Ευρωπαίος Διπλωμάτης της χρονιάς ο Ευριπίδης Ευρυβιάδης

Στον Ύπατο Αρμοστή της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο, Ευριπίδη Ευρυβιάδη, απονεμήθηκε ο τίτλος του «Ευρωπαίου Διπλωμάτη της Χρονιάς» για το 2015, του περιοδικού The Diplomat.

Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας σε κεντρικό ξενοδοχείο του Λονδίνου.

Το ετήσιο βραβείο, που στον διπλωματικό κόσμο θεωρείται ότι περιποιεί μεγάλη τιμή τόσο στον εκάστοτε νικητή όσο και στη χώρα που αυτός εκπροσωπεί, απονέμεται κατόπιν ψηφοφορίας των διπλωματών.

Παρουσία δεκάδων πρέσβεων, ο κ. Ευρυβιάδης αποδέχθηκε

το βραβείο ευχαριστώντας τους διοργανωτές για την τιμητική διάκριση, επισημαίνοντας ότι ανήκει στην Κύπρο. «Πρωτίστως», είπε, «το βραβείο ανήκει στους συνεργάτες μου στην Υπάτη Αρμοστεία όπου σαν μια οικογένεια εργάζονται συστηματικά με στόχο την προώθηση των ολιστικών συμφερόντων της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο, την περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων, αλλά και την εξυπηρέτηση των εκατοντάδων χιλιάδων Κυπρίων που έχουν κάνει τη Βρετανία τη δεύτερή τους πατρίδα».

Συμπλήρωσε ότι η ομογένεια στη Βρετανία είναι μια «ζωντανή ανθρώπινη γέφυρα» μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου. Η διάκριση, τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής, ανήκει και στη σύζυγό του, την «αφανή ηρωίδα», όπως τη χαρακτήρισε, η οποία τα τελευταία 25 χρόνια συμπληρώνει με ανιδιοτέλεια και αφοσίωση την αποστολή του στην διπλωματική υπηρεσία της Κύπρου.

Κατά τη σύντομη ομιλία του ο κ. Ευρυβιάδης επισήμανε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτέλεσε την πολιτική λυδία λίθο του ευρωπαϊκού της προσανατολισμού, ενώ εξήρε τη συνεχή ενδυνάμωση των κυπριοβρετανικών σχέσεων με επιστέγασμα την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Λονδίνο το 2014 και την υπογραφή σημαντικών διμερών συμφωνιών.

Ο Κύπριος διπλωμάτης ανέλαβε τα καθήκοντά του στη βρετανική πρωτεύουσα τον Νοέμβριο του 2013, έχοντας υπηρετήσει μεταξύ άλλων ως Πρέσβης – Μόνιμος Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Πρέσβης στις ΗΠΑ, στην Ολλανδία και στο Ισραήλ. Παρά τη σχετικά σύντομη παρουσία του στο Λονδίνο έχει κερδίσει την εκτίμηση και τον σεβασμό των συναδέλφων του, όπως αποδεικνύει και η βράβευσή του, χάρη στην αναγνωρισμένα πολυδιάστατη διπλωματία που ασκεί.

Το περιοδικό The Diplomat θεωρείται ενδεχομένως το εγκυρότερο έντυπο στον χώρο της διπλωματίας, καθώς εκδίδεται στη βρετανική πρωτεύουσα από το 1947. Τα βραβεία του αποτελούν θεσμό, καθώς κάθε χρόνο επιλέγονται «διπλωμάτες της χρονιάς» από διάφορες γεωγραφικές κατηγορίες (Μέση Ανατολή, Αφρική, Ασία, Ευρασία, Κεντρική και Νότια Αμερική, Βόρεια Αμερική και Καραϊβική) με κριτήριο το έργο τους στη χώρα όπου υπηρετούν.

Η επιλογή των διπλωματών της χρονιάς γίνεται κατόπιν ηλεκτρονικής ψηφοφορίας με τη συμμετοχή των 5000 συνδρομητών του περιοδικού, στην πλειοψηφία τους μέλη της διπλωματικής κοινότητας που υπηρετεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του περιοδικού, «είναι μια βράβευση από τους διπλωμάτες για τους διπλωμάτες».

Νικητές των προηγούμενων ετών στην κατηγορία των Ευρωπαίων διπλωματών ήταν κατά αντίστροφη σειρά οι πρέσβεις της Φινλανδίας (2014), της Γερμανίας (2013), της Ρουμανίας (2012), του Βελγίου (2011), της Δημοκρατίας της Τσεχίας (2010) και της Τουρκίας (2009).

Η βράβευση του κ. Ευρυβιάδη συνοδεύθηκε από αρκετά συγχαρητήρια μηνύματα και στο Twitter, όπου ο Κύπριος Αρμοστής είναι ιδιαίτερα δραστήριος, με ακολουθία άνω των 5000 ‘followers’. Τα συγχαρητήριά τους εξέφρασαν κατ’ αυτόν τον τρόπο και δημοσίως μεταξύ άλλων οι πρέσβεις της Σλοβακίας, της Φινλανδίας, της Κροατίας και της Εσθονίας.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα