Εξαφανίζεται ο πληθυσμός των ωκεανών

Τη θλιβερή διαπίστωση μείωσης του θαλάσσιου πληθυσμού ζώντων οργανισμών κατά το ήμισυ από το 1970, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Άγριας Ζωής, μετά από διεξαγωγή ερευνών.

Η έρευνα έγινε με χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Ταμείου Άγριας Ζωής και της Ζωολογικής Κοινότητας του Λονδίνου. Οι επιστήμονες ανέλυσαν περισσότερα από 1200 είδη θαλασσίων οργανισμών για 45 χρόνια.

Οι πληθυσμοί των θαλάσσιων θηλαστικών, πουλιών, ψαριών και ερπετών έχουν μειωθεί κατά ένα ποσοστό 49%. Η έρευνα τονίζει ότι σε κάποια άλλα είδη οργανισμών όπως του τόνου και του σκουμπριού που η επιβίωσή τους στηρίζεται

στην κατανάλωση τροφής ο πληθυσμός έχει παρουσιάσει μείωση κατά ένα ποσοστό 74%.

Αιτίες για αυτή την κατάσταση είναι η υπεραλίευση ψαριών και η κλιματική αλλαγή που έχουν ένα σημαντικά αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.Ακόμα οι αυξημένες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, απορροφούνται από τους ωκεανούς με αποτέλεσμα να αυξάνεται η τοξικότητα των νερών, κάτι που καταστρέφει επίσης αριθμό θαλασσίων ειδών.

Η έρευνα επίσης παρατηρεί πως τα θαλάσσια αγγούρια – που αποτελούν είδος τροφής πολυτελείας στην ήπειρο της Ασίας, έχουν παρουσιάσει δραματική πτώση στους πληθυσμούς τους, με ποσοστό μείωσης 98% στο Γκαλαπάγκος και ποσοστό 94% στην Ερυθρά θάλασσα τα τελευταία χρόνια.

Επίσης ανησυχητική είναι η μείωση των φυκιών και του στρώματος μαγκρόβια, οργανισμοί που αποτελούν πηγή τροφής καθώς και ως ιατρικό φάρμακο πολλών θαλασσίων ειδών.

Πηγή- ΒΒCnews

Keywords
Τυχαία Θέματα