πολέμου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα