Έξαρση της τουρκικής πρόκλησης μετά τον 3ο γύρο αδειοδότησης

Την έξαρση της προκλητικότητας από μεριάς Τουρκίας, κάθε που λαμβάνονται πρωτοβουλίες για εκμετάλλευση της κυπριακής ΑΟΖ, σχολίασαν μιλώντας στις τομές στα γεγονότα ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης και ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάρκος Κυπριανού.

Όπως ανέφερε ο κ. Κυπριανού, η απάντηση του ΥΠΕΞ στην τουρκική πρόκληση ήταν σωστή, αλλά θα πρέπει να παρθούν, τόσο νομικά, όσο και

πολιτικά μέτρα, τα οποία εξάλλου είχαν αποφασιστεί από την εποχή των προκλήσεων με το πολεμικό πλοίο Μπαρμπαρός. Το θετικό, είπε, είναι ότι οι εταιρίες δεν πτοήθηκαν από τις δηλώσεις της Τουρκίας και συνεχίζουν κανονικά την πορεία τους.

Αναφορικά με το κατά πόσο αλλάζει η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, ο κ. Κυπριανού επισήμανε ότι ούτε η Τουρκία έχει αλλάξει, ούτε ο Ερντογάν. Η Βασική αλλαγή, πρόσθεσε, αφορά στο εσωτερικό της χώρας, καθώς ο Ερντογάν αποκτά τον πλήρη έλεγχο και εφαρμόζει μια «δικτατορία» και έκανε έκκληση να αξιοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, το διεθνές δίκαιο αλλά και να συνεχιστούν οι συμμαχίες για να αντιμετωπιστούν οι τουρκικές προκλήσεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Συλικιώτης, χαρακτήρισε απαράδεκτες και καταδικαστέες τις δηλώσεις της Τουρκίας, λέγοντας ότι η Κύπρος θα πρέπει να λάβει μέτρα τα οποία να οχυρώνουν την Δημοκρατία και τα κυρίαρχα δικαιώματα των κυπρίων, καλώντας σε αποφασιστικότητα.

«Εδώ και πάνω από μια δεκαετία έγιναν ενέργειες όπως η οριοθέτηση της ΑΟΖ, η γεώτρηση στο οικόπεδο 12 και οι τρεις γύροι δανειοδότησης, οι οποίες αποτελούν δουλειά αρκετών διαδοχικών κυβερνήσεων», είπε.

Όσον αφορά στην επόμενη ημέρα του πραξικοπήματος, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι θα πρέπει να ενδιαφερόμαστε για μια δημοκρατική Τουρκία στην οποία να εφαρμόζονται τα ανθρωπινά δικαιώματα και ότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ελπίζουμε για λύση του Κυπριακού. Τόνισε δε ότι θα πρέπει η ΕΕ να είναι πιο αποφασιστική απέναντι στην Τουρκία, καθώς η δεύτερη δεν έχει δώσει καλά δείγματα γραφής, κυρίως επ’ ευκαιρίαςτου προσφυγικού προβλήματος και τη συμφωνία που είχε συναφθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα