Ευρωπαικό πρόγραμμα προστασίας στο Εθνικό Πάρκο Ριζοελιάς

Το πρωτοποριακό έργο με τίτλο «Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης των τύπων οικοτόπου *1520 και *5220 στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ριζοελιάς» (LIFE12 NAT/CY/000758) και ακρωνύμιο LIFE-RIZOELIA, υλοποιείται στην Κύπρο στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Σεπτέμβριο του 2013.

Η περιοχή υλοποίησης του έργου, το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ριζοελιάς, δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών κάθε χρόνο. Μέσα από τη συστηματική καταγραφή της επισκεψιμότητας του ΕΔΠ καθώς και των επισκέψεων από σχολεία,

εκτιμάται ότι η επισκεψιμότητα του πάρκου φτάνει τις 4,000 επισκέψεις ετησίως, ενώ παράλληλα το Πάρκο επισκέπτονται 10-15 σχολεία το χρόνο.

Σε δελτίο Τύπου που στάληκε στα ΜΜΕ από το Πανεπιστήμιο Frederick αναφέρεται ότι τα τελευταία δύο έτη, οι φορείς υλοποίησης του έργου (Τμήμα Δασών, Τμήμα Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Frederick και Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου) έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά από δράσεις που έχουν ως σκοπό τη μακροπρόθεσμη διατήρηση των τύπων οικοτόπου *5220 - Θαμνώνες με Zyziphus (παλλούρες) και *1520 – Γυψούχες στέππες (Gypsophiletalia) στην Κύπρο.

Εγκαταστάθηκε συγκεκριμένα ήπια περίφραξη με μεταλλικούς πασσάλους, συνολικού μήκους 1000 m, με στόχο την καθοδήγηση των επισκεπτών σε συγκεκριμένες διαδρομές-μονοπάτια, με απώτερο σκοπό τη μείωση των απειλών και των πιέσεων που δέχεται ο οικότοπος *1520.

Απομακρύνθηκαν επίσης φυτικά είδη που ανταγωνίζονται τα χαρακτηριστικά είδη των δύο οικοτόπων. Πιο συγκεκριμένα, αφαιρέθηκε μεγάλος αριθμός ακακιών (Acacia saligna) και άλλων εισβλητικών και ξενικών ειδών (π.χ. Dodonaea viscosa) με αποτελεσματικές μεθόδους και με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον.

Πραγματοποιήθηκε αποκατάσταση 4700 m2 υποβαθμισμένου οικοτόπου *5220, μέσω της φύτευσης σημαντικού αριθμού ειδών παλλούρας (Zyziphus lotus), αγρελιάς (Asparagus stipularis), θυμαριού (Thymbra capitata), ασπροθύμαρου (Phagnalon rupestre) και αντρούκλιαστου (Noaea mucronata).

Ενισχύθηκε ο οικότοπος *1520, μέσω της διασποράς σπερμάτων των γυψόφιλων ειδών Gypsophila linearifolia, Campanula fastigiata και Herniaria hemistemon σε επιλεγμένα σημεία εντός του πάρκου.

Απομακρύνθηκε η ξηρή βλάστηση στην περιφέρεια των δύο οικοτόπων, καθώς και σε επιλεγμένα τμήματα της περιφέρειας του Πάρκου, για μείωση του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ξεκίνησε επίσης η προσπάθεια επαναδημιουργίας του οικοτόπου *5220 σε θέσεις από τις οποίες έχει εκλείψει, μέσω της φύτευσης ειδών παλλούρας, αγρελιάς, θυμαριού, ασπροθύμαρου και αντρούκλιαστου και της εγκατάστασης ξερολιθιών για την προστασία των φυτεύσεων από τη διάβρωση.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα