Νέος κανονισμός για τη λιπαρή γαλακτική ύλη στα τρόφιμα

Η λιπαρή γαλακτική ύλη η οποία αποκαλείται «pomazánkové máslo» δεν μπορεί να καταχωρηθεί ως εγγυημένο παραδοσιακό ιδιότυπο πρότυπο, αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε προσφυγή της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Σε δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι ο κανονισμός σχετικά με τα συστήματα ποιότητας που εφαρμόζονται στα γεωργικά προϊόντα και στα τρόφιμα δεν παρέχει σε κράτος μέλος τη δυνατότητα ``να καταστρατηγεί τους κανόνες εμπορικής ονομασίας τους οποίους προβλέπει ο ενιαίος κανονισμός ΚΟΑ".

Κατά τον ενιαίο κανονισμό ΚΟΑ,

διευκρινίζεται, "μόνο τα προϊόντα που έχουν περιεκτικότητα σε γαλακτικές λιπαρές ύλες ίση ή μεγαλύτερη από 80% και μικρότερη από 90%, μέγιστη περιεκτικότητα σε νερό 16% και σε ξηρές μη λιπαρές γαλακτικές ύλες 2% μπορούν να τίθενται σε εμπορία με την ονομασία «βούτυρο»".

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναφέρει ότι το «pomazánkové máslo» είναι προϊόν παρόμοιο με το βούτυρο, το οποίο χρησιμοποιείται για επάλειψη, αλλά και ως συστατικό για την παρασκευή άλλων προϊόντων τροφίμων. Επισημαίνει ακόμη ότι το προϊόν δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως βούτυρο και, ως εκ τούτου, να πωλείται με την ονομασία αυτή.

Επίσης αναφέρεται ότι και η Επιτροπή απέρριψε αίτημα της Τσεχίας για να χρησιμοποιείται το προϊόν ως εγγυημένο παραδοσιακό ιδιότυπο πρότυπο (ΕΠΙΠ), και η χώρα ζητεί τώρα από το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ την ακύρωση της απορριπτικής απόφασης.

Με τη σημερινή απόφασή του, το Γενικό Δικαστήριο τονίζει ότι, αν επιτραπεί σε κράτος μέλος να χρησιμοποιεί το σύστημα των ΕΠΙΠ "για να καταστρατηγεί τις διατάξεις του ενιαίου κανονισμού ΚΟΑ, θίγεται η εναρμόνιση της χρήσεως των εμπορικών ονομασιών των γεωργικών προϊόντων και, ως εκ τούτου, ο σκοπός διασφαλίσεως του ανταγωνισμού και προστασίας των καταναλωτών".
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα