Εξαναγκασμός εξόδου Ρώσων διπλωματών από τη Βρετανία

Η Πρεσβεία της Ρωσίας στο Λονδίνο κατηγορεί τη βρετανική κυβέρνηση ότι εξαναγκάζει τους διπλωμάτες της να φύγουν από τη χώρα κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, σημειώνοντας ότι θεωρεί πως μέρος της πολιτικής ελίτ της χώρας έχει λάβει την στρατηγική απόφαση να προωθήσει επιδείνωση των σχέσεων με τη Μόσχα.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters σε μια σειρά από δηλώσεις και συνεντεύξεις αυτή την εβδομάδα η Ρωσική Πρεσβεία στο Λονδίνο και ο Πρέσβης Αλεξαντερ Γιακοβένκο έχουν κατηγορήσει τη βρετανική κυβέρνηση για προσπάθεια

«υποβάθμισης» της δουλειάς τους «δείχνοντας την έξοδο» σε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες.

Η Πρεσβεία έχει επίσης εγείρει ανησυχίες για την άσκηση, κατά την ίδια «πολιτικής ή ψυχολογικής πίεσης» πάνω σε Ρώσους υπηκόους που επισκέπτονται τη Βρετανία από λειτουργούς μετανάστευσης και εκφράζει το παράπονο ότι η συμπεριφορά του Λονδίνου είναι ανταγωνιστική και επικίνδυνη.

«Ανώτερος διπλωμάτης μας έπρεπε να φύγει από το Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο μήνα γιατί δεν παρατάθηκε η βίζα του, άλλος διπλωμάτης έφυγε χωρίς να υπάρξει αντικατάστασή του αυτό το μήνα, (και) δύο μέλη της Πρεσβείας μπορεί να πρέπει να φύγουν για τον ίδιο λόγο», αναφέρει σε ανακοίνωση εκπρόσωπος Τύπου της Πρεσβείας.

«Μια τέτοια πασιφανής προσπάθεια από βρετανικής πλευράς να καταστρέψει κατά βούληση την καθιερωμένη διεθνή τάξη ... καταμαρτυρεί ένα επικίνδυνο εγχείρημα από το ΗΒ σε σχέση με τις διπλωματικές και προξενικές αποστολές της Ρωσίας», αναφέρεται.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας δήλωσε την Πέμπτη ότι οι θεωρήσεις εισόδου για διπλωμάτες εκδίδονται σύμφωνα με τις διαδικασίες του σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών.

«Η προσέγγισή μας στην επέκταση θεωρήσεων για το προσωπικό της Ρωσικής Πρεσβείας στο Λονδίνο αντικατοπτρίζει τις διευθετήσεις για το προσωπικό της Βρετανικής Πρεσβείας στη Μόσχα», δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα