Φίμωση υπό την απειλή απόλυσης στην FBME Bank

Με την ξεκάθαρη απειλή της απόλυσης επιχείρησε να φιμώσει το προσωπικό της FBME bank, ο νεοδιορισθής από την Αρχή Εξυγίανσης Ειδικός Διαχειριστής της FBME Bank, Άντριου Ανδρονίκου.

Με εγκύκλιο που απέστειλε στο προσωπικό και τους Διευθυντές της Τράπεζας απειλεί με την λήψη νομικών μέτρων και απόλυση όποιον τολμήσει να αποκαλύψει πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την διαχείριση του παραρτήματος από την Κεντρική Τράπεζα.

Έντεκα

μήνες μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να θέσει υπό διαχείριση την FBME και με το ζήτημα να παραμένει ακόμα ανοικτό με απρόβλεπτες συνέπειες για το κράτος και τις τραπεζικές αρχές, η επιστολή Ανδρονίκου ημερομηνίας 22 Μαίου κάνει αναφορά σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα προς την οποία αφήνει αιχμές ότι διαρρέουν εμπιστευτικές πληροφορίες.

Η κίνηση Ανδρονίκου έχει προκαλέσει αναστάτωση στο προσωπικό της τράπεζας με κάποια μέλη να την καταγγέλλουν ως προσπάθεια φίμωσης και εκφοβισμού τους. Το θέμα προκύπτει μόλις μερικές βδομάδες μετά που ο Ανδρονίκου αντικατέστησε τον Ντίνο Χριστοφίδη ο οποίος παραιτήθηκε ως διαχειριστής κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες τον περασμένο Απρίλιο.

Η υπόθεση FBME επανήλθε στην επικαιρότητα όταν στο τέλος Μαίου το Διαιτητικό Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΔΕΕ) στο Παρίσι κάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία να απέχει από την πώληση ή την διάλυση της FBME Bank πριν από την ολοκλήρωση της διαιτησίας προκαλώντας προβληματισμό στις αρμόδιες αρχές.

Συγκεκριμένα, η Αρχή Εξυγίανσης κλήθηκε να απέχει από τη λήψη μέτρων που θα κατάστρεφαν οριστικά την επιχείρηση της FBME Κύπρου εν αναμονή της ολοκλήρωσης της διαιτησίας, και διατάχθηκε να ενημερώνει το Δικαστήριο, τους Ενάγοντες, τον Σύμβουλο τους, και τον νόμιμο Διευθυντή της Τράπεζας διορισμένο από την Τράπεζα της Τανζανίας, για κάθε τέτοιο μέτρο.

Πηγές προσκείμενες σε στελέχη της τράπεζας αναφέρουν ότι κάποια από αυτά διερωτώνται αν ο εν λόγω Διαχειριστής προσπαθεί με την απειλητική επιστολή να καλύψει την κακοδιαχείριση που ξεκίνησε από τον περασμένο Ιούλιο από τον προηγούμενο διαχειριστή και συνεχίζεται από μέρους του «με αυτόν τον δικτατορικό τρόπο» συνεχίζοντας την διαδικασία καταδίκης του οργανισμού σε αργό θάνατο, κρατώντας την τράπεζα κλειστή για συναλλαγές. Σημειώνεται ότι η μόνη συναλλαγή που επιτρέπεται είναι δικαίωμα ανάληψης από τους πελάτες 200 ευρώ ημερησίως από τον λογαριασμό τους.

Κάποια στελέχη θεωρούν επίσης ότι από την μέρα που έχουν αναλάβει οι νέοι ιδιώτες διαχειριστές στις 30 Απρίλιου δεν έχουν αντιληφθεί καμία προσπάθεια ομαλοποίησης της κατάστασης στη FBME πάρα την πρόσφατη ανατρεπτική απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου.

Τα ίδια στελέχη εκφράζουν ανησυχία τόσο για το μέλλον τους όσο και του ιδίου του οργανισμού και ισχυρίζονται ότι αν δικαιωθεί η FBME Bank, η Κυπριακή Δημοκρατία θα κληθεί να πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια σε αποζημιώσεις οι οποίες θα επιβαρύνουν την κλονισμένη κυπριακή οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα