Φ.Φωτίου: Ύψιστη προτεραιότητα το ζήτημα αγνοουμένων

Ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Επίτροπο Προεδρίας, Φώτη Φωτίου αποτελεί η επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων και του δράματος που βιώνουν οι οικογένειές τους.

Μιλώντας σε εκδήλωση μνήμης των πεσόντων και αγνοουμένων της Σωτήρας, ο κ. Φωτίου επεσήμανε ότι είναι πάγια θέση της Κυβέρνησης ότι η κάθε οικογένεια αγνοουμένου δικαιούται να πληροφορηθεί για την τύχη του αγαπημένου της προσώπου με πειστικά και αποδεικτικά στοιχεία.

Σημείωσε δε πως η παράδοση μερικών οστών ή ενός οστού που εντοπίζονται στις κατεχόμενες περιοχές, δεν αποτελεί, σύμφωνα και με τα διεθνή

κρατούντα, πλήρη και τεκμηριωμένη διαλεύκανση της τύχης των αγνοουμένων. «Επείγει η σωστή επίλυση του τραγικού προβλήματος των αγνοουμένων το συντομότερο δυνατό προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών» πρόσθεσε.

Επανέλαβε επίσης ότι το πρόγραμμα εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της ΔΕΑ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της άρνησης της Τουρκίας να συνεργασθεί σε ένα καθόλα ανθρώπινο θέμα.

Προβλήματα που έχουν να κάνουν, όπως εξήγησε, με τη δραματική πτώση που παρατηρείται τα τελευταία δύο χρόνια στον εντοπισμό λειψάνων από τις εκταφές που πραγματοποιούνται στα πλαίσια της ΔΕΑ. «Στους 9 από τους 10 χώρους που πραγματοποιούνται εκταφές δεν εντοπίζονται λείψανα. Ως εκ τούτου, το 90% περίπου των πόρων και του χρόνου σπαταλούνται σε μη επιτυχημένες ανασκαφές» είπε.

Ο κ. Φωτίου είπε επίσης ότι η σκόπιμη μετακίνηση οστών και καταστροφή χώρων ταφής από τις κατοχικές αρχές έχει ως αποτέλεσμα να παραδίδονται στους συγγενείς μόνο μερικά οστά και σε αρκετές περιπτώσεις μόνο ένα οστό.

Όπως επίσης και με την άρνηση των κατοχικών αρχών να παράσχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στα συνεργεία της ΔΕΑ, για σκοπούς πραγματοποίησης εκταφών, σε ούτω καλούμενες στρατιωτικές ζώνες. Κατά τον κ. Φωτίου, υπάρχουν δεκάδες χώροι ταφής Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων σ’ αυτές τις περιοχές.

Αναφέρθηκε και στην έλλειψη συνεργασίας από τις κατοχικές δυνάμεις και την Τουρκία στην παροχή στοιχείων και πληροφοριών για την τύχη Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων που υπάρχουν στα αρχεία του τουρκικού στρατού.

Ο κ. Φωτίου τόνισε πως θα πρέπει επιτέλους η Τουρκία να πάρει τις αποφάσεις της και υπέδειξε ότι η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί άλλο. «Οι ευθύνες της Τουρκίας είναι μεγάλες και έναντι των συγγενών. Πολλοί ολοκληρώνουν τον κύκλο της ζωής τους και φεύγουν με όλες τις πληγές στις ψυχές τους από την αγωνία τόσων χρόνων για τα αγαπημένα τους πρόσωπα» συμπλήρωσε και διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να τερματιστεί η αγωνία των συγγενών και να δικαιωθεί και ο δικός τους αγώνας.

«Προσπαθούμε γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις» είπε.

Ο Επίτροπος Προεδρίας συνεχάρη τον Δήμο Σωτήρας και τους συγγενείς των πεσόντων και αγνοουμένων της κοινότητας για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, η οποία, όπως είπε, συνδράμει και στην ενίσχυση της ιστορικής μας συνείδησης.

Αποτίοντας προς τους ήρωες της Σωτήρας τον οφειλόμενο φόρο τιμής, απηύθυνε τέλος προς όλους τον θερμό χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, μαζί με την ευχή να επιλυθεί σύντομα το θέμα των αγνοουμένων, να τερματιστεί η κατοχή και να επανενωθεί η πατρίδα μας μέσω μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των νόμιμων κατοίκων της, δίνοντας τους προοπτική και ελπίδα για ένα καλύτερο και περισσότερα υποσχόμενο μέλλον.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα