Φωκαϊδης: Αναβαθμισμένη η συνεργασία Κύπρου - Βρετανίας

Την αναβάθμιση "κατά τρόπο ουσιαστικό" της συνεργασίας Κύπρου - Μεγάλης Βρετανίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, εξήρε ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χριστόφορος Φωκαΐδης.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογο του της Βρετανίας Michael Fallon στο ΚΑΑΥ Κιτίου στο Μενεού, ο κ. Φωκαΐδης επισήμανε ότι η συνεργασία των δύο χωρών εδράζεται σε κοινές αρχές και κοινές ανησυχίες

για το μέλλον της Ανατολικής Μεσογείου.

Επιπλέον, συνεχάρη τον κ. Fallon για τον διορισμό του στο Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, προσθέτοντας ότι η χώρα του «διαδραματίζει ένα καθοριστικό ρόλο στη περιοχή μας αλλά και ευρύτερα στη διεθνή σκηνή».

Ο κ. Φωκαϊδης αναφέρθηκε και στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Κύπριου Υπουργού Άμυνας στη Βρετανία τον περασμένο Φεβρουάριο και στην υπογραφή του Προγράμματος Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας και είπε ότι «σήμερα είχαμε τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε τη πρόοδο που έχει επιτευχθεί, αλλά και να καθορίσουμε το πλαίσιο για τα επόμενα βήματα».

Αποτελεί κοινή μας πεποίθηση, συνέχισε ο Υπουργός «ότι οι νέες απειλές και προκλήσεις ασφάλειας, είτε αυτές αφορούν την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τη θαλάσσια ασφάλεια, την έρευνα-διάσωση, τη μεταναστευτική κρίση, προϋποθέτουν κοινή δράση. Κοινή δράση που σημαίνει εκπαίδευση, σχεδιασμό και κοινές ασκήσεις που θα μας επιτρέπουν με μεγαλύτερη επάρκεια και αποτελεσματικότητα να συμβάλουμε στην περιφερειακή ασφάλεια, σταθερότητα και ειρήνη».

Ανέφερε ακόμα ότι «η συνάντηση μας γίνεται σε μια περίοδο όπου η συνεχιζόμενη κρίση στη Συρία και στη Μέση Ανατολή, οι ασύμμετρες απειλές γενικότερα, ο κίνδυνος διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής, έχουν άμεσο αντίκτυπο όχι μόνο για την περιοχή αλλά για την ασφάλεια της Ευρώπης αλλά και γενικότερα την παγκόσμια ασφάλεια».

Σύμφωνα με τον κ. Φωκαϊδη «ζούμε σε εποχή όπου η εξωτερική και εσωτερική ασφάλεια ολοένα και περισσότερο αλληλοσυνδέονται ενώ οι συνέπειες της αυξημένης γεωπολιτικής αστάθειας στην περιοχή εξάγονται με τη μορφή τρομοκρατικών επιθέσεων ωμής βίας σε ευρωπαϊκές πόλεις αλλά και με ένα πρωτοφανές μεταναστευτικό ρεύμα, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής κρίσης στις ζώνες του πολέμου και της ανέχειας».

Πρόσθεσε πως σήμερα είχε τη δυνατότητα να υπογραμμίσει στον κ. Φάλλον «τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία, στην ταραγμένη αυτή περιοχή, για την προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας και συνεργασίας, με χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και άλλες". ΤΟπως είπε "τόνισα την ανάγκη για την προώθηση συνεργασιών με χώρες και κυβερνήσεις που παραμένουν δεσμευμένες στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στο σεβασμό των αρχών καλής γειτονίας και των διεθνών συνθηκών αλλά και σε προβλέψιμες πολιτικές που προωθούν τη σταθερότητα και την αποφυγή των εντάσεων».

Σημείωσε επίσης ότι είχε την ευκαιρία να επαναλάβει το όραμα της Κυπριακής Δημοκρατίας «για την αμοιβαία επωφελή συνεργασία όλων των χωρών της περιοχής, προς τη κατεύθυνση της μετατροπής της Ανατολικής Μεσογείου από ζώνη συγκρούσεων και αστάθειας, σε μια περιοχή ευημερίας και ανάπτυξης, αξιοποιώντας τις τεράστιες ενεργειακές προοπτικές αλλά και αντιμετωπίζοντας χρονίζουσες συγκρούσεις και προβλήματα».

Είπε ακόμα ότι ενημέρωσε τον ομόλογο του της Βρετανίας για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό και επανέλαβε "την ακλόνητη προσήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη για μια λύση που θα τερματίζει τον αναχρονισμό της κατοχής και της διαίρεσης μιας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Χριστόφορος Φωκαϊδης ευχαρίστησε τον κ. Φάλλον για τη συνεργασία, «για το προσωπικό του ενδιαφέρον και συμβολή στην αναβαθμισμένη αμοιβαία επωφελή σχέση την οποία οικοδομούμε. Μια σχέση που θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα με την τοποθέτηση Ακολούθου Άμυνας στο Λονδίνο αλλά και την φοίτηση για πρώτη φορά, μετά από την πρόσκληση του Υπουργού, ενός Κύπριου αξιωματικού στο Βασιλικό Κολλέγιο Άμυνας στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Στις δηλώσεις του ο Υπουργός Αμυνας αναφέρθηκε και στην «κυρίαρχη» όπως τη χαρακτήρισε «απόφαση του βρετανικού λαού για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε πως αυτή «δεν θα επηρεάσει καθόλου την μεταξύ μας σχέση, η οποία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται προς την ίδια κατεύθυνση» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σημερινή επίσκεψη του κ. Φάλλον στην Κύπρο «αποτελεί ένα ακόμα βήμα, προς την κατεύθυνση αυτή, της περαιτέρω ενίσχυσης και εμβάθυνση της συνεργασίας μας».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Αμυνας της Βρετανίας Μάϊκλ Φάλλον εξέφρασε την ικανοποίηση του για την παρουσία του στην Κύπρο και χαρακτήρισε τις συνομιλίες που είχε με τον Κύπριο ομόλογο του «εποικοδομητικές, οι οποίες αντανακλούν τη δύναμη της σχέσης των δύο χωρών».

Ο Βρετανός Υπουργός αναφέρθηκε στην επίσκεψη που έκανε τον Φεβρουάριο στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Υπουργός Αμυνας της Κύπρου κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως είπε, παρουσιάστηκε ένα νέο πρόγραμμα συνεργασίας στον τομέα της Αμυνας.

Πρόσθεσε ότι σήμερα συζητήθηκε η πορεία των δύο χωρών σε διάφορους τομείς όπως «τη θαλάσσια ασφάλεια, την αεράμυνα, τη συλλογή πληροφοριών και την εκπαίδευση στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Συζητήσαμε τη συνεργασία των δύο χωρών ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος που είναι ένα ακόμα παράδειγμα της άμυνας και της συνεργασίας μας σε θέματα ασφάλειας».

Σύμφωνα με τον κ. Φάλλον, «η Κύπρος έχει ρόλο να διαδραματίσει στο συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, να πατάξει τους ξένους μαχητές, να παράσχει ουσιαστική βοήθεια σε αυτούς που εμπλέκονται σ’ αυτή την φοβερή σύγκρουση και να παρέχει ουσιαστική στήριξη στις επιχειρήσεις που διεξάγει το Ηνωμένο Βασίλειο».

Από την αρχή του χρόνου σημείωσε «οι πιλότοι της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας έχουν πραγματοποιήσει 2913 αποστολές και έκαναν περισσότερες από 948 πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και τη Συρία, ενώ παρείχαν μεγάλη βοήθεια της Συμμαχίας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους».

Ανέφερε ακόμα ότι οι πιλότοι της RAF δεν έχουν πραγματοποιήσει πολεμικές επιχειρήσεις για ένα τέταρτο του αιώνα και πρόσθεσε πως μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει περισσότερα.

«Είμαστε ευγνώμονες για τη συνεργασία που επιδεικνύει η Κύπρος αφού χωρίς αυτήν θα ήταν πολύ δύσκολο να διατηρήσουμε αυτό το επίπεδο δραστηριότητας», είπε, σημείωσε πως η «εκστρατεία στέφεται με επιτυχία αφού το Ισλαμικό Κράτος έχει χάσει περισσότερο από το 40% του εδάφους που έχει καταλάβει από το 2014» και πρόσθεσε πως «το Ισλαμικό Κράτος χάνει έδαφος, χρήματα και χάνει τη μάχη».

Η Βρετανία, συνέχισε ο κ. Φάλλον, «είναι αποφασισμένη να κρατήσει μακριά όλα τα εμπόδια στη μάχη που δίνεται ενάντια στο κακό».

Ανέφερε ακόμα ότι «η Βρετανία φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά δεν εγκαταλείπει την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Αναβαθμιζόμαστε δεν υποχωρούμε και επιταχύνουμε τα προσπάθειες μας να σταματήσουμε το Ισλαμικό Κράτος, αυξάνουμε τη δέσμευση μας για αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης χτίζουμε τη συνεργασία μας με την Κύπρο».

Οι χώρες μας, συνέχισε ο κ. Φάλλον, «αντιμετωπίζουν κοινές απειλές που αυξάνονται σε ποικιλομορφία, σε πολλαπλότητα και σε μέγεθος. Τους επόμενους μήνες θα αποδείξουμε τη συνεργασία μας με διάφορους τρόπους, καθώς θα καλωσορίσουμε τον πρώτο Κύπριο αξιωματικό στο Βασιλικό Κολλέγιο Αμυνας, θα συμμετέχουμε σε κοινές ασκήσεις ειδικά σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ενώ τα αεροσκάφη μας θα συνεχίσουν να συμβάλλουν σε ανθρωπιστικές προκλήσεις, όπως είναι οι πρόσφατες πυρκαγιές στο Τρόοδος".

Στις δηλώσεις του ο κ. Φάλλον αναφέρθηκε και στον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς και είπε πως η Βρετανία είναι έτοιμη να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια και συμβουλή χρειάζεται η Κύπρος.

Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι «όλοι οι Κύπριοι που ζουν και εργάζονται στις Βρετανικές Βάσεις δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από το Brexit», προσθέτοντας πως «είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε τρόπους για να διασφαλίσουμε ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα επηρεάσει την εργασία ή τα σπίτια τους».

Σημείωσε ακόμα ότι «πρέπει να είμαστε περήφανοι για τη συνεργασία της Κύπρου και του Ηνωμένου Βασιλείου» και πρόσθεσε πως «ο στόχος μας σήμερα είναι να διασφαλίσουμε ότι στους δύσκολους καιρούς που ζούμε η συνεργασία αυτή θα ενδυναμώνεται».

Ο Υπουργός Αμυνας της Βρετανίας έφτασε στα ΚΑΑΥ στο Μενεού με στρατιωτικό ελικόπτερο των Βρετανικών Βάσεων, το οποίο προσγειώθηκε έξω από το Κέντρο.

Στο γεύμα εργασίας παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ, ο Διοικητής του ΚΣΕΔ, ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στη Κύπρο και ο Πρέσβης της Κύπρου στη Βρετανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα