Φέρτε πίσω τα παιδιά μας

Κύπριοι γονείς εκλιπαρούν στη ΒουλήΑπεγνωσμένες εκκλήσεις δύο μητέρων και ενός πατέρα, τα παιδιά των οποίων απήχθησαν από τους πρώην συζύγους τους και κατακρατούνται στις χώρες καταγωγής τουςΤις απεγνωσμένες εκκλήσεις για βοήθεια, δύο μητέρων και ενός πατέρα, για τα παιδιά τους, που απήχθησαν από τους πρώην συζύγους τους, μεταφέρθηκαν και κατακρατούνται στις χώρες καταγωγής τους (τη Συρία και την Κίνα, αντίστοιχα), άκουσαν χθες οι βουλευτές της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, στη διάρκεια της συζήτησης του θέματος

των συχνών απαγωγών παιδιών Κύπριων γονέων, νυμφευμένων με υπηκόους τρίτων χωρών.

«Δεν θέλω συμβουλές, θέλω κάτι συγκεκριμένο, να δω το παιδί μου έστω από μακριά», είπε πνιγμένη στα δάκρυα η Άντρη Δημητρίου, μητέρα αγοριού 9 ετών που δεν το είδε τα τελευταία διόμισι χρόνια. «Αυτό που θέλω είναι να σπεύσει η Κυπριακή Δημοκρατία να μας φέρει τα μωρά μας, παρακαλώ, θέλω τη στήριξή σας», φώναξε η Χρυστάλλα Παναγιώτου, μητέρα δύο αγοριών 7 και 4 ετών, που δεν τα είδε τα τελευταία δύο χρόνια. Την 11χρονη κόρη του που μεταφέρθηκε στην Κίνα μέσω κατεχομένων από την Κινέζα πρώην σύζυγό του, αναζητεί και ο Σάββας Χρυσάνθου.Ένας μήνας διορίαΟ Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΚΟ, Σοφοκλής Φυττής, υπενθύμισε ότι 2.500 ανήλικα παιδιά βρίσκονται στο stop list της Αστυνομίας (δεν μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό), από τα οποία 1.004 είναι παιδιά Κυπρίων. Είπε ότι η Επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά, μετά τη συνεδρία της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Εξωτερικών για το θέμα της απαγωγής παιδιών από τον ένα γονέα.

Πρόσθεσε ότι ζητήθηκε από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας να συγκαλέσουν σύσκεψη για να βοηθηθούν οι γονείς απαχθέντων παιδιών να αντεπεξέλθουν στα πολλαπλά βάρη που σηκώνουν. Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά, είπε ότι θα δοθεί ένας μήνας διορία για να προχωρήσει η Κυβέρνηση με μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, με πρώτο μέτρο τη σύσταση επιτροπής για να εξετάζει περιπτώσεις απαγωγών σε χώρες που έχουν κυρώσει τη Σύμβαση της Χάγης και σε χώρες που δεν την έχουν κυρώσει.Διπλωματικά διαβήματαΣύμφωνα με τη βουλευτή του ΔΗΣΥ και Γενική Εισηγήτρια του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Στέλλα Κυριακίδου, κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 250 χιλιάδες καταγγελίες για απουσία ισάριθμων παιδιών από το σπίτι τους, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσθεσε ότι από αυτά τα παιδιά, περισσότερα από 30% είναι, πολύ συχνά, θύματα απαγωγής από τον ένα ή τον άλλο γονιό. Κάλεσε γονείς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα απαγωγής των παιδιών τους, να προσφύγουν στο Υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να γίνει καταγραφή των περιπτώσεων και ανάλογος χειρισμός, σε σχέση με τη χώρα όπου μεταφέρθηκαν τα παιδιά.Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Μάρθα Μαυρομάτη, ανέφερε ότι οι εμπλεκόμενοι κρατικοί φορείς θα πρέπει να συζητήσουν το θέμα. «Ο δικός μας ρόλος, ως Υπουργείο Εξωτερικών, περιορίζεται σε διπλωματικά διαβήματα και ενέργειες με τις κατά τόπους πρεσβείες μας, σε σχέση με χώρες μη συμβαλλόμενες με τη Σύμβαση της Χάγης», είπε. Από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ο Ανδρέας Κυριακίδης επεσήμανε ότι «είναι πλέον αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αναγνώριση των συμβαλλομένων χωρών της Σύμβασης της Χάγης για τις αστικές πτυχές της διεθνούς απαγωγής παιδιών και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί η Κύπρος να το κάνει αυτό. Σε ό,τι αφορά τις απαγωγές από χώρες μη συμβαλλόμενες, το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει την αρμοδιότητα και τους τρόπους για να προωθεί τις αιτήσεις».Οι κατινίτσες, η Σαρία και οι μικτοί γάμοιΈντονη συζήτηση, με παρέμβαση σε υψηλούς τόνους, του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Πανίκου Σταυριανού, προκάλεσε η ενημέρωση για το θέμα της Ανώτερης Δικηγόρου της Νομικής Υπηρεσίας, Λουίζας Ζαννέτου που, όπως είπε, για 18 χρόνια χειρίζεται αποκλειστικά τις υποθέσεις απαγωγών παιδιών οι οποίες φτάνουν στην Υπηρεσία από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως. Ανέφερε ότι το θέμα έχει δύο πτυχές -την αστική και την ποινική- και πρόσθεσε: «Μιλώ πάντα για τις εισερχόμενες υποθέσεις που αφορούν ένα γονέα που μεταφέρει το παιδί στην Κύπρο, τις οποίες χειριζόμαστε σε ικανοποιητικό βαθμό ενώπιον δικαστηρίων, επιτυγχάνοντας να εκδοθεί απόφαση επιστροφής του παιδιού στη χώρα από την οποία μετακινήθηκε παράνομα.

Πρόβλημα υπάρχει με τις χώρες που δεν είναι συμβαλλόμενες με τη Σύμβαση της Χάγης για τις αστικές πτυχές της διεθνούς απαγωγής παιδιών. Στην Κύπρο έχει ποινικοποιηθεί με άρθρο του Ποινικού Κώδικα, η παράνομη μετακίνηση ενός παιδιού από τον ένα γονέα. Όμως η πιο κλασική περίπτωση απαγωγής αφορά την παράνομη κατακράτηση, που πρέπει να ποινικοποιηθεί, για να μπορούμε να δώσουμε οδηγίες για ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης ή για διεθνές ένταλμα σύλληψης, όταν ο απαγωγέας μεταβαίνει σε οποιαδήποτε χώρα, μη μέλος της ΕΕ. Έχω δει πολλές περιπτώσεις παιδιών που μετακινούνται παράνομα από πατέρες. Στις πλείστες των περιπτώσεων, το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι κάποιες χώρες δεν θέλουν να συνεργαστούν με την Κύπρο».Η κ. Ζαννέτου αναφέρθηκε στη Συρία και τον Λίβανο και είπε ότι σε αυτές τις χώρες, δεν έχουν τη γονική μέριμνα από κοινού και οι δύο γονείς, αλλά έχει αυξημένα δικαιώματα για το παιδί ο πατέρας. «Σε αυτές τις περιπτώσεις», είπε, «δεν μπορεί να γίνει τίποτα και νομικά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, αφού η μητέρα ή πρέπει να πάει στις χώρες αυτές και να ενεργοποιήσει εκεί δικαστικές διαδικασίες, ή να προσπαθήσει το Υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία να επιδιώξει μια λύση μέσω της διπλωματικής οδού».Αθηνά Κυριακίδου, βουλευτής ΔΗΚΟ: «Είναι γνωστό ότι ο θρησκευτικός νόμος Σαρία υπερισχύει των κρατικών νόμων στις πλείστες, μη ευρωπαϊκές μουσουλμανικές χώρες και πρέπει να ενημερώνουμε σωστά τις Κύπριες γυναίκες, ώστε να μη γίνονται θύματα της Σαρία. Πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, στις περιπτώσεις που αποφασίσουν να παντρευτούν με μουσουλμάνους.Λουίζα Ζαννέτου: «Θεωρώ ότι η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σέβεται τις επιλογές του καθενός, για τη ζωή του. Το να προειδοποιήσουμε κάποιον ότι αν παντρευτεί κάποιον με άλλη θρησκεία, ενδεχόμενα να του τύχει αυτό ή εκείνο, δεν βλέπω πώς μπορεί να ενταχθεί σε κάποιο νόμο. Θα βγαίνει μια γυναικεία οργάνωση με προειδοποιητικά φυλλάδια;».Πανίκος Σταυριανός: «Eδώ φέρω ένσταση. Εγώ δεν είπα να πηγαίνουμε να δίνουμε φυλλάδια, όπως τις κατινίτσες.Ρούλα Μαυρονικόλα, βουλευτής ΕΔΕΚ: «Οι γυναικείες οργανώσεις δεν είναι κατινίτσες...».Πανίκος Σταυριανός: «Όπως παρουσιάστηκε το θέμα με τα φυλλάδια, είναι κατινίστικο. Είπα ότι ένας Κύπριος, όταν παντρευτεί κάποιον από άλλη χώρα, να ενημερώνεται για τους νόμους της χώρας αυτής. Και δεν δέχομαι ότι αυτό είναι ρατσιστικό - ρωτήστε τα θύματα».Λουίζα Ζαννέτου: «Έχουμε πολλές χώρες με πρόβλημα, όπως η Κίνα και άλλες. Πώς θα ενημερώνουμε για τους νόμους της κάθε χώρας; Ο καθένας πρέπει να υπολογίζει ότι θα υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, όταν κάνει μικτό γάμο».

Keywords
Τυχαία Θέματα